Stam1na – Vanhaa Paskaa (Epäviralliset Kokeilut 1997-2008)

Aluksi nelisen vuotta Stam1na raatoi tehden englanninkielistä musiikkiaan C-kaseteille ja CD-R:lle tallennellen. Näitä tekeleitä ei enää tahdo oikein mistään saada, eikä tämä kokoelmakaan sisällä noilta ajoilta kuin vuoden 1997 debyyttidemo ”Brainrapelta” napatun ”Meet Your Faten”, joka kumartaa vahvasti Stonen suuntaan. Kuitenkaan kovin vakuuttava Stam1na ei tällä kappaleella onnistu olemaan, joten veikkaan, ettei kokoelma paljon kärsi muiden englanninkielisten kappaleiden puutteesta.

Seuraavat nelisen vuotta bändi teki pääsääntöisesti sellaista materiaalia kuin vielä nykyäänkin eli kokeilevaa heavy/thrash metalia suomenkielellä, jonka kunniaksi Sakara Records solmi levytyssopimuksen yhtyeen kanssa. Kaikki aiemmin julkaistut suomenkieliset kappaleet ajoilta ennen Sakaraa on mahdutettu mukaan käsillä olevalle kokoelmalle. Nyt sekaan on ujutettu myös ”Promo 2002:lta” poisjätetty ”Minä”, joka ei häviä piiruakaan uudemmille levy-yhtiölle levytetyille perus Stamina biiseille. Hitteihin jää toki matkaa, joita tällekin levylle on kertynyt aika liuta. ”Kadonneet Kolme Sanaa”, ”Paha Arkkitehti” ja ”Sananen Lihasta”, näin muutamia esiin nostaakseni. Täytyy todeta orkesterin osanneen tehdä hyviä, jopa hittivetoja jo pitkään ennen kuin saavuttivat sen suurempaa suosiota. Suosiosta suurin kiitos kuuluu toki bändille itselleen itsepintaisesta itseensä luottamisesta. Toisena syypäänä suosion kasvuun on pidettävä Sakara Recordsia, jonka vainu myyvästä yhtyeestä on ollut mitä mainioin.

Sille, joka miettii kannattaako tämä teos ostaa, niin mielestäni kyllä tämä on hankkimisen arvoinen. Sisältäähän tämä kaikki kotimaisella kielellä veisatut viisut ennen levytyssopimusta, jotka ovat nykypäivänä muuten heikosti saatavissa, jos tahtoo ne alkuperäispainoksina. Levyllä on myös lätkäisty uudempi ennen julkaisematon kappale ”Yhdeksän Tien Päät”, joka on tallennettu ”Raja-albumin” nauhoituksien yhteydessä. Alkuperäisenä nimenä biisi totteli ”Tässä On Ase”, mutta Jokelan koulusurmien ajankohtaisuuden vuoksi yhtye päätti muuttaa nimen sanoituksineen ja jättää tekeleen julkaisematta. Nyt on aikaa kulunut noista surullisista tapahtumista bändin mielestä ilmeisesti tarpeeksi, kun kappale on uskallettu päästää päivänvaloon. Biisi on, kuten odottaa saattaa, tyypillinen Stam1na vetäisy thrash-riffeineen sekä muine staminamaisine kieroiluineen kaikkineen. Pakko todeta käsillä olevan yhden Suomi metallin kulttuuriteoksista, jonka arvon luulen monien tunnustavan vasta aikojen kuluttua. Se heille suotakoon.

8/10

Kappalelista:

1. Vihaa
2. Eudaimonia
3. Koe Murha!
4. Eivät Ikinä Saa
5. Arjen Sankari
6. Minä
7. Elämäsi Repliikki
8. Miekannielijä
9. Erilaisen Rakkauden Todistaja
10. Älä Puhu Poika
11. Väkivaltakunta
12. Joutsen
13. Paha Arkkitehti
14. Koirapoika
15. Peto Rakasti Sinua
16. Sananen Lihasta
17. Pyhä Yksinkertaisuus
18. Kadonneet Kolme Sanaa
19. Yhdeksän Tien Päät
20. Meet Your Fate

www.stam1na.com

Kirjoittanut: Teemu Karisukki

Kommentoi julkaisua