Superkokoonpanon ensimmäinen yritys – Arvostelussa Knights of The Realmin esikoisteos

Kirjoittanut Joonas Valkonen - 3.2.2022

Knights of the Realm solmi vuonna 2021 levytyssopimuksen ruotsalaisen Playground Musicin kanssa ja näin ollen saivat julkaisijan esikoisalbumilleen, joka kantaa nimeä “Knights of the Realm”. Superkokoonpanosta voidaan puhua, sillä yhtye koostuu kitaristi Megalomagnuksesta (Magnus Henriksson, Eclipse), rumpali Larry ”The Hammer” Shieldistä (Tiamat), sekä laulaja Mean Machinesta (Marcus Von Boisman, Windupdead, Stormen). Yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä “Fields of Fire”:n elokuussa 2021.

Levy on suuntaukseltaan melko klassisen oloista heavy metallia, jossa vauhti, tarinat ja repivät kitarariffit sekä -soolot vievät kappaleita eteenpäin. Tämän lisäksi Mean Machinen vahva ääni ja korkealle yltävä laulu tukevat tätä mahtipontisen metallin viestiä. Avausraita “An August Play” on seesteinen ja enteilevä instrumentaali-kappale, joka siirtyy lähes huomaamattomasti “Into the Void”-kappaleeseen, jossa Mean Machine päästetään ensimmäistä kertaa irti. Mistään metallin uudelleen keksimisestä ei voida puhua, sillä kyseessä on melko perinteinen, mahtipontinen “metalli-slowari”, joka antaa kyllä viitteitä mitä tuleman pitää, mutta on yksinään kuunneltuna melko valju.

Heavy Metal” puolestaan polkaisee kierrokset kattoon ja tarjoilee huomattavasti vauhdikkaampaa soitantaa. Kappale julkaistiin toisena singlenä levyltä ja erityisesti säkeistöt tuovat mieleeni Iron Maidenin-tuotannon. Onko tämä sitten kunnianosoitus kyseiselle brittipumpulle? Täysin mahdollista. 

Neljäntenä levyllä majailee jo aiemmin mainittu “Fields of Fire”. Varsin mallikas veto, joka luottaa vahvasti kertosäkeeseen, minkä mukana on helppo laulaa. Helposti lähestyttävä kappale, joka varmasti herättää metallin ystävien huomion. Seuraavaksi esiin ilmestyy “Chains of Metal”, joka menee samaan kastiin edeltäjänsä kanssa, jääden kuitenkin sen varjoon.

Blood on Steel” puolestaan kiskaisee klassisen thrash-metalli vaihteen silmään ja aloittaa jälleen kierrosten nostamisen hieman seesteisemmän vaihteen jälkeen. Tällä tempulla se onnistuu erottautumaan edukseen ja kyseessä onkin yksi levyn parhaista kappaleista. Kolmas, ja viimein single ennen levyn julkistamista, on seuraavaksi vuorossa: “When Metal Meets the Beast”. Kappale sisältää kyllä mainiota kitaratyöskentelyä, mutta etenkin laulun osalta kappale jää hieman telineisiin. Mean Machinen laulussa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, se ei vain millään tavalla jää mieleen.

Levyn loppu lähenee ja seuraavaksi estradin ottaa haltuun “Steel My Heart”, joka lukeutuu omiin suosikkeihini tältä albumilta. Kappale ottaa selkeästi modernimman suunnan, pitäen kuitenkin joitain traditioita yllä varsinkin laulun suhteen. Innostus ja energia kappaleesta tarttuu kuulijaan ja pitää otteessaan loppuun asti.

Kaksi viimeistä kappaletta valitettavasti jäävät hieman pannukakuiksi. “Standing at the Gates of Hell” kertoo selkeän tarinan, mutta musiikki ja laulu eivät klikkaa kohdalleen ja lopputuloksena on hieman sekava ja identiteettinsä kadottanut kappale. Megalomagnuksen kitara yrittää parhaansa mukaan pitää kappaleen punaista lankaa käsissään, mutta yksinään se ei vain riitä. Viimeinen kappale “Metal Attack” olisi voitu jättää levyltä suoraan pois. Kappale ei oikein tarjoile mitään erikoista ollakseen levyn lopettava polkaisu. En tiedä mitä prosessin aikana on tapahtunut, mutta kuulostaa hieman siltä, että kappale on napattu mukaan viime metreillä, jotta levyyn saataisiin lisää pituutta.


Muutamista kömmähdyksistään huolimatta “Knights of the Realm” on varsin mallikas suoritus alaa nähneiltä supertähdiltä. Levyä vaivaa tietty irtonaisuus, eikä kokonaisuus oikein tunnu pysyvän hallussa. Siitä huolimatta levyltä löytyy ihka aitoja timantteja, kuten “Blood on Steel”,Chains of Metal” ja “Fields of Fire”. Mikäli hieman klassisempi metalli on lähellä sydäntä, kannattaa tämä levy katsastaa. Ei siinä ainakaan mitään häviä.

Kappalelista:

  1. An August Play
  2. Into the Void
  3. Heavy Metal
  4. Fields of Fire
  5. Chains of Metal
  6. Blood on Steel
  7. When Metal Meets the Beast
  8. Steel My Heart
  9. Standing at the Gates of Hell
  10. Metal Attack
Knights of the Realm – When Metal Meets the Beast