Stam1na @ Rytmikorjaamo 23.2.2013

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 25.2.2013

Stam1nan seitsemäntoista konsertin pituinen Kebab Danger II -kiertue saapui lauantaina 23.2. Rytmikorjaamolle Seinäjoelle. Seinäjoen keikka sattui olemaan suunnilleen puolivälissä kiertuetta, joka päättyy Haminaan maaliskuun loppupuolella. Lämmittelijänä Seinäjoella toimi keikkaa edeltävänä päivänä uuden levyn julkaissut melodisen metallin sanansaattaja Omnium Gatherum.

Stam1nan lämmittelijänä ei ole helppoa olla, sillä kyseessä on sen verran energinen livebändi, että lämmittelybändi tuntuu melkein väkisinkin aina Stam1naan verrattuna vaisulta. Omnium Gatherum onnistui kuitenkin yleisön lämmittämisessä ihan mukavasti, vaikka tunnelmaa laimensi se, että suurin osa yleisöstä oli keikan alussa rajatulla anniskelualueella kaukana lavasta. Tämän takia ihmisiä ei aluksi meinannut riittää täyttämään edes eturiviä. Laulaja Jukka Pelkosen sitkeiden houkuttelujen myötä yleisöä alkoi kuitenkin vähitellen valua eteenpäin.

Omnium Gatherumin keikka alkoi ehkä odotetustikin samoilla biiseillä kuin bändin uusin levy, eli ”Luodolla” sekä ”New Dynamicillä”. Kyseinen kappalekaksikko toimi hyvin keikan aloituksena, sillä ”Luodolla” saatiin nostatettua keikan alussa tunnelmaa, joka sitten purkautui ”New Dynamicin” lähtiessä käyntiin. Yhtye luotti vahvasti uuden ”Beyond”-albuminsa voimaan, sillä yli puolet bändin yhdeksän biisin setistä oli kyseiseltä levyltä. Tämä oli hyvä ratkaisu, onhan kyseessä mainio levy ja kappaleet vaikuttivat toimivan hyvin myös livenä. Tunnelmaa laimensi ainoastaan yleisön vaisuus ja vähyys. Yhteensä yhtyeen setti kesti noin 45 minuuttia, mikä on oikeastaan aika sopiva mitta lämmittelybändille.

Stam1nan aloittaessa lähtökohdat olivat mielenkiintoiset, sillä nyt kun kyseessä ei ole varsinaisesti minkään levyn kiertue, settilistalta saattoi odottaa käytännössä mitä tahansa. Keikka aloitettiin uusimman ”Nocebo”-albumin päätösraidalla ”Arveton on arvoton”, jonka jälkeen jatkettiin suoraan ”Viimeisen Atlantiksen” kakkosraitaan ”Piste jolta ei ollut paluuta”. Kaksi ensimmäistä kappaletta kuvastivat oikeastaan aika hyvin koko keikan luonnetta, sillä melkein kaikki soitetut biisit olivat kahdelta uusimmalta levyltä. Yhtyeen kolmelta ensimmäiseltä albumilta kuultiin ainoastaan neljä kappaletta. ”Uudet kymmenen käskyä” -albumi oli edustettuna ehkä hiukan yllättäenkin ainoastaan yhden kappaleen voimin. Yleisön keikalla kovasti toivomaa ”Lääkettä” ei onneksi kuultu.

Oikeastaan mitään suurempia yllätyksiä settilistaan ei sisältynyt. Sellaiseksi voi luokitella oikeastaan vain kappaleen ”Uudet kymmenen käskyä”. Ehkä hiukan olisi odottanut kuulevansa yhtyeeltä hieman vähemmän soitettuja kappaleita, esimerkiksi kiertueen aiemmilla keikoilla muutaman kerran soitetun ”Yhdeksän tien päät”. Stam1nan kappaleiden repertuaari on kuitenkin niin laaja, että ymmärrettävästi aina jää väkisinkin joitain mieluisia biisejä kuulematta. Bändi on kuitenkin siitä erinomainen, että se jaksaa ahkerasti muutella settilistaansa keikasta ja kiertueesta toiseen. Tämän takia Stam1nan keikalle on aina mielenkiintoista mennä. Monilla yhtä ahkerasti Suomea kiertävillä bändeillä settilista saattaa nimittäin olla muuttumaton jopa muutaman vuoden ajan, mikä on kyllä aikamoista laiskuutta ja yleisön aliarvioimista.

