Stam1na – SLK

Lemiläinen Stam1na on saavuttanut jo oikeastaan kaiken mitä metallibändi voi Suomen mittakaavassa saavuttaa, ja sen asema kansansuosikkina jaetulla paalupaikalla ”isoveljensä” Mokoman kanssa on horjumaton. Tosiasia kuitenkin on, että poppoon ilmaisu on tuntunut kärsivän jonkinlaista inflaatiota vuosien mittaan ja kahden ensimmäinen täyspitkän kiihkoa ei ole onnistuttu ainakaan omissa kirjoissani saavuttamaan. Yhtyeen julkaisut ovat kuitenkin olleet aina suuria tapauksia, joten mielenkiinto helmikuun alussa julkaistavaa kuudetta ”SLK”-täyspitkää on pysynyt korkeana.

Ainakin ennusmerkit lupasivat hyvää, sillä maistiaisena julkaistu ”Panzerfaust” oli huomattavasti parempi veto, kuin vaikka ”Nocebolta” irroitettu väsähtänyt ”Valtiaan Uudet Vaateet”. Salaa tietysti toivoin, että koko ”SLK” tulisi olemaan täyttä murhaa, mutta ensimmäisellä kuuntelulla käy selväksi, että kappale on hieman harhaanjohtava valinta kuvastamaan koko albumia. ”SLK” kun sattuu edustamaan keskimäärin hieman keveämmän pään Stam1naa  ja ”Panzerfaust” onkin heittämällä kokonaisuuden raskain yksittäinen kappale.

Ei nyt kuitenkaan mitään sen kummempaa syytä paniikkiin, sillä kyllä tämän Stam1naksi tunnistaa. Koukeroista venkoilua, tarttuvia kertosäkeitä ja niskaa kurittavaa murjomista kyllä löytyy vanhaan malliin, mutta pohjavire on ehkäpä hieman tavallista melodisempi. Vannoutunut ”UKK”-fani tietysti tuhahtaa turhautuneena, mutta ilahtuu siitä, että ”SLK” on selvästi musiikillisesti yhtenäisempi, kuin välillä hieman sillisalaattimainen ”Nocebo”. Tuotannosta vastaavat ammattimiehet Janne Saksa ja tanskalainen Tue Madsen (The Haunted, Behemoth), jotka eivät ole kuitenkaan tuoneet bändin sointiin mitään varsinaisesti uutta. Ehkä jo seuraavalla levylle se paljon puhuttu Devin?

Aloituskappale ”Rautasorkka” yllättää koko biisin läpi pyörivällä heleällä pianomelodiallaan, mutta sekoittaa juuri sopivasti vanhaa ja uutta, ollen näin varsin onnistunut avaus. Kappaleet, kuten ”Usko Pois” ja ”Heikko Ehkä” tyydyttävät varmasti hieman perinteisemmän ilmaisun ystäviä. Nimikkobiisin  blastbeatit ja majesteettinen kertosäe nostavat kappaleen helposti levyn huipuksi. Aikaisemminkin mainittu väkivaltainen ”Panzerfaust” lisää kokonaisuuteen tarvittavaa rujoutta ja breakdownin koskettimet tuovat siihen komeaa jylhyyttä.

Masiina” on astetta raskaampi keskitempoisempi junttaus, mutta hieman keskinkertainen. Keskikastiin tippuu myös ”Kylmä Kuuma Kylmä”, jonka säkeistössä on oikeanlaista kieroa venkoilua, mutta kappaleeseen huonosti istuva kertosäe latistaa kappaletta ikävästi. Omaan korvaan selkeintä radiosoittokamaa edustavat tarttuvat ”Dynamo” ja ”Kuoliaaksi Ruoskitut Hevoset”, mutta kappaleina ne eivät ole levyn parhaimmistoa. ”Kalmankansa” on kutkuttavasta nimestään huolimatta  ihan rehellisesti sanottuna huono kappale, jota parit mastodonmaiset venkoilut eivät onnistu pelastamaan. ”Kolmen Minuutin Hiljaisuus” on alle kolmen minuutin istrumentaali, jonka olisi suosiolla voinut jättää pois, sen verran turhaa himmailua se nyt sattuu olemaan.

Veikkaan, että ”SLK” tulee jakamaan mielipiteitä enemmän kuin mikään aikaisempi Stam1nan julkaisuista ja allekirjoittaneelle se alkoi avautumaan vasta parin päivän tehokuuntelun jälkeen. Osa ottaa luultavasti avosylin vastaan ilmaisun, josta on hieman kulmia hiottu ja saattaapa tällä muutaman uuden faninkin saada. Henkilökohtaisella listallani se kuitenkin asettuu ikävä kyllä bändin diskografian häntäpäähän ”Nocebon” rinnalle, sillä sen yksittäiset huippuhetket eivät aivan yllä bändin parhaimmiston joukkoon. ”SLK” ei ole kuitenkaan missään tapauksessa huono levy, sillä harvalta bändiltä löytyy yhtä vakuuttava albumiarsenaali kuin Lemin pedoilta ja kyllähän tämä faneihin varmasti uppoaa kuin kuuma veitsi voihin.

(Albumin Deluxe-versiolta löytyy Tampereen Pakkahuoneella vuonna 2013 kuvattu 15 biisin live-dvd ja K18V-dokumentti, joita ei arvosteluversiolta löytynyt.)

7½/10

Kappalelista:
1. Rautasorkka
2. Kalmankansa
3. Panzerfaust
4. Kuoliaaksi ruoskitut hevoset
5. Masiina
6. Heikko ehkä
7. Dynamo
8. Kylmä kuuma kylmä
9. Usko pois
10. Kolmen minuutin hiljaisuus
11. SLK

http://www.stam1na.com/

https://www.facebook.com/Stam1naOfficial?ref=ts&fref=ts

 

Kirjoittanut: Lassi Hinttala

Kommentoi julkaisua