Status Quon tribuuttiyhtyeenä tunnettu Piledriver on lähtenyt rohkeasti omaan suuntaansa ”Rockwall”-albumilla

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 5.11.2018

Saksalainen Status Quo -tribuuttiyhtye Piledriver julkaisi tänä syksynä neljännen studioalbuminsa, “Rockwallin”. Yli kaksikymmentä vuotta rockia soittanut yhtye nauttii rockin soittamisesta mutta toi tällä kertaa kuulijoilleen enemmän pureskeltavaa. Piledriver haastaa kuulijansa havahtumaan nykyaikana esiintyvään vihaan ja taistelemaan sitä vastaan.

Tutustuin Piledriveriin kaksi vuotta sitten sen ”Brothers In Boogie” -albumin kautta. Tuolloin yhtyeen kyky vaalia brittiläisen Status Quon perintöä teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Viime vuonna saksalaisyhtye julkaisi live-blurayn, jonka kautta pääsee kurkistamaan Piledriverin vakuuttavaan lavaesiintymiseen. Vastaavasti tänä syksynä saakin hämmästellä uuden albumin kantta ja sen kantaaottavuutta. Kun levyn kannessa komeilee jykevä kivimuuri, jota koristavat muun muassa Trump, Putin ja Kim Jong-Un, voi olla varma, ettei levyllä lauleta vain rock ’n’ rollista elämäntapana.

Ja ”Rockwallilla” on sanomansa: Piledriver ottaa kantaa maailmassa olevaan vihaan, ennakkoluuloihin ja epäkohtiin. Albumin kaksi ensimmäistä kappaletta kannustavat ottamaan vastuun asioista ja tukahduttamaan agitaattorit. ”Rockwall” kuvastaa nimensä mukaisesti tilannetta, jossa kivimuuri on tullut kommunikaation väliin. Viitteen voi helposti ajatella osoittavan Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle. ”For Freedom And Friends” muistuttaa kuulijoita siitä, kuinka ei tulisi kylvää vihaa vaan rauhaa.

Nimensä puolesta ”Nazarethin” voisi mieltää kristinuskoa käsitteleväksi kappaleeksi, mutta kappaleessa puhutaankin maailman mädäntyneisyydestä. Ilmansaasteet ja lapsikuolleisuudet köyhemmissä maapallon osissa nousevat karusti mutta realistisesti esille. ”Sparks” tuo synkistelyn jälkeen hieman valoa, kun vokalisti-kitaristi Sommerhoff peräänkuuluttaa yhteistyötä ihmisten välillä.

Vaikka ”Rockwallilla” on kantaaottavia kappaleita, löytyy albumilta myös kevyempiä ja rakkauden täytteisiä kappaleita. Tällaisia ovat esimerkiksi ”Farewell”, ”Julia” ja ”Little Latin Lover”. Näistä ensimmäinen on kaunis ja koskettava jäähyväiskappale, kun vastaavasti ”Julia” on huomattavasti iloisemman sävyinen. Näiden kappaleiden lisäksi ”Rockwallilla” on myös pari sanoituksiltaan yksinkertaisempaa rock-kappaletta, jotka toimivat hyvin, vaikka eivät sen suurempia ajatuksia herätäkään.

On hienoa huomata, että Piledriver on toteuttanut rohkeasti visiotaan uudella albumilla. Maailman synkkä ilmapiiri on selvästi inspiroinut yhtyettä. Status Quon covereista tunnetuksi tullut yhtye ei tällä kertaa ole ottanut kuin yhden kappaleen esikuvaltaan, ”Rockers Rollin’” -kappaleen. Ratkaisu on ymmärrettävä, kun Piledriverillä on ollut paljon omaa materiaalia, jota on voinut tuoda esille.

Kokonaisuudessaan saksalaisyhtyeen uusi albumi on sulava ja vaihteleva kuuntelukokemus, jonka sen eri tyyliset kappaleet mahdollistavat. Uusi albumi ei ole kuitenkaan yhtä mukaansa tempaava kuin ”Brothers In Boogie”. Kun Piledriverin painopiste on siirtynyt pelkästä Status Quon tributoinnista myös kantaaottavammaksi, heijastuu se myös albumikokonaisuuteen. Teemallisesti levy ei ole yhtenäinen, mutta musiikkinsa suhteen albumi rullaa väkevänä rock-kokonaisuutena, josta löytyy myös kevyttä tulkintaa.

”Rockwall” pyrkii herättelemään kuuntelijoitaan, missä se onnistuukin monen kappaleen ja albumin kannen puolesta. Levyä kuunnellessa tulee kuitenkin sellainen olo, että Piledriver kokeilee vain kepillä jäätä. Yhtye olisi voinut olla räväkämpi ja rohkeampi sanomansa suhteen. Nyt levyä kuunnellessa syntyy vaikutelma, ettei saksalaisyhtye uskaltanut sanoa aivan kaikkea mitä halusi. ”Rockwall” on hyvä albumi, joka kunnioittaa soundinsa puolesta vanhan liiton rockyhtyeitä. Levyllä on rock-sydän, joka pumppaa vahvasti ja näyttää, että Piledriver on edelleen mielenkiintoinen rockyhtye, joka ei ole kangistunut kaavoihinsa.

7½/10

Kappalelista:

 1. Stomp
 2. Agitators
 3. One For The Rock
 4. Rockwall
 5. Waitin’
 6. Farewell
 7. For Freedom And Friends
 8. Julia
 9. Draw The Line
 10. Nazareth
 11. Sparks
 12. Rockers Rollin’
 13. Little Latin Lover

Piledriver Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat