Suomessa aletaan jälleen valmistaa vinyylilevyjä: ”Haluamme palvella laajalti kotimaista musiikkikenttää”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 11.3.2021

Vaikka musiikin striimaus onkin alati kasvava ja suosittu tapa kuluttaa musiikkia, näkyy nousua myös muiden formaattien suosiossa ja myynnissä. Esimerkiksi vinyylilevyjen myynti ja suosio on kasvanut tasaisesti 2010-luvulla.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Esimerkiksi  Billboard raportoi hetki sitten, että Yhdysvalloissa myytiin joulua 2020 edeltävällä viikolla peräti 1842 miljoonaa LP-levyä. Joulukuussa tehtiin myös toinenkin myyntiennätys, nimittäin 17. joulukuuta LP-levyjä myytiin 1445 miljoonaa kappaletta. RIAA:n vuoden 2020 raportin mukaan vinyylilevyt myös ohittivat CD:n myynnissä ensimmäistä kertaa sitten 80-luvun.

Nyt Helsinkiin on perustettu Helsingin Levypuristamo, joka tuo vinyylilevyjen valmistuksen jälleen myös Suomeen. Valmistus aloitetaan helsinkiläisessä Vallilan Konepajan vanhassa voimalassa vuoden 2021 aikana. Äänilevyjen puristaminen vinyylistä päättyi Suomessa vuonna 1995, mutta aika on jälleen otollinen vinyylilevyille Suomessa.

Helsingin Levypuristamon perustaja ja toimitusjohtaja Lupu Pitkänen kertoo tiedotteessa:

”Kaikissa naapurimaissa on jo puristamot, joten miksei Suomessakin. Haluamme palvella laajalti kotimaista musiikkikenttää, aina aloittelevista bändeistä suuriin levy-yhtiöihin asti.

Levypuristamo sopii hyvin visioomme Konepajan alueesta kulttuuria ja palveluita tarjoavana kaupunkikeskuksena. Hanke tuo myös elävää jatkumoa alueen teolliselle historialle”, jatkaa Vallilan Ratapihan hallituksen puheenjohtaja Henrik Hemmilä.

Valmistuksessa aiotaan ottaa huomioon myös ympäristö. Helsingissä on esimerkiksi saatavilla hiilineutraalia kaukojäähdytystä, biokaasua ja sähköä.

Luetuimmat

Uusimmat