Swansongin vahva tekeminen kipinöi laajalle: Haastattelussa kitaristi Topi Pitkänen

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 25.11.2022

Vuonna 2020 perustettu kuopiolainen Swansong on ehtinyt herättämään laajalti mielenkiintoa. Kaaoszine tavoitti bändin musiikin tekijän kitaristi Topi Pitkäsen, joka kertoi yhtyeen kuulumisista tarkemmin. Muusikko kuulostaa iloiselta ja innostuneelta, johon löytyy selkeät selityksetkin.

Pitkänen: Paljon on tapahtunut hyviä asioita, vaikka haasteitakin on ollut. Jos joku olisi vuosi sitten sanonut kuinka Swansong käynnistyy, en olisi uskonut. Sen verran on tullut oltua bändeissä ja koettua kuinka jalat putoaa nopeasti maahan. Täytyy olla äärettömän nöyrästi kiitollinen tästä tilanteesta.

Tuoreimpana tapahtumana bändillä vaihtui rumpali, kun Markus Tikkanen lähti yhtyeen riveistä hyvässä hengessä. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pitkänen: Tähän ei liity mitään dramatiikkaa, vaan siviilielämän kiireet ja ajankäytön vuoksi päädyimme yhdessä lopulta tähän ratkaisuunKaikessa hiljaisuudessa mietimme lähialueelta uutta rumpalia tuttujen ja tutun tuttujen piireistä.

Sadistik Forest, Kaera sekä Se, josta ei puhuta -yhtyeistä tuttu Jimi Myöhänen löytyi lopulta tutun kautta.Taitojen lisäksi mies istuu persoonana täysin osana bändiä.

Pitkänen: Jimi innostui ja kiinnostui. Fiilis on uuden kokoonpanon suhteen kaikin puolin todella hyvä. Mies on todella pro-rumpali ja kaikin puolin porukkaan sopiva jäsen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myöhänen kommentoi omasta puolestaan liittymistään osaksi yhtyettä.

Myöhänen: Fiilikset on todella korkealla, kun pääsee mukaan remmiin, jossa on selvästi kova tekemisen meininki. Ja taitavat muusikot, joiden tavoitteet ovat korkealla. Swansongilla on tällä hetkellä todella hyvä pöhinä päällä ja täytyy sanoa, että olen aika onnekas päästessäni tässä vaiheessa mukaan tähän porukkaan, siitä iso kiitos Jemiinalle, Tuomakselle sekä Topille!

Ennen miehistön vaihdosta, yhtye sai loppukesästä kansainvälisen levytyssopimuksen saksalaisen Noble Demonin kanssa.

Pitkänen: Noble Demonin perustaja Patrick tekee loistavaa työtä, ja me ollaan äärimmäisen tyytyväisiä siihen, kuinka hän panostaa hommiin. Yhteistyö on sujuvaa. Parasta aikaa Swansong työstääkin debyyttilevyä, jonka Pitkänen lupaa ilmestyväksi ensi vuoden aikana. Loppukesä ja syksy on mennyt aika pitkälti debyyttilevyn biisien demottelussa, sävellyksessä ja sovittelussa. Uusia biisejä on paljon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pitkänen säveltää yhtyeen kappaleet, ja laulaja Jemiina kirjoittaa lyriikat sekä hoitaa vokaalisovitukset. Pitkänen ei osaa yksityiskohtaisemmin sanoa mistä biisien ideat kumpuavat, sillä ne vain syntyvät.

Pitkänen: Merkittävin tekijä on tietysti se intohimo musiikkiin ja soittamiseen. Sitä kautta sitten halu ja tarve luoda omaa musiikkia. Hetkestä ja fiiliksestä riippuen se hetki, ja fiilis muuttuu pala kerrallaan uudeksi hyväksi biisiksi. Joskus parissa tunnissa, kuukaudessa, vuodessa tai sitten joskus ei välttämättä koskaan. Swansongille teen musiikkia pelkästään täysin omalla mukavuusalueellani, eikä minun tarvitse miettiä minkä tyyppistä musiikkia tulisi saada aikaan. Silloin se on yleensä puhdasta nautintoa mitä ei oikein malta lopettaa ennen kuin koneella on sitten yksi uusi biisi lisää demottuna. Tuolla tavalla suurin osa bändin biiseistä ovat syntyneet. Aiemmissa bändeissä on yleensä ollut jotkin “raamit”, jonka puitteissa musiikin tuli syntyä. Silloin sen teko on haastavampaa ja vaikeampaa.

