Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek sijoitti tekoälyyn nojaavaan puolustusteknologiaan – kuluttajat suuttuivat: ”Musiikkia käytetään aseena”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 30.11.2021

Vuosi sitten suoratoistojätti Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek kertoi aikovansa sijoittaa miljardi dollaria eurooppalaisiin startup-yhtiöihin. Nyt Ekin johtaman Prima Materia -sijoitusyhtiön kerrotaan sijoittaneen 100 miljoonaa euroa brittiläis-saksalaiseen Helsing -yritykseen.

Helsing kertoo seuraavaa verkkosivuillaan:

”Uskomme, että ohjelmistot – ja erityisesti tekoäly – ovat avainasemassa, jotta vapaat demokratiat pysyvät turvassa. Tavoitteenamme on saavuttaa maailmanlaajuinen teknologiajohtajuus reaaliaikaisessa tiedonkäsittelyssä, joka muuttaa jäsentymättömän datan demokraattisten hallitusten eduksi. Alustamme tavoitteena on antaa mahdollisimman selkeä kuva kaikista mahdollisista
toimintaympäristöistä. Etsimme tiimiimme ihmisiä, jotka jakavat vakaumuksemme siitä, että demokraattiset arvot ovat suojelemisen arvoisia, sekä itsellemme että tuleville sukupolville”

Data-analytiikkaan keskittyvä PitchBook kirjoittaa sivuillaan, että Helsing ”kehittää tekoälyä sisältäviä ohjelmistoja, joiden avulla voidaan integroida infrapuna-, video-, kaikuluotain- ja radiotaajuustietoja, jotka on kerätty sotilasajoneuvojen antureista, luodakseen reaaliaikaisen kuvan taistelukentistä, jotta asiakkaat voivat tehdä nopeampia ja luotettavampia päätöksiä.”

Ekin sijoituspäätös on suututtanut joitakin Spotifyn käyttäjiä. Sosiaalisessa mediassa virisi nopeasti keskustelua sekä kehotuksia boikotoida suoratoistojättiä.

”Artistit ja musiikin ystävät eivät saa tukea sotilaallista AI-teollisuutta! Ilmaise suuttumuksesi Spotifyn osallistumisesta asetehtailijoiden sponsorointiin. Tämä on niin halpamaista. Musiikki EI ole sotaa! Aivan väärin joka tasolla”, ambient-tuottaja Darren Sangita kommentoi Twitterissä.

Sangita kommentoi seuraavaa Resident Advisor -julkaisulle:

”Tekoäly tässä tarkoittaa tietokoneiden käyttämistä käsittelemään tietoa sata kertaa nopeammin, jotta ne tuottavat tarkemman ja korkeamman uhrilukeman. Musiikkia käytetään aseena. En voi hyväksyä sitä, joten olen jo irtisanonut [Spotify] tilaukseni ja aion nyt ottaa kaiken musiikkini pois Spotifysta”

Helsing kommentoi Silicon Canals -sivustolle, että se aikoo noudattaa tarkkaa etiikkaa toiminnassaan, ja tarjoavansa palvelujaan vain ”korkeimmat standardit omaaville demokratioille”.

Ek kommentoi TechCrunch sivustolle sijoitustaan:

”Perustimme Prima Materian edistämään kunnianhimoista tiedettä ja teknologiaa maailman suurimpien haasteiden ratkaisemiseksi ja auttamaan yhteiskuntaa etenemään kohti parempaa tulevaisuutta. Euroopalla on valtava tilaisuus johtaa dynaamisten tekoälyjärjestelmien rakentamista eettisesti, avoimesti ja vastuullisesti. Torsten, Gundbert, Niklas ja koko Helsing-tiimi ottavat tämän vastuun vakavasti, ja heitä ohjaavat samat arvot ja kunnianhimo, jotka saivat meidät perustamaan Prima Materian.”