Sweden Rock Festival palaa kehiin jälleen – ohessa tärppejä vuodelle 2022

Kirjoittanut Nikki Jääsalmi - 31.5.2022

Ruotsin Sweden Rock Festival on muun maailman tavoin ollut tauolla muutaman vuoden ja edellinen festivaali järjestettiin vuonna 2019. Tuolloin kekkereitä juhlittiin muun muassa Kissin, Def Leppardin, Candlemassin ja Death Angelin tahtiin.

8.-11.6. järjestettävän festivaalin lipunmyyntiin ei ole peruuntumiset vaikuttaneet ja loppuunmyyty-kyltti on jälleen saapunut festivaalin jokaisen lippuvaihtoehdon kohdalle. Se tarkoittaa lähes 40 000 rokkaajaa joka päivä ympäri maailmaa. 

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

89 artistia/bändiä pitää huolen siitä, että musiikki soi neljänä päivänä aamusta yöhön. Suuremmilta peruutuksilta on vältytty ja ainoastaan Trouble ilmoitti covid-rajoitusten estävän heidän saapumisen ja death metalin legenda Grave perui henkilökohtaisiin syihin vedoten. Festivaalin isoin nimi vuonna 2022 on ehdottomasti Guns n’ Roses, mutta raskasta rockia ja bluesia on tarjolla jokaiseen makuun.

Aluetta on laajennettu runsaasti ja tarjolla on huikeasti paljon muutakin kuin bändejä. Itse asiassa koko festivaalialue ympäristöineen on kuin pieni kaupunki. Ostoskojuja ja markkina-aluetta on niin alueen ulkopuolella kuin sisälläkin sekä ruoka- ja juomapuoleen festivaaleilla on satsattu aina. Alkoholipolitiikka on ollut Sweden Rock Festivalilla Suomea vapaampaa ja olutkarsinoita ei ole tarvittu.

Tälle vuodelle uusina juttuina ovat muun muassa Nelsonin viinipuisto sekä lapsille suunnattu Kids Corner, jossa nuorempi rokkareiden sukupolvi voi harrastaa erilaisia aktiviteetteja. 

Kuten raskaamman rockin tapahtumissa yleensäkin, niin Sweden Rockissa on perinteisesti ollut äärimmäisen leppoinen tunnelma niin yleisön kuin henkilökunnan puolelta ja turvallisuutta on pidetty prioriteettina.

Ohessa muutamia tärppejä vuodelle 2022:

Keskiviikkona lavalle nousee vaaleasta mohikaanistaan tunnettu Jean Beauvoir, joka on toiminut muun muassa Kissin ja Ramonesin taustalla sekä tuttu ensimmäisestä hitistään ”Feel The Heat” Cobra-elokuvan yhteydessä. Suomessakin muutama vuosi sitten pyörähtänyt herra bändeineen esiintyy Sweden Stagella.

Muita keskiviikon mainittavia nimiä ovat Acceptista tutun Herman Frankin johtama Victory, Kvelertak sekä pääesiintyjänä toimiva Megadeth.

Torstaina nostalgian nälkää tyydyttää ensimmäisenä Ten Years After, joka jatkaa Alvin Lee poismenosta huolimatta Marcus Bonfanti keulilla. Samaa tarjoilevat myös metalin kuningattarena tutuksi tullut ja hiljattain uuden levyn julkaissut Lee Aaron sekä syntetisaattoreiden kanssa maineeseen noussut Saga. Päivän thrashit tarjoilee Sodom ja Dropkick Murphys saa irkkumeiningillään varmasti tuopit virtaamaan. Illan päänimet ovat Volbeat sekä Nightwish, joka palaa Sweden Rockiin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2004.

Viikonloppua kohden panokset kovenevat ja perjantaina Sweden Stagen korkkaa yksi ehdottomasti itseni eniten odottamista keikoista, kun Bombus tykittää oman osuutensa. Rokkia, metalia ja punkkia yhdistelevä voimaryhmä koki ikävän menetyksen 2020, kun toinen kitaristi/vokalisti Matte Säker jäi bändistä pois. Kierrokset eivät kuitenkaan laskeneet ja neljä upeaa levyä julkaissut bändi jatkaa vahvaa kulkuaan.

Muita päivän mielenkiintoisia nimiä ovat Kingdom Come, joka laulaja Lenny Wolfia lukuun ottamatta esiintyy alkuperäisellä kokoonpanolla ja muutama hitti kahdelta ensimmäiseltä albumilta on varmasti luvassa. Wolfin johtamana kokoonpano heitti 2004 SRF:ssä yhden tylsimmistä näkemistäni keikoista, joten nyt vahva revanssin paikka. The Hellacoptersin rokatessa samaan aikaan Sweden Stagella höykyttää Ross The Boss, joka valikoitujen omien numeroiden lisäksi keskittyy soittamaan Manowarin alkupään tuotantoa.

Päivän synkimmät sävelet tarjoavat Baest, brasilialainen Violator ja Belphegor. Päivän sinivalkoisia värejä edustaa Sonata Arctica . Illan pääesiintyjinä toimivat In Flames ja King Diamondin johdolla kehiin palaava Mercyful Fate, joka on lupautunut esittämään vanhojen klassikoiden lisäksi myös uutta materiaalia. Harmittava päällekkäisyys heidän kanssaan on Nashville Pussy, mutta jos jotenkin ehtisi vilkaista molempia.

Lauantaina jo aamupäivällä lavalla meuhkaa thrashin vanhaa koulukuntaa edustava Artillery, joten päivä lähtee varmasti reippaasti käyntiin. Seuraavana on itselleni yksi odotetuimmista keikoista ruotsalaisen Tiamatin muodossa. Saapa nähdä, että kuinka ”Clouds”- ja ”Wildhoney”-levyihin keskittyvä setti toimii päivänvalossa klo 12.15. Ehkä synkät pilvet roikkuvat keikan ajan festivaalin yläpuolella, mutta toivottavasti väistyvät viimeistään, kun ruotsalainen Nestor heittää hyväntuulista hard rockiaan. 

Päälavalla entisistä In Flames-kavereista koostuva The Halo Effect on roiskeinta menoa, mutta muuten Social Distortion, Hardcore Superstar ja Guns n’ Roses pitävät huolen, että homman nimi on rock ’n’ roll. Toki sitä ei vähennä lainkaan kahden viimeksi mainitun välissä esiintyvä Michael Monroe.

Yksi päivän harvinaisemmista nimistä on Night Ranger, jossa soittaa muun muassa Ozzy Osbournen riveissä soittanut Brad Gillis sekä esimerksi Damn Yankees-yhtyeessä soittanut Jack Blades.

Takuuvarmaa kuitenkin on, että Sweden Rock on palannut ja rokki soi!

swedenrock.com