Suomen Turbonegron fanikerhosta Turbojugendista tekeillä dokumentti

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 31.1.2016

Turbonegro 20151980-luvulla perustetun legendaarisen norjalaisen punk-yhtye Turbonegron fanikerho Turbojugend on kasvanut 20 vuodessa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Turbojugend-chaptereita on jo yli 1700 aina Havaijilta Tokioon, joista noin 100 on Suomessa. ‘We just wanna have a good time all the time’ on dokumentti Suomen Turbojugendista – sen jäsenistä ja toiminnasta. Dokumentissa pureudutaan myös Turbonegron ja Turbojugendin historiaan skandinaavisin voimin.

Dokumentin kuvaukset alkoivat marraskuussa 2015 ja jatkuvat aina vuoden 2016 loppuun saakka. Ohjaaja-tuottajana toimii mm. musiikkivideoita tehtaillut Jukka Pihlajaniemi, joka myös leikkaa tämän 50-minuuttisen dokumenttielokuvan. Tuotantotiimissä mukana ovat lisäksi apulaistuottaja Jyrki Rahkola, kuvaajat Tiina Hasa ja EP Mäkinen sekä äänileikkauksesta vastaava Jussi Kraft (Loirinuotiolla, Myllyrinne Company). Suurin osa tuotantoryhmästä on Turbojugendin jäseniä ja muusikoita Rahkolan ollessa lisäksi myös Suomen Turbojugendin AmbASSador (suurlähettiläs), joten näkemyksen ja kokemuksen lisäksi tältä ryhmältä löytyvät myös tarvittavat kontaktit, jotka mahdollistavat dokumentin toteuttamisen sen vaatimalla tasolla.

Haastatteluissa nähdään turbojugendien lisäksi myös kotimaisia eturivin muusikoita (mm. HIM-yhtyeestä tuttu Ville Valo ja Amorphiksen Tomi Joutsen) sekä muita tuttuja ja vähemmän tuttuja kulttuurialan kasvoja. Koska dokumentissa haetaan myös skandinaavista näkökulmaa ja osa kuvauksista vie katsojan mukanaan ainakin Osloon, Tukholmaan ja Hampuriin, tullaan dokumentissa näkemään myös ulkomaisia muusikoita sekä jugendeja. Haastattelujen lisäksi dokumentti seuraa Suomen turbojugendien vuosittaisia tapahtumia, joihin kuuluvat mm. erilaiset urheiluturnaukset, risteilyt ja klubitapahtumat. Joka vuosi jugendien kansainvälinen toiminta huipentuu kesällä lähes viikon mittaiseen Turbojugend St. Paulin järjestämään Weltturbojugendtage-tapahtumaan Hampurissa, joka kerää paikalle chaptereita ja niiden jäseniä ympäri maailmaa. Dokumentin nimessä kiteytyykin hyvin Turbojugendin syvin olemus: se tuo yhteen erilaisia ihmisiä, joita yhdistävät rakkaus musiikkiin ja tahto pitää hauskaa hyvässä seurassa.

Tämä tarina ei ole tarkoitettu vain Turbojugendin jäsenille, vaan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita vaihtoehtoisesta musiikista ja kulttuurista sekä siitä, kuinka nämä asiat saattavat ihmiset joka maailman kolkasta yhteen. Tämä on tarina rakkaudesta ja veljeydestä, jotka eivät katso ikään, ihonväriin, sukupuoleen tai uskontoon.

Dokumentti valmistuu vuoden 2017 toisella neljänneksellä ja sen tuotannosta vastaa Yellow Bucket Productions. Dokumentille etsitään parhaillaan lisää yhteistyökumppaneita ja mahdollista julkaisijaa. Osa tuotannon kuluista pyritään kattamaan 6 viikkoa kestävän joukkorahoituskampanjan avulla. Kampanja alkaa 5. helmikuuta Mesenaatissa.

Dokumentin ensimmäinen teaser on nähtävissä YouTubessa. Voit seurata dokumentin edistymistä Facebookissa ja Instagramissa.

YouTube: https://youtu.be/OitYpur8NA4