Svart Records julkaisee Tasavallan Presidentti -yhtyeen rumpali Vesa Aaltosen elämäkerran marraskuussa

Rumpali Vesa Aaltonen on elämänsä aikana ehtinyt moneen paikkaan. Vaikka Aaltosen nimeä ei välttämättä moni tunnista, hän on rumpusetteineen ollut mukana yli 50 vuoden aikana lähes kaikkialla kotimaisessa populaarimusiikissa. 1960-luvun lopussa Aaltonen perusti legendaksi nousseen progeyhtye Tasavallan Presidentin. Sen jälkeen hän on soittanut lukemattomilla menestyslevyillä Vesa-Matti Loirin Leino-tulkinnoista ja Jean-Pierre Kuselasta jazzrock-klassikoihin. Aaltonen rummuttaa tuhansilla singleillä ja albumeilla sekä 1200 karaokebiisin taustalla, ja hän on soittanut valtavan määrän keikkoja kotimaassaan sekä ulkomailla.

”Jotkut ovat soittohommiani matkan varrella jotenkin aliarvioineet, halveksineet ja kyselleet, että: ”Vieläkö sä soitat, etkö tee mitään oikeita töitä”. He eivät tajua tämän alan raadollisuutta ja kuinka rankkaa tämä ammattisoittaminen oikeasti on. Saamani taiteilijaeläke on mielestäni kuitenkin jonkinlainen tunnustus työstäni. Vaikka paljon on taivalta ja kilsoja kertynyt viidenkymmenenviiden vuoden aikana, niin intoa työtäni kohtaan vielä riittää ja niin kauan kuin kapulat käsissä pysyvät aion työtäni vielä jatkaa”.
                     Vesa Aaltonen, Tasavallan Presidentistä valtakunnan rumpaliksi

Georg Lindströmin kirjoittamassa elämäkertateoksessa Tasavallan Presidentistä valtakunnan rumpaliksi Aaltonen käy läpi uraansa varhaisista rautalankayhtyeistä ”Pressan” kansainvälisen läpimurron partaalle – ja siitä kotimaisen viihdemaailman huipulle. Kirja on hieno ja realistinen läpileikkaus valtakunnan ahkerimman muusikon urasta, joka venyi progesta Danny-show’hun ja Hectorin kiertueilta Pekka Pohjolan orkestereihin, puhumattakaan valtavasta määrästä studiomuusikkona tehtyjä äänitteitä.

Kansainvälinen ura vei miehen legendaarisen ruotsalaisen rock-yhtye Made in Sweden riveihin ja sen kautta melkein Abban Australian-kiertueelle saakka, joka kuitenkin kilpistyi ennen kaikkea musiikillisiin syihin.

Pähkäilimme keskuudessamme tätä tarjousta ja meistä ainoa myönteisesti asiaan suhtautuva oli uskomattoman lahjakas (…) Wlodek Gulgowski. Me muut olimme sitä mieltä, että progejätkä ei lähde tuollaista purkkamusaa soittamaan”, Aaltonen kertoo kirjassaan.

Elämäkerta ilmestyy sopivaan aikaan, sillä Vesa Aaltonen viettää loppuvuodesta kollegoineen myös Tasavallan Presidentti -yhtyeen 50-vuotisjuhlia. Tämän kunniaksi Svart Records julkaisee tupla-albumillisen ennen julkaisematonta 70-luvun alun livemateriaalia marraskuun lopussa. ”Tasavallan Presidentti Live in Lambertland” 2LP/2CD sisältää vuonna 1972 nauhoitetut livetaltioinnit Helsingin Kappelista, Natsalta sekä Kulttuuritalolta. Svart julkaisee samaan aikaan vielä kaksi yhtyeen klassikkoa (”Tasavallan Presidentti II”, ”Lambertland”) uusina vinyyli- ja CD-painoksina.

Mies nähdään luonnollisesti myös ”Tasavallan Presidentti 50 vuotta” -juhlakonserttien johtohahmona. Konsertit järjestetään Helsingin Tavastialla 2.12.2019 sekä 3.12.2019 Tampereen Klubilla. Aaltosen kanssa lavalla nähdään Pressan jäsenistä ainakin Jukka Tolonen, Juhani Aaltonen, Eero Raittinen, Heikki Virtanen sekä Esa Kotilainen. Erikoisvieraina nähdään muiden muassa Wigwamin riveistä tuttu Jukka Gustavson, ja taustalla soittaa Vesa Aaltonen Proge Band.

Ennakkoliput Tasavallan Presidentin 50-vuotisjuhlakonsertteihin myy Tiketti, ja ne tulevat myyntiin 7.10.2019 kello 12.00. ”Tasavallan Presidentti Live in Lambertland” sekä studiolevyt ”Lambertland” ja ”Tasavallan Presidentti” ilmestyvät 29.11.2019 ja ovat parhaillaan ennakkomyynnissä Svart Recordsin verkkosivuilla.

29.11. Georg Lindström: ”Vesa Aaltonen – Tasavallan Presidentistä valtakunnan rumpaliksi” (kirja, 294 s.)
Svartin verkkokaupan ennakkomyyntilinkki:
https://svartrecords.com/product/tasavallan-presidentista-valtakunnan-rumpaliksi/

***
Tasavallan Presidentti 50-vuotisjuhlakonsertti
2.12. Helsinki, Tavastia
Vesa Aaltonen – Jukka Tolonen – Juhani Aaltonen – Eero Raittinen – Esa Kotilainen – Heikki Virtanen
Feat. Jukka Gustavson sekä Vesa Aaltonen Proge Band
Liput: 33 / 35 €
Ennakko: Tiketti
www.tiketti.fi/tapahtuma/65143
https://www.facebook.com/events/1094314400761670/

Tasavallan Presidentti 50-vuotisjuhlakonsertti
3.12. Tampere, Klubi
Vesa Aaltonen – Jukka Tolonen – Juhani Aaltonen – Eero Raittinen – Esa Kotilainen – Heikki Virtanen
Feat. Jukka Gustavson sekä Vesa Aaltonen Proge Band
Liput: 28,50 / 32 €
Ennakko: Tiketti
https://www.tiketti.fi/tapahtuma/65131
https://www.facebook.com/events/413436019356780

Tasavallan Presidentti -levyjen ennakkomyyntilinkit:

Tasavallan Presidentti: Live In Lambertland 2LP
https://svartrecords.com/product/live-in-lambertland-2/

Tasavallan Presidentti: II LP/CD
https://svartrecords.com/product/tasav-presidentti-second-album/#tasavallan-pressa-ii-goldvinyl

Tasavallan Presidentti: Lambertland LP + 7”/CD
https://svartrecords.com/product/lambertland-3/

Kommentoi julkaisua