Swansong ahertaa debyyttialbuminsa parissa: rumpu- ja vokaaliosuudet nauhoitettuna

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 25.3.2023

Kuopiolainen melodista metallia tarjoileva Swansong on ahertanut debyyttialbuminsa parissa, joka ilmestyy kuluvan vuoden aikana. Ensi viikon perjantaina levyltä kuullaan sen ensimmäinen single nimeltä ”Awakening”, joka on nauhoitettu viime kesänä, ja jonka musiikkivideo on kuvattu vuodenvaihteessa. Bändillä on toinenkin kappale valmiina musiikkivideon kera, mutta se ilmestyy lähempänä levyn julkaisua.

Swansong oli valmistautunut julkaisemaan debyyttialbuminsa omakustanteisena, kun se sai levyn työstämisen alkuvaiheessa sopimuksen Noble Demon Recordsin kanssa. Swansongin kitaristi Topi Pitkänen kertoo, että kappaleet ovat alusta asti syntyneet luontevasti.

”Materiaaliahan oli jo yli puolet olemassa, kun levytyssopimus saatiin. Se toki lisäsi motivaatiota ja hyvin kivuttomasti syntyivät loputkin biisit, kun sai toimia puhtaasti omalla mukavuusalueella. Ei tarvinnut miettiä muottia tietystä näkökulmasta, vaan sain tehdä juuri sitä mitä itsekin tykkäisin kuunnella.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Levyn muiden kappaleiden nauhoitus on sujunut aiemmin todetulla, toimivalla tavalla eli hajautetusti. Ensin nauhoitusvuoroissa ovat olleet rummut ja laulu, myöhemmin astuivat vuoroon kitara- ja basso-osuudet. Tähän mennessä Swansong on yllättynyt nauhoitusten sujuvuudesta ja nopeasta tahdista.

Pitkänen kommentoi nauhoituksia:

”Nauhoituksissa on hassu järjestys, mutta se sattuu menemään näin, ja se toimii meillä. Hyvää tulee. Vielä ei olla vakiobasistia löydetty, joten sen hoidan vielä tälle levylle itse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palkattu äänittäjä kävi nauhoittamassa rummut omalla kalustollaan ja oli kyllä tehokkaat sessiot. Ei ollut yllätys, miten kova rumpali oli kyseessä, mutta noin tehokkaita rumpusessioita en ole ollut seuraamassa. En tiedä, minkä survival moodin Jimi haki päälle, kun ei soittoa pätkitty eikä jäänyt editoitavaa. Kaikki äänitettiin alusta loppuun ensimmäisellä tai korkeintaan kolmannella otoksella. Tai oli yksi biisi neljännellä otolla, mutta muut nopeammin. Kustannustehokas kaveri.”

Yhtyeen laulaja Jemiina kertoo omista nauhoitushetkistään:

”Äänityksissä ollaan tuottajamme Mathias Lillmånsin (Finntroll, …And Oceans) kanssa vedetty vokaalien osalta kolme biisiä päivässä -tahdilla. Kun on hyvä fiilis ja biisit hallussa, niin äänittäminen on hauskaa.

Ennen studiota olen treenannut, joten äänen stamina alkaa olla kunnossa, ja ääni kestää pitkiä studiopäiviä. Lepään myös hyvin ja juon paljon nesteitä. Pyrin myös olemaan mahdollisimman stressivapaa ja nauttimaan, silloin pysyy kroppakin rentona.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pienen teaserin turvin voi jäädä odottamaan maaliskuun 31. päivää, jolloin tulevalta levyltä kuullaan sen ensimmäinen single.

Luetuimmat

Uusimmat