Stoner rockin katkua vaikka muille jakaa – Arviossa Monolordin neljäs pitkäsoitto ”No Comfort”

Göteborg on saavuttanut ansiokkaan maineen ja aseman raskaan musiikin merkittävänä pohjoismaisena kaupunkina sieltä kumpuavien laadukkaiden metal- ja rockyhtyeiden ansiosta. Tuolta Ruotsin länsirannikolta tuntuu putkahtelevan tasaiseen tahtiin uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia. Viimeisin oma löytöni on stoner rock -yhtye . Vuonna 2014 ”Empress Rising” -esikoisalbuminsa julkaissut ruotsalaisyhtye on julkaissut levyjä kiitettävällä tahdilla, ja niistä viimeisin, ”No Comfort”, ilmestyi viime perjantaina.

Vokalisti-kitaristi Thomas Jägerin, rumpali Esben Willemsin ja basisti Mika Häkin muodostama Monolord on onnistunut luomaan neljännestä albumistaan hyvin vahvasoundisen ja pörisevän kokonaisuuden. Jägerin ja Häkin jyhkeät riffit sulautuvat aaltomaiseksi äänivalliksi, jota kuunnellessa on helppo ajautua oman mielensä syövereihin. Aluksi Jägerin vaikeroiva ääni sai kulmani kurtistumaan, mutta kun miekkosen persoonalliseen ääneen tottuu, voi huomata, miten hyvin se istuu Monolordin jyhkeään äänimaisemaan.

Vain kuusi kappaletta sisältävä albumi on tasokas alusta loppuun. Levy poljetaan käytiin omaan makuuni aavistuksen ylipitkällä ”The Bastard Sonilla”, mutta aloitusraidan jälkeen meno vain paranee. ”The Last Leaf” ja ”Larvae” turruttavat ja tyynnyttävät mieltä muhkeilla stoner soundeillaan. Vaikka runsaan säröiset riffit ovat vahvassa asemassa ”No Comfort” -albumilla, yllättää Monolord tuomalla esiin myös ilmavampaa soundia. ”Alone Together” ja albumin nimikkokappale keventävät pitkäsoiton loppupuolta, eikä pöriseviä riffejä ole unohdettu.

”No Comfortiin” on helppo uppoutua, eikä ihme. Monolord hyödyntää jokaisella kappaleella transsimaisia, instrumentaalisia osuuksia, jotka saavat mielen tyyntymään. Levyltä löytyy myös hiuksenhienosti variointia, minkä seurauksena mielenkiinto pysyy yllä. Noin kolmen vartin mittainen, aavikkopölyn katkuinen ”No Comfort” on taidokkaasti toteutettu albumi. Monolord näyttää neljännellä pitkäsoitollaan, miten suvereenisti ruotsalaisyhtye hallitsee stonerin. Monolord on onnistunut luomaan levystään hallitun kaoottisen kokonaisuuden, jonka äärellä aika kuluu kuin siivillä.

7½/10

Kappalelista:

  1. The Bastard Son
  2. The Last Leaf
  3. Larvae
  4. Skywards
  5. Alone Together
  6. No Comfort

Monolord Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua