Suomalaisen black metalin jalanjäljissä – haastattelussa black metal -yhtye Hämys

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 1.1.2016

hämys promoKotimainen vuonna 2008 perustettu black metal -yhtye Hämys on julkaissut uransa aikana melko tiheään tahtiin useita demoja sekä EP:tä. Yhtyeen ensimmäinen täyspitkä Alkemia” julkaistiin vuoden 2015 heinäkuussa Primitive Reactionin kautta. Kaaoszine otti levyn julkaisun jälkeen sähköpostitse yhteyttä bändin kitaristi-vokalisti T.S.:ään, jolta kyselimme hieman bändistä sekä sen debyyttialbumista.

Terve! Hämys on vielä suuremmalle yleisölle melko tuntematon bändi, joten kertoisitko näin aluksi mistä bändissä oikein on kyse?

T.S.: En tiedä onko tässä nyt sen kummemmasta kyse, kuin palavasta halusta tehdä musiikkia.

Mistä ammennatte inspiraatiota musiikkiinne? Osaisitko nimetä joitain suurimpia musiikillisia vaikutteitanne?

T.S.: Inspiraatio on tullut aina black metalista, varsinkin suomalaisesta. Aikoinaan eniten taisi soida Horna, Goatmoon, Sargeist, Behexen… Yksi tärkeä bändi minkä myös haluan mainita ja joka on inspiroinut meitä on IC REX. Nykyään tuleekin kuunneltua myös aika paljon heavy/rock-bändejä, kuten In Solitude ja The Devils Blood. Sekin saattaa ”rokahtavuutena” kummuta musiikistamme.

Entä mikä mahdollisesti erottaa Hämyksen muista saman genren bändeistä? Minkä vuoksi juuri Hämys on tutustumisen arvoinen yhtye?

T.S.: Vaikea sanoa. Minusta kaikki hyvät black metal-bändit eroavat jotenkin toisistaan. Se että miksi meidän bändiin pitäisi tutustua, niin en tiedä. Kuuntele – jos pidät, niin pidät.

ALKEMIA_KANSIKUVAJulkaisitte debyyttialbuminne ”Alkemian” heinäkuussa. Miten kuvailisit albumia?

T.S.: Albumilla on jotakin uutta ja jotakin vanhaa. Se kiteyttää kaiken sen miten olemme kasvaneet näitten vuosien aikana yhdessä. Aina on ollut sellainen olo Hämyksen julkaisuista, että ne ovat olleet jotenkin keskeneräisiä, mutta ”Alkemian” tapauksessa on eri ääni kellossa. Musiikista kansitaiteisiin se on debyytti, josta voimme olla ylpeitä.

Kertoisitko hieman albumin lyriikoista?

T.S.: Kuolema on keskeinen aihe ja siihen kulkevat polut. Sen lyriikat eivät ole sidoksissa mihinkään kirjoituksiin tai uskontoon/lahkoon. ”Alkemia” on inspiroitunut omista näkemyksistäni ja kokemuksista.

Kertoisitko albumin työstämisestä? Millainen oli sen sävellys- ja äänitysprosessi?

T.S.: Sävellyksestä en juurikaan paljoa muista, mutta sitä tehtiin omaan tahtiin, omassa rauhassa. Äänitys ja miksausprosessi oli pitkä. Halusin että levy kuulostaa omasta mielestämme täydelliseltä ja että mitään ei jätetä puolitiehen, joten miksauksiin meni melkein yli vuosi. Toki hitauteen vaikutti myös se, että levyä tehtiin silloin kun kerettiin eikä meillä ollut hoppua, kun julkaisijakaan ei ollut vielä silloin tiedossa.

Entä miten albumi on otettu vastaan? Millaista palautetta olette siitä saaneet?

T.S.: Meidän korviin tullut palaute on ollut hyvää, ja ei voi olla sanomatta etteikö siihen olisi tyytyväinen.

Aiotteko keikkailla uuden albumin tiimoilta?

T.S.: Keikkapyyntöjä on tullut joka puolelta, mutta aina ongelma on ollut vain treenitilojen puuttuminen ja se että asumme kaikki eri paikkakunnilla ympäri Suomea, joten tällaisten suunnitteleminen on vaikeaa tällä hetkellä. Mutta ehkä joskus, sitten kun aika on meille kypsä.

Onko teillä suunnitelmia tulevaisuuden varalle?

T.S.: Splittiä olemme suunnitelleet muutaman suomalaisen, hyvin samanhenkisen bändin kanssa, mutta ei niistä sen enempää vielä, kun mikään ei ole varmaa.

Suuret kiitokset haastattelusta! Haluaisitko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

T.S.: Rape the whores, All night long.

Haastattelu: Eveliina Torniainen

Bändi Facebookissa