Suomalaiset rokkarit maailmalla

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 28.4.2022

Viimeiset päivät olemme saaneet halutessamme seurata parinkin eri suomalainen rokkibändin edesottamuksia ameriikan mantereella. Sekä Amorphis että Santa Cruz etenevät omalla tavallaan ja omalla urallaan vähän kuin kolikkopelit netissä ovat edenneet – vastustamattomasti. Mutta mitä kuuluu näille kahdelle bändille, ja miten mm. Archie Cruz kommentoi amerikkalaisten väitettä huulisynkasta, eli playback laulannasta?

Suomalaisten ei ole helppo menestyä maailmanmarkkinoilla oikeastaan missään lajissa kuin pesäpallossa ja suomalaisissa kansantanhuissa, mutta Amorphis ja Santa Cruz tekevät omaa jälkeen rockin lähteilllä eli Pohjois-Amerikassa.

Santa Cruz kiertueella

En haluaisi sanoa mitään pahaa, mutta nyt pitää – jos bändi on valloittamassa maailmaa, niin silloin pitäisi kokonaisuuden olla hallinnassa ja jokainen, joka on käynyt viime aikoina Santa Cruzin kotisivuilla, voi todeta, ettei näin ole. Ei Santa Cruzin musiikissa tai keikoissa mitään vikaa ole, mutta kaikki ei aivan ole kohdallaan – siitä huolimatta, best of luck Guys! Jopa amerikkalaiset fanit ovat kääntämässä selkäänsä bändille, ei musiikin, mutta muiden syiden vuoksi. Tätä kirjoitettaessa fanit ja muut odottavat jo seuraavaa The Whisky keikka elokuussa 2022. Yksi bändiä kohtaan esitetty ”syytös” on taustanauhojen käyttö livekeikalla – sinällään siinä ei ole mitään pahaa, ja monet tekevät sitä, mutta rokin maailmassa ja livekeikoilla fanit odottavat, että bändi oikeasti on harjoitellut ja show tulee livenä. Archie on myöntänyt, että yhtye käyttää taustanauhoja tehostamaan esityksen äänimaailmaa soiton ja laulun lisäksi, mikä on hänen mielestään yleistä myös suurien bändien keikoilla.

Mutta samalla tavalla kuin kolikkopelit netissä kerää pelaajat aina vain takaisin, palaavat todelliset fanit bändin mukaan jossain vaiheessa. Useimmat bändit, jotka kestävät ajan hammasta, muuttuvat ajan mukana, toiset paremmaksi, toiset vähemmän – miten käy Santa Cruzille, elokuussa on aika näyttää!`

Moni amerikkalainen fani muistaa vielä sen ajan, kun Archie joutui kokemaan oman bändinsä hajoamisen keskellä Pohjois-Amerikan kiertuetta muutama vuosi sitten. Archie palasi Suomeen laittamaan uutta bändiä kokoon, edellisen kokoonpanon lähtiessä täysin omille teilleen. Archie on itsekin mediassa myöntänyt, että kaikki ei ole aina mennyt aivan kohdalleen viime vuosina, ja hänellä on välillä mennyt liian lujaa – nyt pitäisi olla toinen ääni kellossa ja Santa Cruzin toinen tuleminen- aika kertoo, tai syksy, miten käy tällä kertaa. Mutta kuinka suomalainen bändi on Santa Cruz? Itseasiassa vain Archien verran… mutta otetaan me kaikki, mitä saadaan, vai

Amorphis kiertueella

Entä sitten tämä toinen suomalainen eli Amorphis, mitä kuuluu bändin kiertueelta? Jos katsotte millaisella kiertueaikataululla Amorphis on matkassa, niin ei käy kateeksi. Keikkoja on todella kovalla vauhdilla ja kiertue vie bändiä kaupungista toiseen melkoisella vauhdilla. Jos joskus olet unelmoinut keikkakiertueesta jenkkilässä, nyt kannattaa seurata tätä bändiä. Amorphis on myös hyvinkin aktiivinen somettamaan kiertueen etenemistä ja onhan bändillä pelkästään Facebookissa yli 410 000 seuraajaa.

Jos kolikkopelit netissä on onnenpelaamista, niin tämä suomalainen rokkibändi etenee taidolla, rohkeudella ja suomalaisella sisulla. Fanien itse postaamat kuvat keikkapaikkojen päivitysten yhteydessä kertovat omaa kieltään bändin menestyksestä, ja matkakuvat lisäävät tunnetta, että fanit ovat oikeasti bändin mukana kiertueella.

Amorphis ”Halo”

En voi kuin onnitella Amorphista myös uuden levyn nimeämisestä ja Pohjois-Amerikan kiertueen ajoituksesta juuri samalle aikajänteelle, kun Paramount Plussan Halo sarjan ensimmäistä kautta esitetään suoratoistolla ja Halo peli nousee takaisin Eurheilun parrasvaloihin isoilla turnauspanostuksilla.

Mitä tulee sitten itse Halo levyyn, on se taattua tyyliä ja levy sisältää tarpeeksi vaihteluita eikä missään mielessä ole mikään pateettinen örvellys tai tasapaksu monotoninen kitarabassoyhdistelmä – biiseissä pääsevät esille niin laulu, kuin soittajat ja koko levy tarjoaa kokonaisuuden, joka ei aivan ensimmäisestä kuuntelukerrasta edes aukea. Mutta tämä levy ja kiertue voivat tuoda bändille jälleen uusia seuraajia ja luoda polun seuraavalle mahdolliselle kiertueelle.

Suomalaiset maailmaa valloittamassa

Suomalaiset ja rock ovat aina edenneet hyvin maailman markkinoilla – ainakin suhteutettuna maamme kokoon. Nightwish ja Tarja Turunen aloittivat yhden kauden, ja se jatkuu nykyäänkin, vaikkakin Nightwish sekin on kokenut vuosien varrella kovia. Näiden lisäksi moni muukin suomalainen raskaamman musiikin bändi on saanut hyviä kiertuekokemuksia maailmalta, mutta onko Suomesta mahdollista nousta aivan maailman kovimpaan kärkeen? Vai onko esteenä kuitenkin se, että Suomi on niin pieni maa…