”Suomen rockein tänäkin vuonna” – Festariennakossa Laukaan John Smith Rock Festival 18.-20.7.2024

Kirjoittanut Mikko Nissinen - 19.6.2024

Festivaalikesän vehreimmän luonnon ja komeimpien järvimaisemien keskellä järjestetään John Smith Rock Festival. Tapahtumapaikkana festivaalille toimii tuttuun tapaan Kylpylähotelli Peurungan ranta-alue Laukaan Peurungassa, Keski-Suomessa, torstaista lauantaihin 18.-20.7.

John Smith -festivaalialueelle pääsee festivaalibusseilla kätevästi Jyväskylästä, Äänekoskelta ja Laukaasta käsin. Lippuja kyseisiin kyydityksiin voi ostaa tapahtuman sivuilta. Paikalle Peurunkaan pääsee mutkattomasti myös henkilöautolla, joille parkkialue löytyy myöskin kätevästi muutaman sadan metrin päästä festivaalialueesta. Alueelta löytyy majoitusmahdollisuutta niin hotellista kuin tapahtuma-alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsevalta festivaalin leirintä-alueelta. Myös kylpylä- ja ravintolapalvelut on festivaalin osalta huolehdittu yleisön helposti saavutettaviksi.

Räyhäkkäämpään rockiin ja raskaampaan metalliin profiloitunut Keski-Suomen festivaaliylpeys ei jätä tälläkään kertaa raskaamman musiikin ystäviä kylmäksi. John Smith Rock Festivalin kattaus tarjoaa kolmen päivän ajan laadukasta metallia ja raskaampaa rockia niin kotimaasta kuin kauempaakin. Perjantain festivaalipäivä on tyylillisesti suunnattu enemmän perinteisemmän ja melodisemman raskaan rockin ja metallin ystäville. Osaltaan, monimuotoisen hevimäiskeen ohella, John Smith Festivalilla tarjolla on myös ysäriltä peräisin olevaa suloisempien sointujen ääniraitaa. Mennäänpä siis tarkastamaan, mitä Suomen rockeimpana festivaalina itseään mainostavan festivaalin tarjonta pitää sisällään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Torstai 18.7.

Behemoth

Koko kotimaan festarikesän ja John Smith Rock Festivalin kovimpiin metallinimiin kuuluu Puolan black metal -ylpeys Behemoth. Keväällä vaikuttavan konserttiproduktion yhdessä Pariisin filharmoonikkojen kanssa tehnyt yhtye keikkailee kuluvan kesän ympäri vanhaa mannerta. Behemoth yhdistelee timantinkovaksi hioutuneella yhteissoitolla vyöryvään musiikkiinsa myös sopivassa määrin vanhan death- ja thrash metalin elementtejä avangardistisempaa ilmaisua unohtamatta. Keulahahmonsa Nergalin saattama musta ristiretki saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2021.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Testament

Kalifornian Bay Arenan Testamentia ei ole suotta tituleerattu erääksi kaikkien aikojen vahvimmista thrash metal -nimistä ”Big 4” -bändien ohella. Soitannollista virtuositeettia ja raakaa runttausta jo neljän vuosikymmenen ajan piiskannut viisikko on itsepintaisesti nostanut vuosien mittaan profiiliaan ja haastanut isompiaan kamppailussa pika-thrashin maailmanherruudesta. Viime vuonna Hyvinkään Rockfestissa erinomaisessa vedossa ollut Testament valmistelee parhaillaan neljättätoista studioalbumiaan. Tuskin legendastatuksen ansainneet äijät pettävät tälläkään kertaa.

Moonspell

Portugalilainen, tummanpuhuvan tunnelmallisen goottimetallin pioneeri Moonspell ei myöskään liiemmin esittelyjä kaipaa. Samettiäänisen tulkitsijansa Fernando Ribeiron vuodesta 1992 johtama yhtye on yli kolmekymmentävuotisella taipaleellaan ihastuttanut metallikansan syviä rivejä suloisen katkeralla, melodisella maalailullaan, purevan mystisellä presenssillään ja pysäyttävän raadollisella lyriikallaan. Vuoden tiukasti tien päällä oleva yhtye on live-olosuhteissa totutusti lumoava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Cemetery Skyline

Vastikään debyyttialbuminsa julkaisseen, nimekkäissä skandinaavisissa metalliyhtyeissä vaikuttaneista miehistä koostuvan superkokoonpanon Cemetery Skylinen jäsenistön joukosta löytyy kokemusta vaikka muille jakaa. Metallimenneisyydestä huolimatta yhtyeen musikki on kuitenkin monisävyistä, tummasyistä, goottihenkistä rockia. Yhtyeeseen kuuluu miehiä sellaisten yhtyeiden riveistä kuin Insomnium, Amorphis, Sentenced, Dark Tranquillity ja Dimmu Borgir, joten tätä settiä ei todellakaan kannata missata.

