Spiritus Mortis – The Year Is One

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 9.11.2016

spiritus-mortis-the-year-is-oneSuomen ensimmäinen doom metal -yhtye on jälleen herännyt horroksestaan. Vuoden 2016 lopun lähestyessä vuonna 1987 perustetun Spiritus Mortisin neljäs albumi on tosiasia. Muun muassa Opium Warlordsista, Tähtiportista ja Reverend Bizarresta tuttu Sami Hynninen toimii laulajana, kuten edellisellä ”The God Behind the God” -albumilla, jonka julkaisusta on tullut kuluneeksi jo reilut seitsemän vuotta. Pikkuhiljaa valmistuneelle ”The Year Is One” -albumille ovat vuosien saatossa latautuneet melkoiset odotukset, mutta lopputulos ylittää ne kaikki. Spiritus Mortis on palannut vahvempana kuin koskaan.

”The God Behind the Godin” antoi vihjeitä siitä, mitä Spiritus Mortisin ja Sami Hynnisen yhteistyö voisi tuoda tullessaan. Muutama loistava kappale edusti ikiaikaista doom metalia parhaimmillaan, mutta harmillisesti kokonaisuus jätti hieman kylmäksi.

”The Year Is One” ei sitä tee. Jokainen kappale toimii yksinäänkin, mutta varsinkin kokonaisuutena levy vetää lähes sanattomaksi. Spiritus Mortisin doom metal on tällä kertaa melodisempaa ja tunnelmallisempaa kuin aiemmin, mikä vaikuttaa olevan oikea suunta. Valtavaa voimaa sisältävät doom-riffit ovat yhdessä viettelevien kitaraleadien kanssa Spiritus Mortisin selkäranka. Spiritus Mortis on ylittänyt itsensä riffittelynkin suhteen ja laittanut riffinsä potkimaan vielä entistä kovempaa. Riffit ja leadit vuorottelevat ja yhdistyvät karhean kauniina ja ennalta-arvaamattomina kappalekokonaisuuksina. Laulaja Hynninen venyttää äänialaansa laulaen samalla monipuolisemmin kun millään aiemmalla laulamallaan levyllä. Komea ääni, hyvin erilaisia tunnetiloja kuvastavat painotukset ja vivahteet sekä omassa maailmassaan elävät, mutta musiikin kanssa toinen toistaan tukevat melodiat palvelevat kyynisyyden, kylmyyden ja surun toiveikkaasti esittäviä sanoituksia tavalla, jota parempaa on vaikea kuvitella.

Spiritus Mortis vuonna 2016 on raskas ja julma sekä samaan aikaan mystisesti tunnelmoiva ja lähes hengellinen. Tässä on jotain suurta, jota ei löydy enää kovin monelta doom metal -yhtyeeltä. Spirtus Mortisin musiikillinen kehityskaari kulminoituu tähän albumiin, jolla kaikki palaset ovat loksahtaneet paikoilleen ja yhtyeen persoona muovautunut täydelliseen muotoonsa. Voisi sanoa Spiritus Mortisin löytäneen itsensä, vaikka se ei koskaan varsinaisesti ollutkaan hukassa. ”The Year Is One” on yksi parhaista koskaan tehdyistä doom metal -albumeista.

9/10

KaaosZine levytKappalelista:
1. Robe of Ectoplasm
2. I Am a Name on Your Funeral Wreath
3. Babalon Working
4. Jesus Christ, Son of Satan
5. Holiday in the Cemetery
6. She Died a Virgin
7. Black Magic, White Powder
8. World of No Light

Spiritus Mortisin kotisivut
Spiritus Mortis Facebookissa