Suomalaisen räppärin harppaus punk rockin puolelle – Arvostelussa HENRIK! – Vanha Testamentti

Versace Henrik eli Janne Ahtiainen on suomalainen soundcloud-räppäri, joka tunnetaan koomisista lyriikoista ja underground hip hopin villeimpien ja rankimpien keikkojen suorittamisesta. Henrik on muutaman vuoden aikana kasvattanut itselleen suuren ja lähes kulttimaisen fanikansan, jotka seuraavat häntä minne hänen musiikkinsa vie. Versace on sosiaalisessa mediassa tuonut esille rakkauttaan rock- ja metallimusiikkia kohtaan, ja on täten nyt julkaissut oman hardcore punk/garage rock -levyn. Arvostelussa HENRIK! – ”Vanha Testamentti”.

”Vanha Testamentti” on äänimaailmaltaan todella lo-fi. Kappaleet sisältävät enemmän tai vähemmän särötettyjä kitararaitoja, jotka pomppivat epätasaisesti biisien läpi. Vokaalit ovat joko Henrikin puhtaasti “laulettuja” osuuksia tai päin naamaa huudettuja. Ilmiselvää punk rockia siis. Levy ei kuitenkaan ole niin simppeli, kuin miltä se kuulostaa. Vaikka biisit ovat usein normaalien biisirakenteiden tyyliin meneviä, eivät ne käy ennalta arvattaviksi tai tylsiksi, päinvastoin. Rosoisen tuotannon takia jokainen biisi ja säkeistö on omalla tavallaan uniikki ja mielenkiintoinen. Tuotantoon on aseteltu myös paljon sampleja, jotka luovat levylle oman tyylin ja kantavat teemaa levyn läpi. Näistä mieleenpainuvin on Skitsystemin rumpalin “No speed no punk” -lausahdus, joka toimii kappaleen “PMA” introna.

Kuten aikaisemmin todettu, Versacen lyriikat ovat olleet tarkoituksellisesti koomisesti ylilyötyjä, ja sama homma jatkuu tällä levyllä. Lyriikat eivät sisällä runoutta tai edes hirveästi pidemmälle ajateltua poliittista agendaa, vaan ovat raa’asti rehellisiä, kuten “Pilvessä aamulla” meille kertoo. Vaikka levyllä myös haukutaan poliiseja, on kyse enemmänkin lyyrisesti aggressioiden purkamisesta ja viihdyttämisestä kuin poliittisesta viestistä. Noin puolessa välissä levyä on kuin interludena toimiva spoken word -kappale “Ullakon kummitus”, joka kertoo Henrikin ensimmäisestä tapaamisesta toisen suomalaisen räppärin, Paperi-T:n kanssa. Tämä kappale, “Helsingin Yliopisto” ja levyn outro “Uskokaa Toisiinne” ovat tästä rock-teemasta poikkeavat kappaleet, ja ehdottomasti hyviä ja mielenkiintoisia lisäyksiä.

”Vanha Testamentti” on Henrikin ensimmäinen kunnon harppaus eri genren puolelle ja mielestäni onnistunut sellainen. Vaikka levy ei ole mikään mestariteos, se on viihdyttävä ja omaan korvaani uudenlainen lisäys suomipunkin kategoriaan. Toivon, että Versace Henrik jatkaa tämän tyylin kehittämistä, ja tulevaisuudessa kuulemme häneltä lisää kokeiluja poikkeavan materiaalin parissa.

7½/10

Kappalelista: 

 1. Dadaisti, Naivisti, Runkkari
 2. Lisää paskaa housuun
 3. PMA
 4. Rock sekularisaatiota vastaan
 5. Ullakon kummitus
 6. Taidemimmi
 7. Pilvessä aamulla
 8. Eldis
 9. Poliisi on perseestä / Hallitus on väärässä
 10. Helsingin yliopisto
 11. Varg Vikernesin näköinen spurgu
 12. Näiden sanojen jälkeen emme nähneet enää
 13. Uskokaa toisiinne!

Facebook 

Spotify