Yleisö - Steelfest - 2023

Steelfest tuo taas Hyvinkäälle kiinnostavan kombon: lavalla nähdään esimerkiksi Mysticum, Misþyrming ja Kroda

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 23.4.2024

Toukokuun puoliväli on ollut jo reilun kymmenen vuoden ajan mitä parhain ajankohta aloittaa kesän festarirupeama. Tällöin Hyvinkäälle suunnistaa pari tuhatta festarivierasta, ja torstaina 16.5.2024 iltapäivällä avautuvat Steelfestin portit Hyvinkään Villatehtaalla. Festari on 10-vuotisjuhliensa jälkeen muotoutunut kolmepäiväiseksi bakkanaaliksi. Paljon hienoa nähtävää ja kuultavaa on tänäkin vuonna luvassa. Tässäpä jokaiselta päivältä bändejä, jotka kannattaa Steelfesteillä tsekata.

Jos festari alkaa jo torstaina, on harmittavan usein ensimmäisellä festaripäivällä eräänlainen festarimoodiin laskeutumisen asema. Toisin on kuitenkin Steelfesteillä, sillä heti hypätään suoraan syvään päätyyn. Tämän takaavat varmasti festarin ruotsalaiset edustajat: hiljattain vokalistinvaihdoksesta tiedottanut Craft, vaikkakin tällä keikalla vokaaleissa taidetaan vielä nähdä paikalta väistyvä Nox sekä itseäni kovasti kiinnostava, pari vuotta sitten perustettu Nifelheimin Hellbutcherin nimikkobändi.

Norjasta Steelfestin aloituspäivään saadaan mukaan viime vuonna 30 vuoden kunnioitettavaan ikään tullut Aeternus. Bändin marraskuussa julkaistulta “Philosopher”-levyltä saa toivottavasti kuulla musiikkia myös livenä Hyvinkäällä. Gorgorothin keikka pääsiäisenä Oslon Infernossa ei täysin vakuuttanut seurueemme jäseniä ₋ ja bändin esiintymiset ovat muutenkin olleet viime vuosina tasoltaan hyvin vaihtelevia. Toivotaan, että toukokuussa Steelfesteillä todistetaan jälleen parempaa ulosantia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eivät Steelfestin kotimaiset bändit tietenkään jää mitenkään ulkomaan veljiään vähempiarvoisiksi. Torstaina tämän takaavat esimerkiksi maaliskuun alussa Turku Saatanalle -festarilla monen kuulijan vakuuttanut Commander Agares ja useimmiten karvat hyvällä tavalla pystyyn nostattava Antimateria, jonka tunnelmointia odotan suurella innolla. Aivan liian pitkään hiljaiseloa viettänyt kuopiolainen Deathchain tekee tulevan kesän festareilla paluun keikkalavoille, joten hienoa nähdä jo Villatehtaalla, miten death/thrash luistaa porukalta vuonna 2024. 

Horna juhlistaa 3-kymppisiään kolmen keikan putkella

Kotimaisista varmasti yksi mielenkiintoisimmista kokonaisuuksista on Hornan keikkaputki. Bändi esiintyy Steelfestissä jokaisena kolmena festaripäivänä 30-vuotisen uransa kunniaksi. Eri päivinä Hornaa kuullaan eri laulajien kanssa. Ensimmäisellä keikalla tämän kunnian saa yhtyeen alkuaikojen vokalisti Nazgul, perjantaina mikin taakse astelee Corvus. Tuota perjantaista keikkaa odotan itse näistä kolmesta ehkä suurimmalla mielenkiinnolla. Päätöspäivänä bändi nähdään nykykokoonpanossaan. On ne kovia!

Ja meno vain yltyy…

Perjantaina ja lauantaina ehtii juuri ja juuri pyyhkiä enimmät unirähmät silmistä, kun täytyy jo kirmata kohti Villatehdasta, koska molempina päivinä portit aukeavat yhden aikaan iltapäivällä. Yleensä alkuun on keksitty joitain mukavia onnellisten tuntien tarjouksia. Niistä nauttiessa voi samalla kierrellä festarialueen myyntikojuilla ja tutustua esimerkiksi paikalla olevien seppien teoksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Perjantaina päästään todistamaan helsinkiläistä Cadaveric Incubatoria, joka ei yleensä turhia hidastele, ja takuuvarmasti myös Steelfesteillä saadaan todistaa kunnon rypistystä. Hornan miehistölle ei kolme keikkaa riitäkään, vaan heitä nähdään lavalla myös Chamber of Unlightin kanssa. Tässä on muiden ohella jälleen yksi bändi, jonka aikana kannattaa notkua muuallakin kuin merkkaritiskillä.

Steelfestin loistavaa kattausta täydentämään saadaan toisena festaripäivänä ulkomaan bändejä jo Eurooppaa kauempaakin, kun lavoille nousevat meksikolainen vanhan liiton black metal -bändi Ereshkigal, kanadalainen Délétère ja alun perin Kolumbiasta ponnistava Inquisitionin kaksikko, jonka loistavuutta ei koskaan voi riittävästi alleviivata. Kanadan edustusta täydentää lauantaina Ifernach ja oman alansa ehdoton pioneeri Blasphemy.

Moni Steelfest-kävijä ilahtui varmasti viimeisimmästä julkistuksesta eli perjantaina lavalle nousevasta Krzysztof Drabikowski’s Батюшкаsta. Useimmille tämä on “se oikea” Батюшка. Norjalaiset Ved Buens Ende… ja Strid taas tuovat lavalle niin omanlaistaan häröilyä kuin depressiotakin. Maan tarjonnasta nautitaan myös lauantaina, kun vokalisti Vicotnic marssii uudelleen eetteriin Dødheimsgardin kanssa. Luvassa on siis ihan omanlaistaan avant garde -teatteria.

Perjantaina varmaan yhdestä festarin intensiivisimmistä keikoista tulee vastaamaan islantilainen Misþyrming, jolta olen viimeisimmän vuoden aikana todistanut hyvin epätasaisia vetoja: mukaan on mahtunut niin loistavia rykäisyjä kuin vähän tylsiäkin välikeikkoja. Toivotaan, että Steelfesteillä saadaan nauttia bändin paremmasta puolesta. Maailmantilanteenkin takia varmasti yksi tunteita herättävimpiä keikkoja tulee olemaan ukrainalaisen Krodan esiintyminen. Tämä tuskin jättää ketään kylmäksi!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eipä meno laimene kolmantenakaan festaripäivänä. Tämän takaavat muun muassa kotimaamme aina yhtä viihdyttävät Barathrum ja White Death.Vähän uudempaakin kotimaista on tarjolla, kun yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista black metal -yhtyeistä eli tamperelainen Licht Des Urteils nousee päätöspäivänä Steelfestin lavalle.

Mielenkiinto pidetään yllä koko festarin ajan, sen takaavat vielä myös loput lauantaiset ulkomaan vahvistukset, joista osaa on osattu odottaa Steelfestiin jo useamman vuoden ajan. Pisimmän matkan Hyvinkään Villatehtaalle taitaa tänä vuonna tehdä uusiseelantilainen Diocletian, jonka vierailua festareilla on toivottu ja toisaalta myös osattu jo vähän odottaa. Tämän bändin black/death metal saa todennäköisesti Villatehtaan tiiliseinät paukkumaan liitoksistaan!

Denial of God ja Mysticum kruunaavat Steelfestin

Saksalainen Sarkrista ja kreikkalainen Acherontas ovat vanhoja Suomen-tuttuja, joita varmasti odotetaan taas innolla lauteille. Ja Steelfesteillä on aikaisemminkin koettu suuria tunteita Denial of Godin tahdissa. Toivottavasti tämän vuoden keikka on vähintäänkin yhtä hieno kokemus kuin edellisen kerran samoilla festareilla. Samaa toivon suuresti myös Mysticumin kohdalla! Viimeksi Steelfesteillä bändin show oli kokonaisvaltainen kokemus, jonka visuaalisuus jäi erityisesti mieleen. Tätä lisää Villatehtaalla toukokuussa 2024, kiitos!

Steelfestin liput tuntuvat liikkuvan hyvin ja festarivieraita on jälleen tulossa paikalle ympäri maailman. Jos siis lippua kesän festarialoitukseen ei vielä ole, kannattaa toimia, ettet jää nuolemaan näppejäsi. Tätä festaria ei kannata jättää väliin!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Steelfestin sivut

https://www.facebook.com/events/646200023619809