Sävellystyötään Swansongille Pitkänen tekee omaan makuun mieluisimmilla ESP-kitaroilla, kun hän sai Musamaailmasta sponsoridiilin.

Pitkänen: Terveisiä vain Musamaailman porukalle, Kaitsulle eritoten kiitokset tästä hommasta ja hienosti sujuneesta yhteistyöstä. Marraskuun vaihteessa viimein tuli Suomeen tämä uusin ja eniten odottamani ESP:n malli, Custom 87, jolla onkin ollut jo kovaa ajoa. Tukijoukot on viimeisen päälle kunnossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Swansongilla on valmiina kaksi loppukesänä äänitettyä ja valmiiksi masteroitua sinkkua. Uutta musiikkia kuullaankin musiikkivideoiden muodossa ensi vuoden alussa.

Pitkänen: Ei ole lumet ehtinyt sulamaan, kun uutta tuotantoa viimein tulee kuuluville. Musiikkivideot kuvataan vuoden vaihteen tuntumassa.

Kappaleiden kansitaidekin on valmiina olemassa.

Pitkänen: Ystäväpiirissä meillä on kova tekijä, taiteilija Timo Kokko, kenen kanssa on kunnia saada tehdä yhteistyötä. Prosessi on lähtenyt siitä, että Timo haluaa kappaleen kuulla ensin. Sen myötä hänelle on syntynyt inspiraatio sekä ajatukset, jotka ovat myös olleet äärettömän loistavia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun singlet ilmestyvät ensi vuonna, alkaa bändi aloitella debyyttialbumin äänityksiä. Sen vuoksi nyt loppu- ja alkuvuodelle keikkojen haaliminen ei ole ollut korkeimmalla prioriteetillä.

Pitkänen: Pidämme fokuksen levyssä, loppuunsovitus, treenaaminen ja äänitykset. Mutta tottakai on kovaa intoa ja odotuta päästä ensi vuodelle keikkailemaan. Kun itsellä on ollut keikkailuista nyt pitkään taukoa, niin tämän vuoden keikat eivät ole tuntuneet tippaakaan työltä, vaan pelkästään hauskanpidolta.

Ensi vuodelle on siis vielä paljon odotettavaa. Swansongin pöydällä odottaa mm. tuore sopimusluonnos kokeneelta ulkomaiselta kustantajalta.

Pitkänen: Tämähän on todella iso juttu ja tätä ei olla vielä keretty kovin paljoa käsitellä, mutta tärkeimpien käsillä olevien asioiden joukkoon tämä ehdottomasti kuuluu. Eiköhän aiheesta tässä lähitulevaisuudessa tule olemaan vähän enemmän ja tarkempaa kerrottavaa.

Swansong lupaa pitää kuulijakuntaansa ajantasalla ja lähettää lopuksi vielä suorat terveiset.

Pitkänen: Bändi kiittää ja kumartaa musiikkimme ystäviä ja kaikkia osapuolia ja yhteistyökumppaneita, jotka ovat olleet tämän vuoden aikana mukana tässä meidän homman ”lanseerauksessa”! Terveiset ja loistavaa loppuvuotta KaaosZinen lukijoille ja väelle! Ensi vuonna sitten rokataan kovempaa ja enemmän!

Artikkelikuvan valokuvaajat vasemmalta oikealle järjestyksessä:

1. Pete Hossa
2. ja 3. Mika Latva-Hoiska 
4. Marco Manzi

Swansong Facebookissa
Swansong Instagramissa