Visions of Atlantis

Sinfonista merenkäyntimetallia soittava Visions of Atlantis purjehtii ensimmäistä kertaansa Järvi-Suomeen pohjoisten vesistöjen julmia tyrskyjä uhmaten. 24 vuoden ikään ehtinyt itävaltalaisviisikko julkaisee juuri festivaalin alla yhdeksännen albuminsa ”Pirates II – Armada”, joten mikäs olisi sen parempi sauma tarkastaa Visions of Atlantisin live-kunto kuin tämän kesän John Smith Rock Festivalissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Shade Empire

Mahtipontisesti orkestroitua ja teknistä raakaa, tummasävyistä metallia soittava pitkän linjan kuopiolaisyhtye Shade Empire nousee John Smith Festivalin lavalle uudistuneella kokoonpanolla. Japania myöten kiertäneen, vuonna 1999 perustetun savolaiskuusikon soundi on vallannut vuosien saatossa uusia ulottuvuuksia. Syyskuussa julkaistavan kuudennen Shade Empire -albumin, ”Sunholyn” myötä yhtyeen sointi on osaltaan päivittynyt pykälän melodisempaan suuntaan. Valikoidusti keikkoja soittava yhtye on siis ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen akti John Smith Rock Festivalin perjantai-illassa.

Dyecrest

Vuonna 1993 Etelä-Savon sydämessä Ristiinassa alkunsa saanut ja vuosituhannen alussa laajalti kansainvälisen suitsutuksenkin kohteena ollut power metal -konkari Dyecrest on mukana niin ikään uusiutuneen kokoonpanonsa myötä. Vuosien mittaan viisikko on saanut ilmaisuunsa ajan patinoimaa näkemyksellisyyttä ja monisäikeisyyttä. Viime vuonna rohkean tyylikkäästi miesvokalistin (Mikael Salo) naisvokalistiin (Heidi Aaltonen) vaihtaneen ryhmän nimi ei ole turhaan ollut viimeisen vuoden aikana metallikansan huulilla. Dyecrest elää parhaillaan uransa uutta renessanssia, ja sen myötä sen livenä todistaminen on myös John Smith Rock Festivalin saapuvalle yleisölle ihan ’must’-juttu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Perjantai 19.7.

Amorphis

35 vuoden mittaisella urallaan alkuaikojensa death metal -moukaroinnista jo aikapäivät sitten psykedeelisemmän rockin ympäristöstä luonnollisen toimintaympäristönsä löytänyt Amorphis on festarin takuuvarma vetonaula. Vuosikymmenten mittaan kotimaisten raskaan rockin festareiden vakiokalustoon kultivoitunut helsinkiläisyhtye tarjoaa tänä kesänä takuuvarmasti eräät John Smith Rock Festivalin tunnelmallisimmista keikkaelämyksistä.

Tarot

Kotimaisen heavy metalin kantava kivijalka Tarot on yli neljänkymmenen vuoden mittaisella urallaan näyttänyt suuntaa kotimaisen raskaan rockin kehittymiselle. Monessa liemessä keitetyn, maailmanluokan heavy-laulajien kastiin kuuluvan nokkamiehensä, Nightwishistakin tutun laulaja-basisti Marco Hietalan ja veljensä, kitaristi Zachary Hietalan luotsaama savolaisnelikko on takuuvarma live-bändi, jonka tuhdisti rockaava perinnemetalli uppoaa edelleen laatua arvostavaan kotimaan metallikansaan.

Insomnium

Joensuulaislähtöinen melodista death metalia taituroiva Insomnium on taattu ja kansainvälisestikin mainetta niittänyt tummien, myrskyisten sävelten tulkki. Ankarasti ympäri maailmaa viime vuosien aikana keikkaillut yhtye on palannut vastikään mittavalta Yhdysvaltain turneeltaan, ja on parhaillaan kesän mittaisella Euroopan-rundillaan. Nelimiehiseen kokoonpanoon alkuvuodesta palannut Insomnium on tuttu vieras kotimaisilta raskaan rockin festivaaleilta viime vuosien ajalta. Yhtyeen fanit ja festivaalikansa saavat tälläkin kertaa haluamansa.

Unleash The Archers

Kanadalainen, vuonna 2007 perustettu power metalia ja sinfonista metalia esittävä Unleash The Archers on festivaalin mielenkiintoisimpia tärppejä melodisemman tykityksen ystäville. Kuluvan vuoden keväällä kuudennen kokopitkän albuminsa ”Phanthoma” julkaissut vancouverilaisyhtye tunnetaan myös ankaran työmoraalin omaavana kiertuebändinä, mutta Suomen kamaralla yhtyeellä on vielä paljon valloitettavaa. Laulajattarensa Brittney Slayesin kauniisti kajauttamat heavy anthemit ovat juuri sitä, mitä melodisen heavyn ystävät janoavat. Nämä kanukit kannattaa siis ehdottomasti tsekata.

Draconian

Ruotsin Säfflestä tuleva goottirockin ja doom metalin ominaisuudet laadukkaasti keskenään naittava Draconian tuo John Smith Rock Festivalin kattaukseen mukaan länsi-naapurin metallisen käsityön osaamista. Jo kolmenkymmenen vuoden kunniakkaaseen ikään ehtineen yhtyeen vokaaliosuuksien monisyisyys pohjaa Heike Langhansin heleäsointisten laululinjojen ja Anders Jacobssonin murahtelun voimalliseen vuoropuheluun. Luvassa on vaikuttavan raskaasti soljuva elämys.

Smash Into Pieces

Niin ikään Ruotsin maalta John Smith Rock Festivalin esiintyjäkatraaseen on valikoitunut myös sitä naapurivaltakunnan ominta osaamista. Pehmeämpää ja popimpaa, elektro-mausteista modernia rockia soittava ja komeita musiikkivideoita luonut Smash Into Pieces. Örebrolaisyhtye yhdistelee tanssittavan rock-musiikin, virtaviivaiset melodiat ja suurten stadionkertosäkeiden eliksiirit yhteen nu-metal -maustein. Luvassa on ankaria tunteiden tyrskyjä ja selkäpiitä hyytäviä hetkiä koko keikan ajan.

Rhapsody of Fire

Yli kolmenkymmenen vuoden matkallaan sinfonisen power metalin kulttiyhtyeeksi kohonnut, italialaisen Rhapsodyn tuhkista noussut Rhapsody of Fire on taattua kamaa rajoja ja nopeusrajoituksia rikkovasta, melodisesta power metalista diggailevalle kansanosalle. Toukokuun lopussa neljännentoista albuminsa ”Challenge The Windin” julkaissut yhtye saapuu pohjolaan kilvet kiiltäen ja sapelit tanassa, valmiina näyttämään Laukaan festarikansalle tulikiven katkun ja myrskyn merkit.

Ereb Altor

Ruotsalainen, 30-vuotias Ereb Altor jysäyttää pitkäveneen kokkansa Laukaan rantakallioihin perjantaina. Bathoryn jylhille hymneille verisukua olevan, vankkumattoman metalliperinnön kantaja omaa niin ikään näkemystä kuin kokemusta omimmalta osaamisalueeltaan vaikka muille jakaa. Parhaillaan kymmenettä, ja jäsentensä antamien lausuntojen mukaan uransa parasta albumia valmisteleva, ahkerasti kiertävä ruotsalaisyhtye on ehdottomasti John Smith Rock Festivalin perjantain mielenkiintoisimpia yhtyeitä, jota ei todellakaan pidä missata.

Verikalpa

Tuoreemman aallon peikko- ja juomalauluteemaista folk-metalia ensimmäisellä kotimaisella esittävä Verikalpa astuu festivaalin lavalle perjantaina. Kuusimiehisen oululaisyhtyeen mystisen juhlavien kappaleiden tahtiin on festivaaliyleisön oikein lysti kippistää kolpakoita yhteen ja nauttia parhaimmillaan olevasta keskisen Suomen suvesta.

Lauantai 20.7.

