Subliminal Fear – Escape From Leviathan

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 27.12.2016

subliminal-fear-escape-fromMusertava ja sähköinen äänimaailma. Se summaa hyvin miltä italialaisen metallijyrän Subliminal Fearin kolmas albumi kuulostaa. ”Escape From Leviathan” on melodista death metallia, josta pilkahtalee myös sinfoniallisia sekä elektronisia piirteitä. Albumin kuvaus kuulostaa sekamelskalta, mutta kun levyä syventyy kuuntelemaan, huomaa kuinka hyvässä tasapainossa kokonaisuus on. Yhtye mainostaa musiikkinsa sopivan Mnemicin, Fear Factoryn ja Sybreedin kuuntelijoille. Jos myös Scar Of The Sun tai Dead End Finland ovat mieleesi, saatat löytää Subliminal Fearista uuden kiinnostuksen kohteen.

Subliminal Fearin edeltävät albumit ovat äänimaailmaltaan lähempänä death metallia kuin kolmas. Joitakin se varmasti harmittaa, mutta itseäni ei kun en ole koskaan ollut death metallin suurin ystävä. ”Escape From Leviathan” astuu kohti melodiallisempaa ja myös vääjäämättä kevyempää suuntaa, vaikka tälläkin levyllä kuullaan murinaa ja turpaanvetäviä melodioita. Kolmas täysipitkä eroaa edeltävistä myös siinä suhteessa, että tällä levyllä kuullaan vierailevia solisteja: Guillaume Bideau Mnemicistä, Lawrence Mackrory Darkanesta sekä Jon Howard Threat Signal/Arkaeasta. Levyllä on myös yksi coveri, nimittäin brittiläisen uuden aallon -yhtyeen Talk Talkin ”Living In Another World”. Kolmannelle täysipitkälle on kerätty mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Mitä tulee Subliminal Fearin omiin solisteihin, Carmine Cristalloon ja Matteo De Bellisin duettolaulamiseen, kuulostaa se todella herkulliselta ja tasapainoiselta kokonaisuudelta. Ja kun yhtye on yhdistänyt jykevään metallin soundiinsa elektronisia ja sinfoniallisia piirteitä, syntyy mahtipontinen, mielenkiintoinen ja puhutteleva äänimaailma, johon on mukava uppoutua. Albumin kahdella ensimmäisellä kappaleella on vierailevia solisteja, joiden äänet sulautuvat hienosti Subliminal Feariin. Silti kolmas kappale ”Nexus” korottaa tasoa aavistuksen korkeammaksi – puhtaat lauluosuudet ovat enemmän esillä kuin matalat örinät, mutta tästä huolimatta kappale on puhdasta sähköä. Jon Howardin osuutta ei voi vähätellä ”Evilutionissa” – Howardin ääni antaa hienon kontrastin yhtyeen vokalisteihin. ”Evilutionin” äänimaailmassa yhdistyvät myös aiemmin toteamani metallin jyske ja sinfoniallisuuden teatraalisuus – lopputulos on mykistyttävän upea.

Alun mielenkiintoisuudesta ja loistavuudesta huolimatta levyn loppupuoli ei ole yhtä onnistunut kuin alku. Levyn toinen puoli ei ole huono, se ei vain onnistu ylläpitämään mielenkiintoa niin hyvin. Viidestä viimeisestä kappaleesta esiin nousevat lähinnä onnistuneesti toteutettu Talk Talk coverointi sekä eeppinen ja synkkä päätösraita ”The Disease Is Human Emotion”. Se on sääli, sillä levyn loputkin kappaleet ovat hyviä mutta jäävät auttamatta parempiensa varjoon. ”Escape From Leviathan” on Subliminal Fearilta taidonnäyte, joka tarjoaa mahtipontisia, energisiä ja ankarasti polkevia kappaleita. Kokonaisuus kärsii hiukan itsensä toistavuudesta, muttei niin paljon että se haittaisi kuuntelua.

9/10

Kappalelista:

  1. Phantoms Or Drones (feat. G. Bideau)
  2. All Meanings They’ve Torn (feat. L. Mackrory)
  3. Nexus
  4. Escape From Leviathan
  5. Evilution (feat. J. Howard)
  6. Living In Another World (Talk Talk cover)
  7. Dark Star Renaissence
  8. Self-Proclaimed Gods
  9. Limitless
  10. The Disease Is Human Emotion

Subliminal Fear Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen