Suicidal Tendencies ja Municipal Waste Porispereen

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 12.3.2013

Porispere 2013 tarjoaa leipää ja sirkushuveja: kansansuosikit Eppu Normaali ja Jukka Poika saavat seuraa Pää Kiistä ja Suicidal Tendenciesistä! Kolmatta kertaa järjestettävä Porispere on tänä vuonna värikkäämpi kuin koskaan. Festarin artistikattauksessa tiukat punk- ja rockaktit kohtaavat Suomen suosituimmat viihdyttäjät ja raskaat ulkomaiset kulttinimet. Festivaalin ilme laajenee, mutta tinkimätön ja sopivan hullu Porispere-asenne säilyy ennallaan.

Elokuun 2.-4. päivä järjestettävä Porispere tarjoaa purtavaksi maukasta kotimaista ruisleipää eli meikäläistä laatumusiikkia rockpainotuksella. Festivaalilla jyräävät perjantaina ja lauantaina muun muassa Michael Monroe, Eppu Normaali, Disco Ensemble, CMX ja Von Hertzen Brothers. Kansan rakastama Jukka Poika tasapainottaa tykitystä kepeämmillä kesärytmeillä.

Koko perheelle suunnattu piknik-sunnuntai oli viime vuonna jättimenestys. Sunnuntai jatkaa tänäkin vuonna perheystävällisenä. Nyt Lokki-lavan valtaavat Cheekin, Tuulin ja Justimuksen kaltaiset nuorisosuosikit.

Yksi Porisperen 2013 teemoista on kotimaisen punk rockin kiehtova jatkumo. Lauantaina Porisperen päälavan valtaava suomirockin suuryhtye Eppu Normaali aloitti uransa piskuisena ylöjärveläisenä punkbändinä jo vuonna 1976. Ärhäkän Seitsentahokas-albuminsa vastikään julkaissut CMX puolestaan aloitti uransa 1980-luvulla työstämällä ehtaa hardcore punkia. Ruohonjuuritasolta kansallisiksi komeetoiksi nousseet Pää Kii, Räjäyttäjät ja Pentti Kurikan nimipäivät edustavat nykypäivän monimuotoisen persoonallista ja yhä suositumpaa suomipunk-kenttää.

Sirkushuveista vastaa kaiken muun hulinan ohella kotoisa goottiylpeys The 69 Eyes, vanhan liiton amerikkalainen thrash-suosikki Suicidal Tendencies ja etenkin jenkki-ilmiö Nashville Pussy, jonka keikat ovat monessakin mielessä hyvin… paljastavia. Suomalaisten suosiman thrash-osaston täydentää vuonna 2001 perustettu amerikkalaisyhtye Municipal Waste.

Kirjurinluodon vehreässä luonnonmiljöössä järjestettävän Porisperen infrastruktuuri ja palvelut ovat saaneet molempina vuosina kiitosta, mutta järjestäjät haluavat kehittää alueen palveluja ja viihtyisyyttä entisestään. Alueella on panostettu ravintolapalvelujen lisäksi mm. hygieniapuolen asioihin perin yllättävällä tavalla. Uutena innovaationa alueelle rakentuu mm. Mummola-kahvila, jossa Porispere-organisaation isovanhemmat tarjoilevat kahvia ja lettuja.

Uutta on myös on myös pelkästään porilaisia artisteja esittelevä Radio Eazy 101 Stage. Lavalla nähdään päivittäin 3-4 paikallista yhtyettä. Esiintyjien nimet julkaistaan myöhemmin.

Viime vuonna Porisperen lavalla heilui Porilainen taparikollinen, mutteivät karhukaupungista erikoismiehet noin vain lopu. Perhepäivän juontaa Putous-ohjelman sketsihahmokisan voittanut 45-vuotias porilainen kokoomusnuori ja kansansuosikki Karim Z. Yskowicz!

Myös Porisperen me-henki ja yhteydenpito yleisöön on voimistunut. Syksyn 2012 Pro Porispere -kampanjassa noin kaksisataa edullisen ennakkolipun ostanutta sai antaa oman ehdotuksensa festivaalin kattaukseen. Kampanjaan osallistuneiden ehdotuksia on kuunneltu esiintyjiä valittaessa ja osallistuneiden nimet tulevat myös näkymään eri tavoin tapahtuman ilmeessä.

Porispere sai alkunsa kapinaliikkeestä, jolla paikattiin Sonispheren mentävää aukkoa Porin festivaalikentässä. Porilaisten oma laajennettu kyläjuhla on vetänyt kahden vuoden aikana Kirjurinluodo Lokki-lavan läheisyyteen yli 22 000 henkeä kuuntelemaan musiikkia ja viihtymään. Perusporilaista luonnetta mainoskampanjoissaan hyödyntänyt Porispere on kerännyt valtavan määrän positiivista palautetta sekä yleisöltä, esiintyjiltä että yhteistyökumppaneilta. Tästä osoituksena mm. Vuoden kaupunki- ja Porilainen Maineteko -palkinnot vuodelta 2011.

Tarkempi festivaali info julkaistaan kevväämmällä.