The Hellacopters

Skandinaavisen toiminta-rockin suurin, kuumin ja tyylikkäin saapuu John Smith Rock Festivalin lauantain pääesiintyjäksi. Viitisentoista vuotta kestäneen hiatuksen jälkeen, pari vuotta sitten aktivoitunut The Hellacopters osoitti vuosi sitten Hyvinkään Rock Festissa olevansa iskussa ja parantavansa vuosien mittaan aromejaan kuin laadukas konjamiini. Alkuaikojen Nihilist ja Entombed -perustajajäsenen, Nicke Anderssonin liidaamat katurockarit pistävät pystyyn festivaalin räväkimmät rokkikekkerit. Tunnustakaamme uskollisuutta ja antautukaamme rock ’n rollille!

Raised Fist

Ruotsin Luulajasta saapuva Raised Fist on festivaalikesän sähäkimpiä kiinnityksiä koko valtakunnan mittarilla mitattuna. Yli kolmekymmentä vuotta tuoreella otteella punkia ja metallista hardcorea sekoittava nelikko on tullut vuosien varrelta tutuksi vieraaksi Suomen kamaralla. Läkähdyttävän energisistä keikoistaan tuttu yhtye on totutusti saanut keikoillaan pitin pyörimään ja jengin slämäämään ja skankkaamaan villisti.

Stam1na

Kokeellisen Suomi-metallin kirkkaimpiin teriin jo kohta parinkymmenen vuoden ajan kuulunut Stam1na ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Kesän festivaalikiertueensa myötä yhtye pistää metallikansan joraamaan yhdeksällä eri paikkakunnalla. Takuuvarmana live-aktina tunnettu lemiläisviisikko on julkaissut uransa aikana kymmenen menestyksekästä albumia. Stam1na on voittanut vuosien varrella lukuisia palkintoja ja tunnustuksia pätevyydestään eräänä nykyaikaisen kotimaisen, suomenkielisen raskaan rockin merkittävimmistä tekijöistä.

Suburban Tribe

1990-luvun alkupuoliskolla, kasarin lopulla kotimaan kovimpiin kuuluneiden thrash metal -yhtyeiden vaikuttajahahmot Janne Joutsenniemi (Stone) sekä Roope Sirén (Airdash) päättivät tehdä jotain aivan muuta. Lopputuloksena oli vuosikymmenten varrella sievoisaa menestystäkin nauttinut Suburban Tribe, jonka popahtava vaihtoehto-rock profiloitui aikansa vaikutusvaltaisimpien mainstream -rock-yhtyeiden kastiin. Tänä kesänä Suburban Tribe herää kolmentoista vuoden hiljaiselon jälkeen ja nousee esiintymislavoille ympäri Suomea juhlistaakseen kolmenkymmenen vuoden mittaista taivaltaan. Kiertueella ovat mukana niin yhtyeen alkuperäinen laulaja Jouni Markkanen kuin sittemmin hänet korvannut Ville Tuomi (mm. Kyyria). Luvassa on siis tunteiden ja nostalgian täyttämiä hetkiä.

Mokoma

Kotimaan thrash metal -valtikkaa jo vuosikaudet hallussaan pitänyt Mokoma saapuu kymmenen keikan mittaisella kesäkiertueellaan ”Myrskyn jälkeen tulee sää” myös John Smith Rock Festivalille tuulettamaan festivaalikansan hiuskuontaloita. Raskaasta ja vääntyneestä vaihtoehtorockista uransa 1990-luvun lopulla aloittanut ja vuosituhannen alkumetrien jälkeen modernimman mallin speed-thrashiin ja valtavirran metalliin sointinsa vakiinnuttanut lappeenrantalaisyhtye on totutusti tunnettu ankarasta työmoraalistaan ja tanakasta yhteissoitostaan.

Ne Obliviscaris

Harvinaisempien festivaalivieraiden joukkoon kuuluu sen sijaan australialaisyhtye Ne Obliviscaris. Melbournessa perustettu kuusijäseninen, kokeellista, paikoin folkahtavaa ja taidemusiikin puolelta lainaavaa äärimetallia taituroiva ryhmä on julkaissut urallaan neljä pitkäsoittoa ja kiertänyt niiden tiimoilta maapalloa. Tänä kesänä Ne Obliviscaris kiertää Eurooppaa ja on rundinsa aikana esiintynyt toistaiseksi jo mm. Englannissa maineikkaalla Download Festivalilla. Älkäätkö siis John Smith Rock Festivalin kävijöinä unohtako tsekata tätäkään mestarillista yhtyettä.

