Stargazery ja Zero Nine Jyrkkä Rokkiin

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 21.4.2011

Jyrkkäkoskella, Pudasjärvellä jyrähtää toistamiseen heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna (2-3.7.2011), kun Jyrkkä 2011 Rock Festival käynnistyy. Viime kesänä alkunsa saanut festivaali marssittaa kahden päivän aikana kaikkiaan 16 raskaamman sarjan bändiä ehkä koko Pohjois-Suomen legendaarisimman huvialueen kahdelle lavalle. Lue lisää nähdäksesi koko lehdistötiedote.

Festivaalin on ilo esitellä muun muassa uusi superkokoonpanoksikin tituleerattu neoklassista power metalia soittava Stargazery, joka heittää Jyrkkä Rockissa uransa ensimmäisen festivaalikeikkansa. Bändin ensilevy Eye on the Sky ilmestyi huhtikuun alussa ja sai heti metallimedialta ympäri maailmaa kehuja osakseen, muun muassa kotimainen Imperiumi.net palkitsi levyn 9/10 arvosanalla. Levyn julkaisukeikka soitettiin huhtikuun puolivälissä Sonata Arctican kanssa Tampereen Pakkahuoneella.

Kuusamolaislähtöinen Zero Nine kuului jo 80-luvulla kotimaisen hard rockin terävimpään eliittiin. Bändi lämmitteli aikoinaan esimerkiksi Iron Maidenia, AC/DC:tä, Scorpionsia ja ZZ Topia. Yhtyeen uran kirkkaimmat hitit kuten White Lines, Angel sekä Bangin´ on Drum soivat muutama vuosikymmen sitten tiuhaan radioaalloilla ja jättivät ihmisten sydämiin pysyvän jäljen. 09:n edellinen levy IX ilmestyi vuonna 2009, eli Zero Nine on edelleen hyvissä voimissa. Yhtye on keikkatilanteessa harvinaista herkkua nykyään, joten älä missaa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Stargazeryn ohella Ghost Machinery kuuluu monilahjakkuus kitaristi Pete Ahosen bändikatraaseen. Ghost Machineryn toinen albumi Out for Blood tuli kauppoihin viime vuoden lopulla keräten osakseen loistavia arvosteluja ja positiivista huomiota. Ghost Machineryn vokalistipuolella hääräilee tätä nykyä tuttu kasvo Kilpi-yhtyeen keulasta, itse Taage Laiho. Yhtyeen melodinen voimametalli soi tyylikkäästi ja kipaleet tarttuvat hetkessä päähän.

Metallisen rytkeen välissä on hyvä hengähtää ja siihen antaa oivan mahdollisuuden raikas tyttökvartetti The Freza Tampereelta. Näiden 16-vuotiaiden voimarock ammentaa asenteikasta energiaa ja luo hyvää fiilistä. Näitä nuorukaisia odottaa loistava rocktulevaisuus!

Oululaista osaamista melodisen modernin death metalin saralla tarjoilee neljä demolevyä julkaissut jo yhdentoista vuoden ikään ennättänyt Mors Subita. Nytpä tietotoimisto kertoo bändin valmistelevan kauan odotettua debyyttialbumia, jolta kuullaan toivottavasti muutama näyte Pudasjärven tummuvassa kesäillassa. Morssin pojilla on kotikaupungissaan vankka maine viihdyttävänä live-esiintyjänä, joten luvassa on takuuvarmaa tukanheilutusta niin lavalla kuin yleisön puolellakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Quake The Earth on Perfect Chaos ja Grinister -yhteyksistä tutun Aki Häkkisen uusi uljas kokoonpano. Tämä hardcorea metallisella otteella paiskova ammattilaisviisikko pisti Mysapace-sivuilleen aivan äsken neljän kappaleen vakuuttavan julkaisun. Mukana häärii bassossa lisäksi Catamenian nykyinen vokalisti Juha-Matti Perttunen.

Antipope edustaa muuhun Jyrkkä 2011 -kaartiin verrattuna tummempaa osastoa. Voimakkaasti nousujohteisen bändin melodissävytteistä raastoa on ylistetty muun muassa Iron Maidenin ja black metalin yhteenliittymäksi. Kyllä kelpaa! Yhtyeen ensimmäinen täyspitkäalbumi Desert julkistettiin muutama kuukausi sitten.

Muistaako kukaan Koleraa? Toivottavasti edes joku… Ja jos ei, niin nyt on korkein aika verestää muistijälkiä! Kolera soi tiuhaan radioissa 80-luvulla ja eniten soitettu hitti Suomi on Euroopan kallein maa, edusti tuolloin Pääkköstenkin vanavedessä humoristisemman rapin ensimmäistä suomalaista aaltoa. Repertuaari on kuitenkin onnekseen laajempi ja onkin osuvampaa sanoa Koleraa showbändiksi.

