Suomen ensimmäinen heavy metal -yhtye Sarcofagus lopettaa toimintansa

Kirjoittanut Joonas Arppe - 2.1.2021

Kitaristi Kimmo Kuusniemen vuonna 1977 perustama kotimainen metalliyhtye Sarcofagus lopettaa toimintansa. Ensimmäiset albuminsa ”Cycle Of Life” ja ”Envoy Of Death” vuonna 1980 julkaissut yhtye lauloi uransa aikana myös suomeksi Kimmo Kuusniemi Band -nimen alla; vuonna 1983 julkaistu ”Moottorilinnut” on ensimmäinen suomenkielinen heavy metal -albumi. Albumilla vierailivat aikanaan myös Kirka ja tämän sisko Muska.

Alkuperäiseen Sarcofagus-kokoonpanoon kuuluivat Kuusniemen lisäksi mm. Havana Black -yhtyeen laulaja Hannu Leidén ja legendaarinen Wigwam-kosketinsoittaja Esa Kotilainen. Kuusniemi totesi Promised Land Of Heavy Metal -dokumentissaan, ettei Suomi ollut 80-luvun taitteessa valmis heavy metal -musiikille; Sarcofagus-nimi jätettiin pois ”Moottorilinnuilta” levy-yhtiön pyynnöstä.

Kuusniemi siirtyi ”Moottorilinnut” -albumin jälkeen musiikista videotuontantojen pariin, ja on uransa aikana kuvannut musiikkivideoita mm. MadonnalleGrace Jonesille ja The Vervelle.

Lue Kuusniemen lausunto kokonaisuudessaan alta:

“Sarcofagus on ollut suuri hauskuuden ja kivun lähde. Albumeillani on aina ollut sosiaalista kritiikkiä, kuten monilla filmeillänikin. Olin jo kauan ennen Covid19 -pandemian saapumista tullut CORE VALUES videoviestin johtopäätökseen, että olen kyllästynyt kirjoittamaan biisejä sosiaalisista ongelmista. Teknologia etenee yhä nopeammin, mutta me ihmisinä näytämme olevan tuomittuja toistamaan virheitämme.

Covidin alusta lähtien olen työskennellyt uuden audiovisuaalisen projektin parissa. Tämä yhdistää tarpeeni luoda jotain uutta sekä musiikissa että filmeissä. Useita kappaleita on jo valmiina, jotka on tehty yhteistyössä muusikoiden kanssa Siperiasta Los Angelesiin.

Tämä projekti julkaistaan albumina, videoina ja maailmankiertueena. Menemättä vielä yksityiskohtiin, tämä projekti on suunniteltu toimimaan Covidin jälkeisessä maailmassa. Kun pääsemme yli tämän viruksen, en usko, että musiikkibisnes tulee koskaan olemaan sama. Joten on aika ajatella uudelleen koko juttu.

Sarcofaguksen lopettaminen on ollut aikomuksenani melko kauan, mutta tänä vuonna kävi hyvin selväksi, että mielessäni ei ole enää tilaa Sarcofagukselle. On nollauksen aika.

Sarcofagus on ollut mielenkiintoinen ja monimutkainen 43 vuoden vuoristorata, mutta kaikki loppuu aikanaan. Tämän lehdistötiedotteen lopussa on Sarcofaguksen tarina ”lyhyesti”. Sama tarina, jossa on runsaasti valokuvia, joista osaa ei ole koskaan ennen julkaistu, löytyvät Sarcofaguksen nettisivuilta, osoitteessa www.sarcofagus.com.

Digitaalisilla platformeilla (Apple Music, Spotify, Amazon..) on myös saatavilla julkaisu ”Absence Of Light”. Sillä on ensimmäinen single vuodelta 1979  ja alkuperäisen kokoonpanon remake singlen A-puolesta ”Go To Hell”.

Aloitimme bändin Hannu Leidenin, Juha Kimingin ja Esa Kotilaisen kanssa, joten kuten ensimmäisen levyn otsikko ”Cycle Of Life”, taas yksi elämän ympyrä sulkeutuu ”Absence Of Light” julkaisun myötä.

“Absence Of Light: oli tarkoitus olla seuraava Sarcofagus-albumi, mutta vuonna 2019 päätin lopettaa sen työstön. Siihen oli jo tehty valmiiksi muutama kappale.

Nyt Toni Hietomaan upea kansiteos ”Absence Of Light” on saatavana Sarcofagus T-paitana ja A3-julisteena Sarcofagus-verkkosivustolta: www.sarcofagus.com. Näitä tehdään tilauksesta jonkin aikaa. Varastoa ei siis ole, ja nämä on tarkoitettu faneille ja keräilijöille muistona 43 työvuotta metallin parissa.

Seuraava projekti esitellään pian, joten pysykää kuulolla.

Kiitos kaikille faneille, jotka ovat tukeneet meitä näiden vuosien aikana!“

Luetuimmat

Uusimmat