Harakiri For The Sky

2011 alkaneen uransa aikana viisi albumia julkaissut itävaltalainen post-black metal -yhtye Harakiri For The Sky toimittaa melodramaattisesti maustettua synkkää rähinää. Vaikka yhtyeen perustajakaksikon, vokalisti JJ:n ja kitaristi / multi-instrumentalisti Matthias Sollakin musiikilliset juuret johtavatkin perinteisemmän mustan metallin maaperään, on kaksikko kasannut ympärilleen bändikonseptin ja kokoonpanon (basisti Thomas Dornig ja rumpali Misha Bruemmer), joka kykenee puskemaan mustan metallin raja-aitoja ennakkoluulottomasti yhä kauemmas ja parhaimmillaan ylittämään niitä samanaikaisesti useasta kohtaa. Harakiri For The Sky on ehdottomasti koko John Smith Rock Festivalin kattauksen mielenkiintoisimpia ja tyylitajuisimpia uudempia yhtyeitä, ja sen näkeminen livenä on jokaiselle uudistumiskykyisen metallimusiikin ystävälle enemmän kuin suotavaa.

Kalmah

Pudasjärveläinen melodisen death metalin konkari Kalmah on 25 vuoden mittaisella urallaan ehtinyt tehdä merkittävän uran paitsi kotimaisen, myös ulkomaisen kuolonmetallin kentällä. Viime vuonna uransa yhdeksännen, yhtyeen omaa nimeä kantavan albumin julkaissut Kalmah suuntaa tulevan vuoden alkajaisiksi Yhdysvaltoihin 70 000 Tons of Metal -risteilylle näyttämään, kuinka kalman kylmä koura puraisee hevituristeja Floridan paahtavan auringon alla. Parasta mahdollista metallin ulkomaille vientiähän tämäkin! Siispä ei muuta kun lämpimät suositukset katsastamaan Kalmahin livekunto myös John Smith Rock Festivalissa!

Bloodbound

Jo päälle kahdenkymmenen ikävuoden ja kymmenen studio-albumin mittaisen uran tehnyt, ruotsalainen power metal -kuusikko Bloodbound yhdistää laadukkaasti toteutetussa ja tuotetussa musiikissaan Iron Maidenilta ja Helloweenilta perittyjä elementtejä. Bollnäsiläisyhtyeen äänimaisemaan lukeutuvat niin kirkuvat terssiharmoniat kuin laukkakompit, suorempaa tykitystä ja komeita melodiakuljetuksia unohtamatta. Lavalla corpse paint -henkisiin, kalvakoihin maskeihin sonnustautuvan Bloodboundin teksteissä vilahtelevat fantasiahahmot aina vampyyreistä lohikäärmeisiin ja Game of Thrones -TV-sarjan viittauksiin asti. Siispä joukolla larppaamaan Bloodboundin lauantaisen kesäyön rituaaliin. Luvassa on ehkä juuri ne parhaimmat perinne-hevibileet!

Ikinä

Vuonna 2015 lopulliseen muotoonsa päätynyt Ikinä sekoittaa kahden perustajajäsenensä Katariinan ja Tuulin tulkitsemaa popin, metallin ja punkin sävyjä moderniin vaihtoehtorockiin. Kouvolalaisyhtye tuli heti uransa alkumetreillä kiinnitetyksi Sakara Recordsin rosteriin, minkä myötä Ikinä on ollut mukavassa nosteessa jo kohta vuosikymmenen ajan undergroundista lähemmäs valtavirtaa. Viime vuonna yhtyeen omalla levymerkillä julkaistu eponyymi studioalbumi oli oikeastaan kruunu kaikelle tälle. Kuitenkin live-olosuhteissa Ikinä on todistanut erityislaatuisen kyvykkyytensä ja potentiaalinsa eräänä tämän päivän lupaavimmista suomeksi laulavista raskaan rockin yhtyeistä. Tätäkään keikkaa ei sovi missata John Smith Rock Festivalin tarjonnassa.

Tarkempia tietoja John Smith Rock Festivalista löytyy tapahtuman virallisilta sivuilta www.johnsmith.fi

Facebookissa

https://www.facebook.com/johnsmithrockfestival

Instagramissa

https://www.instagram.com/johnsmithrockfestival?igsh=MXEzMm40YjdoMGk3cQ==