Suburban Tribe palkitsi fanit pitkän odotuksen jälkeen Helsingissä 17.6.2024

Kirjoittanut Eija Virtanen - 21.6.2024

Tänä vuonna 30 vuotta täyttänyt Suburban Tribe lopetti toimintansa kesällä 2011 mutta päätti fanien suureksi riemuksi kaivaa pillit pussista ainakin muutaman kesäkeikan ajaksi. Helsingin On the Rocksin Tuska Warm Up -keikka oli loppuunmyyty, ja ”warm up” se oli tuskallisen kirjaimellisestikin: ilma suorastaan seisoi, ja vaatteet liimautuivat ihoon ennen kuin yhtye oli edes noussut lavalle. Hiki virtasi tavallista vuolaammin niin yleisössä kuin lavalla.

Ville Tuomi ja Janne Joutsenniemi 17.6.2024

Keikka jyrähti käyntiin komeasti ”Perfect Dark” -kappaleella. Vokalisti Ville Tuomi esiintyi alkukeikan tummat lasit silmillään ikään kuin epävarmuuttaan peitellen. Muutaman ensimmäisen kappaleen ajan bändi näytti jähmeän jännittyneeltä ja keskittyneeltä, mutta kun tunnelma sitten vapautui, lavalla pääsi irti vanha tuttu, vahvana livebändinä tunnettu Suburban Tribe. Tuomen alun varautuneisuutta saattoi osaltaan selittää se, että mies ei omien sanojensa mukaan kuullut itse lauluaan. Yleisöön asti ongelma ei häiritsevästi välittynyt, mutta pienen mikinfiksauksen jälkeen homma alkoi toimia entistä paremmin. ”Mulla taisi mennä hikeä korvaan”, totesi Tuomi leveän hymyn kera, ja keikka pääsi jatkumaan selvästi rennompana ja hyväntuulisempana.

Euge Valovirta, Ville Tuomi ja Janne Joutsenniemi 17.6.2024

Esiintymisen riemua säteilleen Tuomen ohella lavan etureunassa fiilistelivät perustajajäseniin kuuluva, aina yhtä tiukka basisti Janne Joutsenniemi ja vuonna 2006 mukaan tullut kitaristi Euge Valovirta. Taustalla oman tonttinsa hoitivat etulinjan kolmikkoa vähäeleisemmin mutta vankalla ammattitaidolla niin ikään alusta asti bändiin kuuluneet kitaristi Roope Sirén ja rumpali Alec Hirst-Gee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Janne Joutsenniemi 17.6.2024
Euge Valovirta 17.6.2024
Euge Valovirta ja Roope Sirén 17.6.2024

Settilista koostui sellaisista kappaleista, joita Suburban Tribe soitti ahkerasti keikoillaan myös ennen tauolle jäämistään, joten suuria yllätyksiä ei niiltä osin koettu. Tämä ratkaisu tuntui täysin miellyttävän nostalgiannälkäisiä paikallaolijoita. Pääpaino oli vuonna 2001 julkaistussa ”Suburban Tribe” -levyssä, jolta kuultiin peräti seitsemän kappaletta. ”Oil and Waterissa” Tuomi innosti väkijoukon äänekkääseen yhteislauluun. Hän otti muutenkin kiitettävän runsaasti kontaktia yleisöön.

Ville Tuomi piti yleisön hyppysissään On the Rocksissa 17.6.2024.

Ennen keikan puoliväliä lavalle ilmestyi myös erikoisvieras. Yhtyeen alkuperäinen laulaja Jouni Markkanen kävi esittämässä ”Sunflowerin” ja ”First Spring Dayn”, ja fanit ottivat hänetkin avosylein vastaan. Suburban Tribesta vuonna 1999 lähtenyt Markkanen on toiminut Tuska-festivaalin promoottorina jo tapahtuman alkutaipaleelta asti, ja häntä ei liiemmin ole nähty vokalistin saappaissa yli kahteenkymmeneen vuoteen. Mallikkaastihan nuo kaksi varhaistuotannon kappaletta ilmoille kajahtivat.

Jouni Markkanen 17.6.2024

Varsinainen setti päättyi hienoon ”Frozen Ashes” -hittiin. Lyhyen hengähdyshetken jälkeen Tuomi palasi ensin yksin estradille laulamaan tunnelmapala ”Color of Silencea”, jonka aikana hänen persoonallinen ja upea äänensä soi erityisen kauniisti. Muu bändi liittyi menoon mukaan loppukappaleesta. Hittilinjalla jatkettiin, ja erinomaisen konsertin päättivät rauhallisempaa biisimateriaalia edustavat ”Now and Ever After” ja ”Silent Rain”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Ville Tuomi 17.6.2024

Yleisön onnellisista hymyistä ja raikuvista suosionosoituksista oli helppo päätellä, että Suburban Tribea oli todellakin kaivattu takaisin sinne, minne se kiistatta edelleen kuuluu: lavoille suomaan sykähdyttäviä musiikillisia elämyksiä rockinjanoisille kuulijoille. Toivottavasti jatkoa seuraa kesäkeikkojen jälkeenkin, sillä meno oli vähintään yhtä vakuuttavaa kuin yhtyeen kulta-aikoina.

Suburban Tribe 17.6.2024

Settilista:
1. Perfect Dark
2. If Only…
3. Untameable
4. Torn Apart
5. No Promises
6. Sunflower
7. First Spring Day
8. Nevermore
9. Watching You
10. While the World Awaits
11. Oil and Water
12. Into the Blue
13. Frozen Ashes
14. Color of Silence
15. Now and Ever After
16. Silent Rain

Teksti: Eija Virtanen
Kuvat: AJ Johansson Photo and Video

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy