Superfjordin ”All Will Be Golden” on ajaton ja mestarillinen progressiivisen rockin teos

Superfjordin ”All Will Be Golden” -albumin kansitaide on tyrmäävän upea. Kannesta loistaa mahtipontisuutta ja juhlallisuutta, aivan kuten äänitteen nimestäkin. Kultaiset pylväät pienen ihmishahmon takana ja pylväiden takaa kohoava myrkynvihreä savu huokuvat harmoniaa ja kauneutta. Kansi on kuin referenssi albumin rikkaasta sisällöstä.

”All Will Be Golden” sisältää ainoastaan kuusi kappaletta, mutta tästä huolimatta levyn kokonaiskesto hipoo viittäkymmentä minuuttia. Aloitusraita ”Cut And Paste” on vaatimattomasti kahdeksan ja puoli minuuttia pitkä ja antaa esimakua siitä mitä tulevan pitää. Lauluosuuksista vastaa tässä kuusihenkisessä yhtyeessä peräti kolme jäsentä, mutta käsittääkseni Jussi Ristikaarto ja Mikko Kapanen ovat eniten äänessä. ”Rainha Da Floresta” -kappaleella kuullaan peräti kolmea vierailevaa solistia, joista Olavi Töyli vaikuttaa Superfjordissa nykyään saksofonin ja perkussioiden ääressä.

Kun ”All Will Be Golden” alkaa soida, samalla kaikki kiire häviää. ”Cut And Paste” soljuu sametin pehmeästi ja rauhallisesti, ja omalla kohdallani huomion varastivat flegmaattisen, mutta hauskan kuuloiset lauluosuudet, korkealle nousevat syntetisaattorisävelet sekä tietenkin pehmeä, mutta groovaava kitarasoolo. Superfjordin käsittelyssä reilu kahdeksan minuuttia on hujaus vain. Eikä vajaa yksitoistaminuuttinen ”Master Architect” jää huonommaksi, vaikka kappale on lähes kokonaan instrumentaalinen.

Superfjordin kuusihenkinen miehistö koostuu pätevistä muusikoista, joista useampi hallitsee useamminkin instrumentin. Tästä johtuen albumilla kuullaan niin saksofonia, syntetisaattoria kuin tiibetiläisiä äänimaljoja perinteisten rokkibändisoittimien lisäksi. On siis sanomattakin selvää, että Superfjordin soundi on hyvin rikasta.

Kaiken kaikkiaan ”All Will Be Golden” on mykistyttävän taidokkaan kuuloinen ja hieno kokonaisuus. Albumilta pursuaa harmoniaa, mutta siitä huolimatta sille mahtuu myös psykedeelisyyttä ”No Rest For The Wickedin” ja ankarampaa kitaran käsittelyä ”Rainbow” -kappaleen muodossa. Erityisesti minua viehättää ”All Will Be Goldenissa” se, että levy kuulostaa ajattomalta. Jos nimittäin ei tietäisi että levy on julkaistu viime vuonna, voisi hyvinkin kuvitella albumin olevan peräisin 60- tai 70-luvulta. Tätä ajatusta vahvistaisi myös transsimainen ”Parvati Valley”, jonka voisi kuvitella syntyneen hippiliikkeen myötävaikutuksesta, vaikka kappaleessa onkin vahvat itämaiset nyanssinsa.

Jos Superfjordin ”All Will Be Golden” on sattunut livahtamaan ohitsesi, aivan kuten se meinasi livahtaa minullakin, suosittelen korjaamaan erheen kuuntelemalla albumin vaikka tänään. Mikäli satut nauttimaan vielä värikkäistä äänimaisemista ja harmonisesta musiikista, tulet taatusti ihastumaan ”All Will Be Goldeniin”. Kyseessä on ehdottomasti yksi hienoimmista kotimaisen progressiivisen rockin albumeista, joka on tullut viime vuosina vastaan.

9½/10

Kappalelista:

  1. Cut And Paste
  2. Master Architect
  3. Rainbow
  4. No Rest For The Wicked
  5. Parvati Valley
  6. Rainha Da Floresta

Superfjord Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua