Synkkä mutta hyvin toimiva paketti – arviossa Calibanin ”Dystopia”

Kirjoittanut Jere Hippeläinen - 27.3.2022

Saksalainen metalcore-yhtye Caliban julkaisee 22. päivä huhtikuuta kolmannentoista studioalbuminsa ”Dystopia”. Albumilla mennään musiikillisesti eteenpäin sen nimestäkin ilmenevällä dystooppisella ja synkällä tavalla. Kappaleet pyörivät lyriikkapuolellakin samoissa synkän oloisissa tunnelmissa.

Ensikuuntelemalla ”Dystopia” ei ollut mitenkään tajunnanräjäyttävän erikoinen mutta hyvänkuuloinen tehopakkaus rumpuja, raskaita kitarasoundeja ja synkkään taipuvia lyriikoita. Useamman läpikuuntelun jälkeen albumista sai paremman kuvan ja kuuntelusta sai enemmän irti. Albumin nimikkobiisi ”Dystopia” on vahva aloitus, ja loput kappaleet sopivat pakettiin oikein hyvin. Albumin viimeiset kappaleet olisi mielestäni voinut vaihtaa toisinpäin, vaikka ”The World Breaks Everyone” on ihan toimiva kappale, olisi ”mOther” sopinut paremmin saattamaan albumin päätökseen.

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Kokonaisuutena ”Dystopia” on hyvä. Kappaleet sopivat hyvin yhteen ja vaihtuvat melkein huomaamatta. Albumista on onnistuttu kasaamaan yhtenäinen, teemaltaan synkän oloinen paketti. Rumpusoundi on erittäin kovatempoinen ja tekee albumin kuuntelusta mukavaa, jos on nopeiden rumpujen ystävä. Albumilta löytyy myös hyvä yhdistelmä sekä puhtaita että örinälauluosuuksia, mikä tekee albumista miellyttävää kuunneltavaa.

Kappalelista:

 1. Dystopia
 2. Ascent Of The Blessed
 3. VirUs
 4. Phantom Pain
 5. Alien
 6. sWords
 7. Darkness I Became
 8. Dragon
 9. Hibernate
 10. mOther
 11. The World Breaks Everyone