Suomalaisen laatutyön odotettu kotiinpaluu – Lordi Tavastialla 28.12.2018

Lordi

Viime syyskuussa tuli itselleni koko vuoden 2018 iloisin keikkauutinen, kun Lordin pääesiintyjäkeikka Tavastia-klubilla julkistettiin. Monsteripoppoon edellinen klubikeikka Helsingissä oli vuonna 2014, ja tuolloinkin saatiin ilmeisesti keikkapaikan tuplabuukkauksesta johtuen tavallista lyhyempi setti. Aika oli selvästi kypsä Lordille ottaa kotikenttä uudestaan haltuun, sillä Tavastian keikka myytiin loppuun useita viikkoja ennen h-hetkeä. Odotukset viime perjantaita kohtaan olivat siis taatusti korkealla niin yleisöllä kuin bändillä itselläänkin, joten nyt onkin aika perata, menikö homma syteen, saveen vai kenties ihan putkeen.

Lordi

Pilattakoon jännitys saman tien toteamalla, että vastaus on lähimpänä viimeksi mainittua. Saavuttuani Tavastialle vajaa puoli tuntia ennen keikan alkua sai tanssisalissa jo tosissaan kiemurrella, mikäli mieli kohtuullisen näköetäisyyden päähän lavasta. Löydettyäni paikkani miksauskarsinan edustalta huomioni kiinnittyi esiintymislavaan. Salin hämäryydessäkin huomasi, että ulkomusiikillinen presentaatio oli juuri niin näyttävä kuin tältä bändiltä sopii odottaakin. Kun keikka alkoi ja estradi valaistiin koko komeudessaan, sain huomata tuijottavani esiintymislavan sijaan pikemminkin kauhuteatterin kulisseja, joita hallitsivat pääkallot, utuisesti loistavat lyhdyt ja linnaketta muistuttavat muurit. Lavan keskiössä oli dramaattisesti koristeltu portti, josta muusikoiden lisäksi yleisön eteen vyöryi keikan edetessä jos jonkinlaista örkkiä ja kummitusta aina kappaleiden teemoja mukaillen.

Lordi

Lordin tuorein albumi ”Sexorcism” ilmestyi viime toukokuussa, ja tältä levyltä kuultiin nimikkokappaleen lisäksi sinkkulohkaisut ”Naked in My Cellar” ja ”Your Tongue’s Got the Cat”. Näistä erityisesti jälkimmäinen nostatti yleisössä tunnelmaa lähes vanhojen hittien veroisesti. Setti oli kokonaisuudessaan varsin kattava läpileikkaus yhtyeen urasta, ja pahimpaan paitsioon jäi vuoden 2014 ”Scare Force One” -levytys. Tuon albumin fanien oli tyytyminen ”House of Ghosts” -kappaleen kertosäkeeseen upotettuun ”Missing Miss Charlenen” väliosaan.

Lordi

Lordin alkuaikojen keikoilla solisti-monsterin välispiikit koostuivat lähinnä satunnaisista murahteluista. Kauas on pitkä matka ja sinne on nyt tultu, sillä viime perjantaina, yli kuusitoista vuotta bändin ensimmäisestä keikasta, Mr. Lordi jutteli Tavastian yleisölle selvällä suomen kielellä hyvinkin vapautuneesti. Vitsiä väännettiin niin pääjehun sulavista sukukalleuksista kuin siitä, miten olosuhteiden pakosta lähes yksinomaan englanniksi spiikatut läpät toimivat suomeksi. Mykkäkoulu ja hirviöasussa estoton leikinlasku suomeksi ovat lavaspiikkauksen jalon taidon kaksi ääripäätä, joista jälkimmäinen tuo bändin lähemmäksi yleisöä ja on siten se pienempi paha.

Lordi

Lordi tosiaan houkutteli Tavastia-klubin ääriään myöten täyteen, minkä on täytynyt olla jonkinasteinen, mutta ehdottoman positiivinen yllätys niin bändille, keikanjärjestäjille kuin faneillekin. Lordin osakkeet kotimaassaan kokivat käsittämättömän vapaapudotuksen nopeasti ja lopullisen tuntuisesti euroviisuvoiton jälkeen, minkä vuoksi tekisikin erittäin kovasti mieli tulkita loppuunmyyty klubikeikka merkiksi suosion elpymisestä. Ei voi kuitenkaan ummistaa silmiään siltäkään vaihtoehdolta, että bändin keikkaillessa Suomessa keskimäärin kerran vuodessa tai kahdessa, tajuaa yksinkertaisempikin fani tarttua tilaisuuteen silloin, kun sellainen jostain tulee. ”Loppuunmyydyn” luulisi kuitenkin olevan sanana sellainen seireenin kutsu keikkoja järjestäville tahoille, että Lordin fanien kannattaisi nyt jatkuvuuden nimissä ottaa asiakseen täyttää se seuraavakin keikkapaikka, johon nämä monsterit kutsutaan.

Settilista:

 1. Sexorcism
 2. Would You Love a Monsterman?
 3. Missing Miss Charlene
 4. Your Tongue’s Got the Cat
 5. Drum Solo
 6. Blood Red Sandman
 7. It Snows in Hell
 8. Keyboard Solo
 9. Rock Police
 10. Naked in My Cellar
 11. Bass Solo
 12. Hug You Hardcore
 13. Evilyn
 14. The Riff
 15. Guitar Solo
 16. Who’s Your Daddy?

——————————————–

 1. Devil Is a Loser
 2. Hard Rock Hallelujah

Teksti: Ossi Kumpula

Kuvat: Jessica Johanson

Kommentoi julkaisua