Susivainaa – s/t

Kirjoittanut Sami Elamaa - 15.9.2015

Lappeenrantalainen Susivainaa on yksi niistä yhtyeistä, joista moni ei todennäköisesti paljon tiedä. Ainakin minä itse kuulun tähän joukkoon. Kyseessä on nelihenkinen, pitkän musiikkiuran tehneiden muusikoiden vuonna 2011 perustama heavy rockia soittava yhtye, jonka debyyttijulkaisu ”Susivainaa” on saapunut heinäkuussa levykauppoihin. Saatuani debyytin kouraani pääsen tutustumaan tarkemmin kyseiseen yhtyeeseen.

”Susivainaa”-albumin tyyli kulkee vahvasti hard rockin ja heavy metalin suunnalla. Soitettuani levyn pari kertaa läpi musiikista tuli ensimmäisenä mieleeni kevyemmän luokan Mokoma. On hieman siinä ja siinä, voiko levyä kuitenkaan kevyeksi kutsua, sillä albumin soundimaailma on hard rockiksi tummasävyisempi, kuin olisin itse odottanut. Myös Susivainaan naissolisti Kaisu Kärrin laulutyyli on erittäin vahva, synkkä ja matala, mikä tekee Susivainaan hard rockista omanlaatuisensa. Yllätyin positiivisesti Kärrin laulusuorituksista, sillä en olisi osannut odottaa naissolistilta niin raskasta ja matalaa laulutyötä. Hatunnoston arvoinen yllätys!

Kymmenen kappaleen mittainen albumi on hieman tasapaksu julkaisu siinä mielessä, että suurin osa sävellyksistä ja niiden sovituksista ei tarjoa oikein mitään erityisen mullistavaa. Kappaleet myös etenevät lineaarisesti, minkä vuoksi kuuntelutuokiot ovat olleet hieman tylsiä. Onneksi kaikki kappaleet eivät ole niin tylsiä, kuin tässä mainostan. Pidin erityisesti kappaleista ”Lauseiden Keskipiste”, ”Puolityhjä”, ”Hymyile” ja ”Mustavalkoinen Maailma”, jotka jäivät kaikkein helpoiten mieleen.

Erityisesti täytyy vielä mainita, että Susivainaan imagon tärkein tekijä on ehdottomasti Kaisu Kärri ja hänen kaunis tummasävyinen lauluäänensä. Jos Kärrin tilalla olisi joku muu, vaikkapa miessolisti, Susivainaa ei olisi bändinä mitenkään tunnistettava tai muuten erikoinen.

Loppujen lopuksi Susivainaa ei ehkä kuitenkaan ole se yhtye, johon suuresti ihastun, mutta olisin voinut odottaa huonompaakin. En muutenkaan ole suomalaisen äärimetallin suuri ystävä, mutta ”Susivainaa” on kelpo julkaisu bändin alkavalla uralla. Stam1nasta ja Mokomasta pitäville kuuntelijoille Susivainaa on tutustumisen arvoinen yhtye. Ja kuunnelkaa tarkasti Kärrin hienoja laulusuorituksia.

7-/10

Kappalelista:
01. Tahra
02. Lauseiden Keskipiste
03. Tahtotilaus
04. Puolityhjä
05. Hymyile
06. Sormuksensa Juonut
07. Erotus
08. Etsivä Ei Löydä
09. Mustavalkoinen Maailma
10. Sama Laulu

Susivainaa Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa