Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek lähettää viestin suoratoistorojalteista valittaville muusikoille: ”Et voi enää vain nauhoittaa musiikkia kolmen tai neljän vuoden välein ja ajatella, että se riittää”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 1.8.2020
Kuva: Andrew Burton/Getty Images

Muusikot ovat joutuneet hyväksymään sen tosiasian, etteivät he voi tienata suoratoistopalveluista riittävästi maksaakseen laskunsa. Erityisesti suoratoistojätti Spotifyta on kritisoitu ankarasti sen maksamien rojaltien pienuudesta. Kun artistin osuus yhdestä kappaleen striimauksesta on keskimäärin huikeat 0,006 dollaria, vaatii artistilta kolme miljoonaa kuuntelukertaa, jotta hän pysyisi köyhyysrajan yläpuolella. Näin ollen yhtyeet eivät voi enää tyytyä pelkän musiikin julkaisemiseen, vaan suurin osa tuloista saadaan esimerkiksi konserttituloista – joka näin koronan aikaan on suljettu pois – sekä oheistuotteista ja muusta sivutoiminnasta.

Nyt Spotifyn perustajajäsen ja toimitusjohtaja, miljardööri Daniel Ek on kertonut asiasta omia näkemyksiään Music Ally -sivustolle. Ekin mukaan muusikot eivät voi enää tyytyä julkaisemaan musiikkia vain muutaman vuoden välein, vaan musiikkia pitäisi julkaista jatkuvasti.

”Tänä päivänä meidän alustallamme on kirjaimellisesti miljoonia artisteja. Yleensä ääneen pääsevät vain ne ihmiset, jotka ovat tyytymättömiä, mutta harvoin nämme heitä, jotka puhuvat… Koko Spotifyn olemassaolon aikana en ole nähnyt yhdenkään artistin sanovan, että ’Olen tyytyväinen kaikkeen rahaan, mitä saan suoratoistosta’. Yksityisesti he ovat tehneet niin monta kertaa, mutta heillä ei ole mitään syytä tehdä niin julkisesti. Voimme datan pohjalta kuitenkin yksiselitteisesti sanoa, että on olemassa yhä enemmän artisteja, jotka voivat elättää itsensä pelkästään suoratoiston avulla”, Ek kertoo ja jatkaa:

”Tämä on yleinen harhaluulo, johon yhdistyy se tosiasia, että luonnollisesti moni niistä artisteista, jotka menestyivät ennen, eivät välttämättä enää menesty niin hyvin tässä tulevaisuuden mallissa, jossa ei voi enää vain nauhoittaa musiikkia kolmen tai neljän vuoden välein ja ajatella, että se riittää. Tänä päivänä menestyvät artistit ymmärtävät, että faneihin täytyy olla jatkuvasti yhteydessä. Täytyy tehdä töitä, kertoa tarinoita albumin ympärillä ja olla jatkuvasti vuorovaikutuksessa fanien kanssa. Minusta tuntuu, että he, jotka eivät pärjää suoratoistolla, ovat niitä ihmisiä, jotka haluavat julkaista musiikkia vanhaan malliin.”

Lukuisat muusikot ovat internetissä suhtautuneet Ekin lausuntoon negatiivisesti. Esimerkiksi R.E.M:in Mike Mills ja muusikko David Crosby ovat kritisoineet Ekia. Twisted Sisterin Dee Snider puolestaan twiittasi seuraavalla tavalla:

”Miksi et sävellä ja nauhoita omaa musiikkiasi, senkin kyvytön paskakasa! Ai niin, et voi tehdä niin, koska sitten sinun pitäisi yrittää elää nälkäpalkalla, jota itse maksat. Ja ennen kuin unohdan… haista paska, mulkku!”