Suomalaiset naiset metallimaailmassa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 19.9.2015

tanja lainioTästäpä jatko-osaa aiemmalle artikkelille Naiset metallimaailmassa. Tuossa aiemmassa tulikin jo mainittua Jessi Frey, mutta tällä kertaa menemme puhtaasti suomalaisin voimin. Jatkan samalla periaatteella kuin aiemmin, eli jätän listalta pois tunnetuimmat muusikot ja yhtyeet. Tarja Turusen ja Battle Beastin Noora Louhimon tuntevat varmasti osapuilleen kaikki lukijamme. Listalla on tälläkin kertaa kymmenen bändiä ja kymmenen bändissään tärkeää osaa näyttelevää naisartistia.

Jess & The Ancient Ones

Ei minulle tule liikaa mieleen suomalaisia psykedeelistä rokkia soittavia bändejä, varsinkaan naisvokalistilla varustettuja. Vuodesta 2010 toiminut kuopiolaisyhtye on lyhyehkön uransa aikana päässyt kiertämään mm. USA:ssa. Itse ihastuin bändin vokalisti Jessin ääneen jo vuosia sitten, tekniikka on tällä naisella todellakin hallussa!jess

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jess & The Ancient Ones Facebook

KATRA/Ferideakatra s

Suomen Euroviisu-edustajaksikin sooloprojektillaan pyrkinyt Katra Solopuro ei ole koskaan noussut kotimaassaan erityisen tunnettuun asemaan  suurin osa varmasti muistaa hänet lähinnä ”Tietäjä”-kappaleen plagiointisyytöksistä. Katra onkin luonut enemmän mainetta tulishow-ryhmiensä kanssa esiintyessään mm. Meksikossa, Abu Dhabissa, San Franciscossa ja monessa muussa maassa ympäri maailmaa. Katran hiljaisempi kausi musiikin parissa päättyi hänen liityttyään oululaiseen Ferideaan loppuvuodesta 2014. Bändissä vaikuttaa myös viulisti Heidi Lahtinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katra Solopuro Facebookissa

Feridea Facebookissa

Lullacrytanja lainio

Vuosina 1998 – 2014 toiminut Lullacry saavutti pientä maailmanmainetta kiertämällä mm. Nightwishin ja Edguyn kaltaisten metallisuuruuksien kanssa. Vuodesta 2002 yhtyeen laulajana toimineen Tanja Lainion erittäin tunnerikas vokalisointi ei mielestäni jaksanut ikinä paikata hieman munatonta musisointia, ja bändi jäi omalta osaltani melko vähälle kuuntelulle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lullacry Facebook

helenaCrimfall/Helo

Toimittajakollegan sanoin: ”Crimfallin Helena Haaparanta ehdottomasti tähän, siinä on kyllä tätiä kerrakseen.” Folk metal -yhtye Crimfalliin juuri palannut Haaparanta kuuluu vahvalla äänellään mielestäni ehdottomasti tälle listalle. Helena toimii myös viulisti Lotta Ahlbeckin kanssa perustamassaan Helo-duossa. Kuuntele Crimfallin Jakke Viitalan ja Helena Haaparannan haastattelu täältä.

Crimfall Facebook

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helo Facebook

dark sarahDark Sarah

Amberian Dawnissakin vaikuttaneen Heidi Parviaisen nykyinen orkesteri Dark Sarah on varsin mielenkiintoisen kuuloista sinfonista metallia. Vaikka Heidi onkin äänialaltaan sopraano esimerkiksi Tarja Turusen tapaan, en lähtisi missään tapauksessa vertaamaan yhtyettä vanhempaan Nightwishiin, sen verran erilaista meininkiä Dark Sarah kuitenkin loppupeleissä on. Kannattaa kuunnella itse, jos yhtye ei ennestään tuttu ole.

Dark Sarah Facebook

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

evil driveEvil Drive

Löytyy sitä Suomestakin öriseviä naisia! Ainakin Evil Driven Viktoria Virenistä lähtee kiitettävän raa’at vokaalit. Melodinen trash metal ehkä olisi oikea sana kuvaamaan bändin tyyliä, ja kyllähän tuolta myös Arch Enemy -vaikutteet vahvasti läpi kuuluvat. Bändin esikuvaa siis tuskin tarvitsee Ruotsia kauempaa hakea.

Evil Drive Facebook

Shape Of Despair

Vähän nyt keulii käsistä näytekappaleen pituus, mutta mitäs funeral doomia alle 15 minuutin kappale edes olisi? Jo vuodesta 1995 toimineesta Shape Of Despairista löytyy Red Moon Architectin tavoin sekä mies- että naislaulaja, meininki vain on astetta hitaampaa louhintaa. Naisvokalisoinnin on hoitanut jo vuodesta 1998 Natalie Koskinen.

Shape Of Despair Facebook

milliHevisaurus

Milli Pilli… Why not?

Hevisaurus Facebook

nitteBurning Point

En pettänyt lupaustani! Nitte Valo toki on entinen Battle Beast -laulaja, mutta hänen nykyinen yhtyeensä Burning Point ei ihan samanlaista suosiota ole ainakaan radiosoiton osalta vielä saanut. Omasta mielestäni loppuvuodesta 2014 Burning Pointin riveihin kuulunut Nitte olikin se niitti, jota yhtye kaipasi. Toimii!

Burning Point Facebook

Anni vRed Moon Architect

Vuodesta 2013 toiminut doom metal -yhtye Red Moon Architect tuo vahvasti mieleeni Swallow The Sunin. Yhtyeessä toimii miesvokalisti Juuso Turkin lisäksi kirkasääninen Anni Viljanen. Yhtye tarjoaa mukavan masentavaa rouhintaa, ja Annin rauhallinen laulanta tuo mukavasti lisää tunnelmaa raskaisiin biiseihin. Suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan, jos doom metal on lähellä sydäntä!

Red Moon Architect Facebook

Koonnut: Miika Hänninen

Luetuimmat

Uusimmat