Serenity´s End Oulusta tunnelmoi rautaisen rokkaavan melankolisen metallin tahdeissa. Tästä voi tulla mielleyhtymiä muun muassa Sentencediin ja Katatoniaan, vaikka poppoo kovasti omia polkuja tallaakin. Bändi on kokenut studionkävijä, eikä keikkatilanteetkaan ole uusia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaalalaista alkuperää oleva Fore on operoinut asennemetallia kärjen tuntumassa jo reilut kymmenen vuotta ja meno jatkuu edelleen hyväksi raskaaksi havaittuja polkuja. Muoti-ilmiöitä metallissa on ollut ja mennyt, Fore on pysynyt tyylilleen, itselleen ja yleisölleen uskollisena – laadusta tinkimättä!
http://www.myspace.com/foremusic

Drop Forge ei ole välttämättä nimenä tuttu, mutta takana on jo useamman vuoden historiikkia ja ainakin yksi omakustanteena tehty albumi vuodelta 2006. Yhtyeen musiikki on letkeää heavyä ja hard rockia, jonka tahdeissa huolet unohtuvat. Tästä porukasta kuulisi mielellään enemmänkin. Ehkäpä läpimurto tapahtuu Jyrkkäkoskella?!
http://www.dropforge.fi/

Jo kaukana takana 90-luvulla alkunsa saanut haukiputaalais-kokoonpano Zarthas porskuttaa edelleen ja uutta materiaaliakin on tuloillaan. Mukaan bändin metalliseen rockiin on matkan varrella tullut sävyjä elektronisesta musiikista, ja sehän on vain positiivista.

Scarlet Thread edustaa puolestaan rauhallisempaa alaa. Musisointi herättää mielenkiintoa ja siitä löytyy sävyjä monenlaisesta soundista. Genrenä on progressiivinen folk rock, joka taatusti tarjoaa laatuhetkiä Jyrkän metallisemman annin ystävillekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eikä edellinen jää ainoaksi lajissaan, sillä ainakin jotain samoja teemoja löytyy pudasjärveläiseltä soittoryhmältä nimeltään RuoTo. Bändi aloitti toimintansa tehden instrumentaalista syntikkagaragepoppia, mutta myöhemmin mukaan tuli laulaja ja nyt tyyli on suomenkielistä tummanpuhuvaa folkahtavaa garagepoppia.

Loistavan bändikattauksen lisäksi alueella toimii koko festivaalin ajan legendaarinen, kelohonkainen Revontuli Disco. Disco huikealla 80-luvun valokalustoilla on jo sinänsä nähtävyys. Samanlaista tunnelmaa et koe muualla!

Ennakkoliput tulevat myyntiin toukokuussa. Festivaaliin ei ole ikärajaa. Täysi-ikäisille janoisille löytyy anniskelualue. Alueen välittömään läheisyyteen voi leiriytyä perinteisten rockfestivaalien tapaan. Erilaisia majoitusmahdollisuuksia ja lippu+majoituspaketteja tulee myyntiin tapahtuman kotisivuille lähiaikoina. Pudasjärveltä löytyy myös hotelleja niitä kaipaaville. Kaupungin keskustaan on matkaa noin neljä kilometriä.

Jyrkkäkoski on legendaarinen huvialue, jolla järjestettiin vuosikymmenien ajan maineikasta Jyrkkäkosken Juhannus -festivaalia. Festivaaleilla esiintyi maamme eturivin artistit sekä ulkomaisia listaykkösiä aina vuosituhannen vaihteeseen asti. Nyt alueen rock-henkeä herätellään eloon tälle vuosituhannelle päivitetyllä konseptilla uusien järjestäjien toimesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jyrkkäkoski tarjoaa festareille mielettömän miljöön ja puitteet, perinteinen festivaalihenki elää vahvasti kelohonkaisissa rakenteissa. Festivaalia voidaan myös pitää vastaiskuna ja vaihtoehtona nykyään kaupunkeihin ja keskustoihin ahdetuille, isoilla rahoilla tuotetuille megatapahtumille.

“Jyrkkäkoskella saat kulkea ja mennä kuten haluat, sisäänkäyntikertoja ei ole rajoitettu ja meininki on kaikin puolin rennon lupsakkaa.”
– Järjestäjät

Tähän mennessä varmistunut ohjelma: STARGAZERY / ZERO NINE / GHOST MACHINERY / MORS SUBITA / QUAKE THE EARTH / ANTIPOPE / KOLERA / THE FREZA / SERENITY´S END / FORE / DROP FORGE / ZARTHAS / SCARLET THREAD / RUOTO

Loput ohjelmasta julkaistaan myöhemmin.

Luetuimmat

Uusimmat