Svart Records julkaisee tammikuussa Tasavallan Presidentti -yhtyeen kadonneen studioäänitteen

Kirjoittanut Niko Kuusela - 24.9.2022

Yleisradion arkistosta löytynyt Tasavallan Presidentin sessioäänitys syksyltä 1971 on sensaatiomainen löytö ja harvinaisuus monessakin mielessä. Kyseessä on studiolive, ja tyylillisesti äänitys esittelee uudenlaisen Pressan. Hämmästyttävää, että tallenne jäi aikoinaan vähälle huomiolle ja unohtui Ylen radioarkistoon keräämään pölyä vuosikymmeniksi.

”The Lost 1971 Studio Session” ajoittui värikkääseen vaiheeseen yhtyeen historiassa. Vaikean kauden jälkeen yhtye oli musiikillisesti kovassa vedossa. Yleisradion tuottama sessio äänitettiin syksyllä 1971.
Session ensimmäinen puolisko radioitiin 20-minuuttisessa Poppia-lähetyksessä Ylen Rinnakkaisohjelmassa 6.1.1972 ja toinen osa Äänilevykonsertti-ohjelmassa pääsiäisenä 2.4.1972.

On todennäköisesti monia syitä siihen, miksi syksyn 1971 studiosessio jäi aikanaan julkaisematta ja unohdettiin. Ehkä kaikkein painavin syy oli se, että yhtye oli tullut murrosvaiheeseen ja kokoonpanossa tapahtui muutos, kun Frank Robson lähti yhtyeestä. Keväällä 1972 käynnistyivät ”Lambertlandin” nauhoitukset uudella kokoonpanolla laulaja Eero Raittisen kanssa. ”The Lost 1971 Studio Session” on improvisaation juhlaa. Soittajat ovat kovassa vedossa ja esitykset vievät kuuntelijan matkalle, joissa yllätyksiä riittää.

Svart julkaisee ”The Lost 1971 Studio Sessionin” rinnalla myös toisen Pressa-levyn, sillä joulukuussa päivänvalon näkee Ruotsin Yleisradion arkistoista kaivettu loistava livenauhoite ”State Visit – Live in Sweden”. Tupla-albumilta löytyy ainutlaatuinen versio Jukka Tolosen soololevyn instrumentaalikappaleesta ”Ramblin’”, tällä kertaa Tasavallan Presidentin esittämänä ja Eero Raittisen sanoittamana sekä laulamana.

”The Lost 1971 Studio Session” ja ”State Visit – Live in Sweden” ilmestyvät 13.1.2023 vinyylinä sekä CD:nä. Molemmat levyt ovat nyt ennakkotilattavissa Svart Recordsin verkkokaupassa.

Tasavallan Presidentti – State Visit – Live in Sweden 1973 2LP/CD (ennakkotilaus)
https://svartrecords.com/en/product/tasavallan-presidentti-state-visit-live-in-sweden-1973/10777

Tasavallan Presidentti – The Lost 1971 Studio Session LP/CD (ennakkotilaus)
https://svartrecords.com/en/product/tasavallan-presidentti-the-lost-1971-studio-session/10773