Supermassive-festivaali aloittaa Helsingissä

Toukokuun alussa Helsingissä aloittaa uusi raskaan musiikin ja punkin marginaalisempiin alueisiin, psykedeliaan ja muuhun vaihtoehtoiseen meteliin erikoistuva festivaali . Tiistaina 3. toukokuuta Helsingin Tavastialla ja keskiviikkona 4. toukokuuta Kuudennella Linjalla on mahdollisuus kokea livenä mielenkiintoinen ja monipuolinen kattaus niin ulkomaista kuin kotimaista alan huippukaartia. Tapahtuman ulkomaanvieraina Tavastialla nähdään yhdysvaltalainen sekä norjalainen . Kuudennella Linjalle saapuu myös yhdysvaltalainen . Motorpsycho konsertoi Suomen vierailunsa aikana myös Tampereen Klubilla keskiviikkona 4. toukokuuta. Liput tulevat myyntiin keskiviikkona 2. maaliskuuta.

Vuonna 2003 Seattlessa perustettu seitsenpäinen kollektiivi Master Musicians of Bukkake on yksi modernin kokeellisen musiikin omaperäisimpiä yhtyeitä ja todellinen doom/drone-genren outolintu. Kokoonpano yhdistelee saumattomasti arabialaista ja intialaista kansanmusiikkia sekä persialaista rituaalimusiikkia Hawkwindin raskaaseen psykedeeliseen rockiin, Popol Vuhin ja Amon Duulin hypnoottiseen krautrockiin sekä levottomana vellovaan droneen. Yhtyeen musiikkia onkin osuvasti kuvailtu Jodorowskyn tai Herzogin elokuvan kadonneeksi soundtrackiksi. Master Musicians of Bukkaken nykykokoonpanossa vaikuttaa muun muassa yhtyeistä Earth, Sunn O))), Burning Witch, Asva ja The Accüsed tuttuja raskaaseen musiikkiin erikoistuneita muusikoita sekä arvostettu tuottaja Randall Dunn (mm. Boris, Earth, Sunn O)))). Yhtyeen kolmas studioalbumi ”Totem Two” ilmestyi viime vuonna Important-levymerkillä, ja bändin viimeisin julkaisu on ”Elogia De La Sombra” -niminen vinyylijulkaisu joulukuulta 2010.

Vuonna 1989 Trondheimissa perustettu roskaelokuvien kuninkaan Russ Meyerin elokuvasta nimensä napannut Motorpsycho on yksi arvostetuimpia norjalaisia rockyhtyeitä. Bändin pitkä ura, mittava diskografia ja tinkimätön musiikillinen ulosanti ovat luoneet bändille vankan fanipohjan Japania ja Yhdysvaltoja myöden. Yhtyeen ainutlaatuinen sekoitus psykedeelistä rokkia, massiivisia stoner metal -riffejä, kunnianhimoista progea, vapaamuotoista jazz-ilmaisua ja vaihtoehtorockia on vertaansa vailla nykypäivän vaihtoehtomusiikissa. Motorpsycho on yli 20-vuotisen uransa aikana tehnyt yhteistyötä niin The Soundtrack of Our Livesin kuin Jaga Jazzistinkin kanssa, ja yhtyeen levyjä ovat vuosien varrella olleet työstämässä niin Steve Albini (Nirvana, PJ Harvey) kuin Supersilent-yhtyeestä tuttu Helge Sten alias Deathprodkin. Löytyypä yhtyeen hulppeasta diskografiasta myös split-single itsensä Alice Cooperin kanssa! Vokalisti/multi-instrumentalisti Bent Saetherin ja kitaristi/multi-instrumentalisti Hans Magnus Ryanin johtaman trion neljästoista studioalbumi ”Heavy Metal Fruit” ilmestyi alkuvuodesta 2010 Rune Grammofon -levymerkillä.

Illan kotimaisesta erikoisosaamisesta vastaavat Circle-johdannainen Pharaoh Overlord, kahden basistin ja rumpalin muodostama doom/sludge-yhtye Horse Latitudes sekä synkkää psykedeelistä doom-metallia soittava Dark Buddha Rising. Levyjä soittaa DJ Jugh.

Keskiviikkona Kuudennen Linjan valtaavat legendaarisesta Sun City Girls -yhtyeestä tutut veljekset Richard ja Alan Bishop. The Brothers Unconnected play Sun City Girls -nimellä esiintyvä duo saapuu hartaasti odotetulle ensivisiitilleen Suomeen. Vuonna 1981 perustettu ja vuonna 2007 rumpali Charles Gocherin kuoleman takia hajonnut Sun City Girls oli yksi kautta aikojen omaperäisimmistä ja innovatiivisimmista amerikkalaisista vaihtoehtoyhtyeistä. Musiikillisesti trio seikkaili pelottomasti niin rockin, jazzin, spoken wordin kuin maailmanmusiikinkin parissa. Yhtyeen sanoitusten ja visuaalisen annin kantavina teemoina toimivat mystiikka, paranormaalit ilmiöt, uskonnolliset kultit ja muut esoteeriset aiheet. 27-vuotisen uransa aikana Sun City Girls ehti julkaista toistasataa albumia, kasettia ja singleä, joista trion uran kulmakivinä pidetään yleisesti albumeita ”Torch of The Mystics” (1990), ”Kaliflower” (1993), ”Dante´s Disneyland Inferno” (1996) ja ”330,003 Crossdressers From Beyond the Rig Veda” (1996). Yhtyeen viimeiseksi julkaisuksi jäi viime vuonna ilmestynyt kehuttu ”Funeral Mariachi”. Sun City Girlsin pitkäaikaisena luottotuottajana toimi arvostettu, viime aikoina myös nuoremman polven yhtyeiden, kuten Animal Collectiven ja Arcade Firen, kanssa työskennellyt Scott Colburn.

Alan Bishop tunnetaan myös Sublime Frequencies -levymerkin (mm. Omar Souleyman, Group Doueh) johtajana ja Ennio Morriconen 60- ja 70-lukujen lopun tuotannon niputtaneen ”Crime and Dissonance” -kokoelman (2005) koostajana. Richard Bishop puolestaan on julkaissut lukuisia soololevyjä taiteilijanimellä Sir Richard Bishop. Illan aikana veljekset esittävät musiikkia Sun City Girlsin pitkän uran eri vuosikymmeniltä ja kunnioittavat näin rumpali Gocherin muistoa.

Ennen pääesiintyjää lavalla nähdään helsinkiläinen doom-metalliyhtye Temples. Alkuillasta nähdään lisäksi Charles Gocherin ohjaama 50-minuuttinen elokuva ”The Handsome Stranger”. Levymusiikista vastaavat Supermassive-DJ:t.

Supermassive-festivaali
Ti 3.5.2011 Helsinki, Tavastia
Liput alk. 31,30 (ovelta 32 €), K-18
Ke 4.5.2011 Helsinki,
Liput alk. 16,30 €, K-18

Motorpsycho + Goathound
Ke 4.5.2011 Tampere, Klubi
Liput alk. 14,30 €, K-18

Lipunmyynti alkaa ke 2.3.2011 klo 9.00.

Kommentoi julkaisua