Bändi järjesti ennen encoren soittamistaan myös huutokaupan, jonka kohteena oli jo loppuunmyydyksi ilmoitettu Poronkusemat-juomapeli. Korkeimman tarjouksen teki lopulta henkilö, joka oli valmis maksamaan pelistä 40 euroa. Basisti Kai-Pekka Kangasmäki antoi korkeimman tarjouksen tehneelle esineen, jonka avulla tämä sai noutaa pelin keikan jälkeen paitatiskiltä huutamallaan summalla.

Encoren yhteydessä nähtiin huutokaupan lisäksi myös hiukan spontaanilta vaikuttavaa jamittelua. Joskus aiemminkin Stam1nan keikoilla on tällaista kuultu, muttei kuitenkaan kovin usein. Tällaiset spontaanit yllätykset ovat ihan virkistäviä tekijöitä settilistan keskellä, vaikka musiikillinen anti ei aina mitään kovin suurta olisikaan. Ne kuitenkin tuovat yllätyksellisyyttä keikkaan, eikä keikka näin ole aina samanlainen kaavamainen rutiinisuoritus.

Stam1na on tullut viime aikoina tunnetuksi mitä oudoimmista kiertueasuistaan. Yhtyeen vaatetuksesta on nimittäin löytynyt niin maanviljelijätyylistä pukeutumista kuin morsiuspukujakin. Tälle Kebab Danger II -kiertueelleen yhtye ei kuitenkaan ollut ottanut mitään erityisempää pukeutumistyyliä vaan esiintyi täysin normaalissa vaatetuksessa. Loppujen lopuksi oli ehkä virkistävääkin nähdä bändi välillä ilman mitään erityistä vaatetustyyliä. Mielenkiintoista on odottaa, onko kesän keikoille mahdollisesti tulossa mitään erityisempää teemaa.

Stam1nan keikalle mennessä voi olla varma, että saa aina nähdä bändin, joka antaa lavalla kaikkensa. Rytmikorjaamonkaan keikka ei siinä suhteessa ollut poikkeus, sillä estradilla nähtiin jälleen erittäin energinen ja virkeä yhtye. Bändin eduksi täytyy laskea myös se, että se jaksaa pitää kontaktia yleisöönsä ja huomioida sen toiveita. Liian usein näkee nimittäin yhtyeitä, joilla ei ole mitään kontaktia yleisöön, minkä seurauksena bändistä jää vain kylmä ja kolkko vaikutelma. Stam1nan kohdalla tätä ongelmaa ei onneksi ole ollut.

Kaiken kaikkiaan keikasta jäi suhteellisen hyvä maku. Kyseessä ei kuitenkaan ollut aivan paras Stam1nan keikka, mihin osaltaan ehkä vaikutti myös yleisön lievä vaisuus ja se, että bändin rima on aiempien suoritusten johdosta erittäin korkealla. Pienistä puutteistaan huolimatta Rytmikorjaamolla nähty keikka tukee sitä käsitystä, että kyseessä on yksi Suomen tämän hetken kovimmista livebändeistä.

Omnium Gatherumin settilista:
01. Luoto
02. New Dynamic
03. New World Shadows
04. Nail
05. The Unknowing
06. Ego
07. Formidable
08. The Sonic Sign
09. Soul Journeys

Stam1nan settilista:
01. Arveton on arvoton
02. Piste jolta ei ollut paluuta
03. Maalla, merellä, ilmassa
04. Tavastia palamaan!
05. Luova hulluus
06. Nomad
07. Pakkolasku
08. Koirapoika
09. Rikkipää
10. Eloonjäänyt
11. Valtiaan uudet vaateet
12. Uudet kymmenen käskyä
13. Puolikas ihminen
14. Paha arkkitehti

Kirjoittanut: Taavi Lindfors
Kuvat: Jarmo Hänninen