”Suomessa on tälläkin hetkellä aivan käsittämättömän kovia artisteja, jotka jäävät ihmisiltä kuulematta” – haastattelussa Artkills

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 7.6.2023

Kotimaisella metalliyhtye Artkillsilla on tavoitteet korkealla. Bändi haluaa valloittaa suomen metalliskenen ja suunnata myös ulkomaille isompien yleisöjen syliin. Kaaoszine tavoitti bändin haastatteluun keskustelemaan omista suunnitelmistaan, pop-musiikin rohkeasta yhdistämisestä metalliin ja niistä asioista, joita aloittelevan metallibändin pitää hallita.

Moikka! Miten teillä on kevät lähtenyt käyntiin?

Kevät ja koko vuosi on lähtenyt mukavasti pyörimään. Vedettiin 3 todella onnistunutta keikkaa ja nyt keskitytään studiossa uuteen musaan (Tästä lisää jossain vaiheessa). Heinäkuusta eteenpäin onkin luvassa sitten keikkaa todella hyvään tahtiin ja ympäri maata!

Julkaisitte uuden KillGallery-lyhytsoiton hetki sitten. Millainen prosessi albumin tekeminen oli?

Tämän EP:n tekeminen oli hyvin antava ja toisaalta raskas kokemus. Aikataulu tekemiseen oli hyvin avoin, joten se antoi tiettyä vapautta ja rentoutta tekemiseen. Toisaalta taas koko prosessi venyi pidemmälle aikavälille kuin mitä oltiin alun perin suunniteltu. Mutta tiivistettynä tässä projektissa näkyi se, että bändinä olemme kehittyneet studiotyöskentelyssä verrattuna ensimmäisiin biiseihin ja studiosessioihin.

Millaisia aiheita EP:lla käsitellään?

KillGallery käsittelee rakkautta, pettymyksiä, riittämättömyyden tunnetta ja toivoa paikoitellen aika synkistäkin lähtökohdista. Osa teksteistä on hyvinkin omakohtaisia, joihin ehkä myös kuulija pystyy itsensä sijoittamaan omista lähtökohdistaan.

Onko EP:lla kappale tai kappaleita, jotka nousevat omiksi suosikeiksenne?

Koko yhtyeen kesken jo demovaiheesta asti ’Don’t Follow’ on ollut vahvin biisi. Eikä syyttä noussut singlelohkaisuksi.

Millaisia vaikutteita musiikissanne on? 

Tähän varmaan voisi luetella kaksi A4 sivua eri bändejä koska kaikki ollaan omalla tavalla aika eri lähtökohdista. Tietenkin raskas musiikki on meillä yhdistävä tekijä mutta kyllä omasta mielestämme meidän musiikissamme mennään pintaa syvemmälle. Pop-musiikki on ollut isossa roolissa biisejä tehdessä ja varsinkin kertosäkeissä.

Ehkä helpoiten sanottu, että yritetään kuunnella musiikkia aallon harjalla ja ottaa siitä sekä omista lempibändiestä ja artisteista vaikutteita hyvällä maulla.

Luotatteko edelleen albumiformaattiin, vai aiotteko keskittyä singlejen julkaisuun? 

Albumiformaatti on ehdottomasti hyvä ja siisti juttu mutta se edellyttää yhtyeeltä/artistilta enemmän kuin single.

  • Albumien budjetit ovat suurempia kuin sinkuilla.
  • Kuulijakunnan tulisi olla tarpeeksi saavutettava ja suuri.
  • Albumin tekeminen on pidempi ja aikaa vievämpi prosessi.

Joten kyllä, jossain vaiheessa tälläkin porukalla tullaan tekemään albumi, ellei jopa enemmän. Mutta tässä vaiheessa kun vielä kerätään ja kasataan isompaan yleisöä musiikkimme taakse, luotetaan sinkkuihin.

Mitkä seikat ovat mielestänne parhaita itsenäisenä bändinä toimimisessa?

Vapaus oikeastaan tehdä juuri ne asiat kuin itse haluaa. Toki myös iso työmäärä joka saralla antaa kerta toisensa jälkeen arvokasta kokemusta ja tietotaitoa tulevaisuutta varten.

Mikä on ollut haastavinta itsenäisen bändin työssä? 

Markkinointi ja verkostojen luominen. Sitä ei todellakaan osannut kuvitella paljonko asioita tapahtuu studion ja treeniksen ulkopuolella, jotka eivät liity itse musiikin luomiseen tai esittämiseen millään lailla.

Myös kaiken aikatauluttaminen. Jokainen meistä tekee päivätöitä ja asutaan eri kaupungeissa, yhteisen ajan löytäminen on välillä haastavaa. Mutta vielä ei ole mikään asia jäänyt hoitamatta tämän seikan takia. Olemme hyvin onnistuneet jakamaan vastuuta bändin kesken.

Olette keikkailleet ahkerasti. Kuinka hyvin ihmisiä löytää pienempien bändien keikoille? 

Ainakin meidän tapauksessa todella hyvin ja ollaankin siitä hieman ihmeissään. Ollaan rehellisesti vielä aika pieni nimi Suomen musakentällä mutta silti ei ole tarvinnut soittaa tyhjille saleille. Ja joka kerta porukkaa on aina enemmän kuin viime kerralla. Kiitos kaikille ketkä olette olleet keikoilla.

Tavoitteletteko keikkailua ulkomailla? Missä halausitte soittaa? 

Tietenkin! Meidän genren musalla isoimmat yleisö- ja kuuntelijamassat kumminkin löytyy Suomen rajojen ulkopuolelta.

Totta kai maailman valloittaminen on unelma mutta alkuun Keski-Euroopassa olisi todella tärkeää ja siistiä päästä soittamaan jossain vaiheessa. Mutta katsotaan kunnolla ensin Suomi. Täälläkin on todella huippu keikkapaikkoja, unohtamatta festareita.

MIllä tavoin pyritte tekemään keikoistanne katsomisen arvoisia? 

Me pidetään itse hauskaa ja nautitaan siitä mitä me tehdään, ja uskomme että se välittyy aitona vuorovaikutuksena myös yleisölle. Me puretaan lavalla arjen paineet pois hullulla energiavyöryllä ja annetaan kaikkemme, että illasta jäisi jokaiselle hymy huulille.

Ja olemme myös bändi, joka treenaa yhteissoittoa aktiivisesti. Emme halua olla bändi joka osaa vain näyttää hyvälle lavalla vaan aidosti tärkein juttu meille on musiikki ja siitä emme tingi.

Mitä toivoisitte muuttuvan kotimaisella musiikkikentällä?

Laajentumista. Samat soittolistat pyörivät kärjistettynä identtisinä vuodesta toiseen. Suomessa on tälläkin hetkellä aivan käsittämättömän kovia artisteja, jotka jäävät ihmisiltä kuulematta.

Ja ehkä myös sitä, että osattaisiin olla enemmän innovatiivisia, eikä vain seurattaisi muun maailman trendejä. Tästä maasta löytyy huippuammattilaisia ja heidän avulla voitaisiin nostaa Suomen musascene maailman tietoisuuteen.

Miten myisitte musiikkianne yleisölle, joka ei välttämättä löydä tietä kuuntelemaan modernia metallia? 

Keikoilla! Eli tulkaa katsomaan! On siistein tunne ikinä, kun menee katsomaan tuntematonta artistia nolla odotuksilla ja keikan jälkeen löytää itsensä merch-ständillä adrenaliinihype rinnassa – ja vikan biisin kertsi päässä soiden.

Mitä tavotteita teillä on seuraavalle viidelle vuodelle? 

Meillä on iso määrä tavoitteita mutta ehkä tärkeimpinä pidämme aktiivista keikkailua ja uuden musiikin luomista ja julkaisua. ARTKILLS-nimen vakiinnuttaminen Suomimetallin scenessä on tietenkin yksi iso päämäärä.

Keikkamyyjä helpottaisi hommaa hirveästi ja antaisi mahdollisuuden meille keskittyä enemmän itse musiikkiin.

Ja tietenkin levydiili on myös iso tulevaisuuden tavoite ja sen verran luotamme meidän omaan tekemiseen , että kyllä meidät pian joku bongaa!

Millaisia vinkkejä teillä on antaa aloitteleville bändeille?

Tehkää bändin pohjatyö kunnolla. Treenatkaa ensin soittoa yhteen, kirjoittakaa biisit rauhassa ja revitelkää myös treeneissä. Panostakaa SoMe-ilmeeseenne ja markkinointiin. Äänittäkää ja tuottakaa biisit ammattilaisten kanssa.

Muistakaa kysyä jeesiä kokeneemmilta, kukaan ei ole seppä syntyessään ja matkan varrella ja tekemällä oppii eniten. Kun palikat on kasassa alusta asti, on paljon helpompi keskittyä ja kehittyä.

Mutta tärkein ja geneerisin neuvo: Nauttikaa siitä mitä teette. Se on tärkeintä. Me ollaan 5 hyvää ystävää keskenään ja se heijastuu tekemiseen.

Bändillä on tulossa kesällä ja syksyllä keikkoja Suomessa.

20.7. Lepakkomies, Helsinki

29.7. Maanalainen, Tampere

7.10. Pikis, Jämsä

20.10. Semifinal, Helsinki

28.10. Nirvana, Turku

18.11. Kulttuuritalo Annis, Pori

01.12. 45 Special, Oulu

Luetuimmat

Uusimmat