Suomirockia Piippolasta – arvostelussa Kuulovaurion debyyttialbumi ”Maailman napa”

Kirjoittanut Joonas Valkonen - 23.7.2021

Kuulovaurio - Maailman napa

 

Vuonna 2018 perustettu Kuulovaurio julkaisi heinäkuun alussa debyyttialbuminsa, joka kantaa nimeä “Maailman Napa”. Koko albumi on täysin omakustanteinen sävellyksistä tuotantoon ja masterointiin asti. Levyltä onkin kuultavissa tuttua kotikutoisuutta, joka varmasti on monelle omia kappaleita äännittäneelle bändille ja artistille tuttu.

Yhteistä levyn kappaleille ovat melko alakuloiset, suomirockille hyvin tyypilliset, sanoitukset sekä vahva bassopohja, joka kannattelee levyä rytmillisesti. Kitara ja rummut tuntuvat olevan hieman sivuroolissa, niin vahvasti laulu ja basso on tuotu esille. Laulusta täytyy mainita, etten ollut uskoa että kyseessä on yksi ja sama laulaja levyn läpi. Kappaleiden laulut eroavat massiivisesti toisistaan niin efektien, taustojen sekä itse laulutekniikoiden osalta, punaista lankaa ei ole, eikä kuulu.

Levy sekoittelee vahvasti kaikkea punkista rockiin ja Neljästä Ruususta Eppu Normaalin kautta Herra Ylppöön. Tämän takia levystä onkin vaikea muodostaa tarkkaa käsitystä. Albumilta varmasti löytyy kaikille jotakin, mutta ei todennäköisesti tarpeeksi mitään kenellekään. Myös miksauksessa on suuria eroja kappaleiden välillä. Ehkäpä räikein ero löytyy levyn loppupuolelta “Minuuttimies” kappaleen ja sitä seuraavan “Kaupallinen Yhteistyön” välillä. Tämä on sääli, sillä tämä epätasaisuus tappaa levyllä vallitsevan hyvän meiningin. Onnistuessaan ”Maailman Napa” kuitenkin tarjoaa todella kovaa rokkia “Pilvilinnan”, “Sekaisin” ja “Kaljaa” kappaleiden avulla. Näille iso kuuntelusuositus!

Kuulovauriolla on menestymisen avaimet käsissään. Selkeästi suomirockin syvin olemus on löydetty, mutta puuttuva yhteinen linja täytyy vielä hitsata yhteen. Kuten alussa mainitsin, on kyseessä täysin omakustanne levy ja sen kyllä paikoitellen kuulee. Pieni budjetti sekä kokemuksen puute vahingoittaa kuuntelukokemusta, mutta tarjoaa hyvän maistiaisen siitä, mihin bändi parhaimmillaan pystyy.

6½/10

Kappalelista:
1. Pilvilinna
2. Sekaisin
3. Vuoden Harmain Päivä
4. Kulkurin Kaipuu
5. Absoluuttinen Hullu-Ukko
6. Maailmaa vastaan
7. Taidan tehdä sen viinalla
8 Liskot
9. Tähdet
10. Minuuttimies
11. Kaupallinen Yhteistyö
12. Kaljaa