Suomalainen black metal voi hyvin – arviossa Marraksen debyytti ”Where Light Comes to Die”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 18.11.2019

Marras saattaa olla uusi nimi suomalaisen black metallin yhteydessä, mutta bändin takaa löytyy tuttuja nimiä; miehistö koostuu mm. Förgjordin, Vargravin, Nekrokrist SS:n ja Mimoriumin jäsenistä. Debyyttialbumi ”Where Light Comes to Die” julkaistaan 22. marraskuuta kotoisen Spread Evilin toimesta. Tyyliltään yhtye soittaa varsin perinteistä black metallia, jota höystetään syntetisaattorein. Marraksen materiaali ei kuitenkaan ole millään tavalla yliampuvan melodista tai sinfonista, vaan tukeutuu hyvin yksinkertaiseen ja perinteiseen pimeyden palvontaan. Jollain tavalla yhtye tuo mieleen Burzumin ollen kuitenkin yleisesti ottaen oivallinen läpileikkaus toisen aallon bändeistä.

Intron jälkeen kaiuttimista utuilee hyvin Burzumin tyylinen syntikka, ja ”Overture of the Lonely Journey” osoittautuu eräänlaiseksi väliosamaiseksi instrumentaaliksi. Vauhtiin päästään vasta kolmannen kappaleen kohdalla ja ”Lifeless Sculptures” paljastuukin varsin päteväksi ja perinteitä kunnioittavaksi tavaraksi. Vokaalit ovat allekirjoittaneen makuun turhan särötettyjä, mutta ajavat tästä huolimatta asiansa oikein hyvin. Tämän jälkeen onkin taas väliosan aika, ja viides kappale ”Sea of Trees” on taas sitä mustaa itseään. Seuraavassa väliosassa kuullaan akustista kitaraa. ”Transition of the Lightless Path” on instrumentaali ja albumin nimikkoraita ”Where Light Comes to Die” vakuuttaa heti kättelyssä mainiolla riffillään. ”Chamber of Penance” päättää puolituntisen levyn perinteisiin tunnelmiin.

”Where Light Comes to Die” ei ehkä tarjoa mitään uutta, mutta on sitäkin kovempaa keskitason black metallia. Tunnelma on kuin suoraan 1990-luvulta ja raa’ahkot soundit istuvat tuotantoon juuri oikealla tavalla. Levyllä on kestoonsa nähden erittäin paljon intromaisia väliosia, joiden tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta varsinaiset kappaleet toimivat hyvin. Väliosien takia levystä jää myös aavistuksen sillisalaattimainen maku. Ottaen huomioon, että albumi on saanut alkunsa jäsentensä pääbändien ylijäämämateriaalista, voidaan ”Where Light Comes to Dien” todeta olevan varsin mukiinmenevää tavaraa. Uusi levy lienee sekin jo tuloillaan, joten Marraksen tarina lienee vasta aluillaan.

7/10

Kappalelista:

1 Prologi (Guidance)
2 Overture of the Lonely Journey
3 Lifeless Sculptures
4 Prologi (Faith)
5. Sea of Trees
6 Prologi (Damnation)
7 Transition of the Lightless Path
8 Where Light Comes to Die
9 Prologi (Desolation)
10 Chamber of Penance