Synkkä, reipas ja kaihoisa marssi – Whatever Motherfuckers, Initiated ja Spiritus Mortis matkanjohtajina Turun TVO:lla

Spiritus Mortis

Turun TVO toimi illan aikana varsinaisena musiikkikeskuksena, sillä alkuillan erillisessä tapahtumassa lavan valtasivat Axegressor ja Negura Bunget. Loppuillasta ovet aukesivat turkulaisen Unta Kauan -kollektiivin järjestämään iltaan. Unta Kauan -organisaatio on keskittynyt doom-stoner- ja psykedelia-tyyppisiin tapahtumiin poiketen välillä kosmisiin äänimaisemiin; se tuo aina jotain uutta tai vähän kuultua kuvioihin. Kannattaa tarkastaa heidän järjestämiään minifestareita, jos pörinät kiinnostavat. Maaliskuisen perjantain synkimpänä sanansaattajana oli viimeksi seitsemän vuotta sitten kaupungissa soittanut Spiritus Mortis. Arkunkantajikseen se sai Whatever Motherfuckers – ja Initiated-nimiset kokoonpanot.

Turkulaisista kehäketuista koostunut Whatever Motherfuckers pyyhkäisi illan käyntiin punkmaisen kiihkeällä otteella ja vauhtia säästelemättä. ”Wasted Ones” -ep:ltä tuttu ”Scum Rock” toimi avaavana numerona, ja sopivan yksinkertaisiin metodeihin sekä rockin pyhiin arvoihin luottava bändi lauloi oikealla tavalla arrogantisti ”We are rock ’n’ roll stars”. Ensimmäisen keikkansa (vaikka keikkakokemusta lavalta löytyi varmaan sadan vuoden verran) tehneen ryhmän vauhti pysyi raivokkaana, vaikka biisien väliset viritystauot hieman söivätkin tunnelmaa. Joku yleisöstä tosin jaksoi huutaa nämä ajat motherfuckers-huutoa. Toivottavasti tarkoitus huutoon oli kuitenkin kannustava ja positiivinen. Murea bassosoundi, vokalisti Tuomelan karhea ja rouhea ulosanti sekä kitaristi Kolkan ilmeilyt pitivät yllä hyvää meininkiä, vaikka hieman jäin kaipaamaan esiintymiseen musiikkiin sopivaa vaarallisuuden ja ennalta–arvaamattomuuden tunnelmaa.  Bändiä olisi mieluusti kuunnellut enemmänkin, sillä kymmenkunta rallia vei nopeasti maaliin. Bändin materiaali viihdytti livenä oikein hyvin, ja esimerkiksi keikan lopettaneet ”Murder Blues” ja ”Ignorance Is Bliss” olivat erittäin tehokas parivaljakko. Jo tässä vaiheessa mukavasti salin täyttäneen bändin vedot varmasti vielä kovenevat keikkojen lisääntyessä, ja tehokkaalle tykitykselle on maailman melskeissä aina tarvetta.

Whatever Motherfuckers

Väliajalla soitettiin aikaisemmin viikolla vietetyn naistenpäivän kunniaksi naisartistien biisejä teemalla ”kaiken takana on nainen”. Naisille ja miksei muillekin silmäniloa tarjosi seuraavana ensimmäisen Turun keikkansa heittänyt Initiated. Väkevän ”World On Fire” -debyyttilevynsä loppuvuodesta julkaissut bändi oli levynsä lailla myös lavalla erittäin vakuuttava. Maskuliininen vokalisti Kuokkanen johti joukkojaan rautaisella otteella, ja levynkin avaavasta ”Celebrate The Deadista” lähtien lavalta tuutattiin tunti turpaan täydellisellä itsevarmuudella. Aiheetta tuo itsevarmuus ei syntynyt, sillä bändi soi niin kokonaisvaltaisesti, että ei sitä voinut vastustaa. Sellaisen pohjan päälle on helppo rakentaa toimiva show. Keulakuvana Kuokkanen oli loistava ja vahvaolemuksinen, vaikka muutamat liikkeet ja mikrofonin johdon piiskaamiset olivat kuin esikuvansa Danzigin lanteilta. Tosin ei semmoista asiaa voi pitää mitenkään negtiivisena. Musiikillisesti livenä toimivat mainiosti sekä rivakammat vedot että eeppisemmät teokset kuten ”Black Light” ja ”World On Fire”. Levy tarjoiltiin kokonaisuudessaan, ja lisäksi esityksen sai ”Sisters Of The Night” -niminen kipale. Messu päättyi vangitsevaan versioon ”Rites Of Passagesta”. Suosittelen ehdottomasti tsekkaamaan bändin livenä.

Initiated

Jo hyvissä ajoin ennen illan viimeistä esiintyjää Spiritus Mortisia oveen liitettiin paljon puhuva loppuunmyyty-lappu. TVO:lla tunnelma olikin melkoisen tiivis.

Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin olevan Spiritus Mortiksen keikassa oli sekä iloisen jälleennäkemisen että haikean eron tunnelmaa, sillä kyseessä oli liki kymmenen vuotta yhtyeen keulilla olleen Sami Hynnisen viimeisiä keikkoja bändin riveissä. Yhtye on kyllä vanhempi, sillä nyt kyseessä olivat juhlakeikat kolmen vuosikymmenen kunniaksi. Bändi aikoo kokoonpanomuutoksista huolimatta jatkaa yhä.

Spiritus Mortis

Hynnisen ensimmäiseltä levyltä bändin riveissä, ”The God Behind The God”, kotoisin oleva ”The Man Of Steel” avasi portit bändin kalmantuoksuiseen maailmaan. Vaikka bändi on tullut tunnetuksi hieman hitaamman heavyn edustajana, avausbiisi oli rivakassa temmossaan oiva avaus. Täysi sali eli tunnelmassa mukana vahvasti. Ei ollut vaikea huomioida, että bändiä oli kaivattu. Murskaavassa kunnossa ollut bändi antoi yleisölle täyden laidallisen raskautta.

Viime vuonna ilmestynyt upea ”The Year Is One” -albumi korkattiin kolmantena soitetun ”Holiday In Cemetaryn” myötä. Bändi soi raskaudesta huolimatta selkeästi. Seuraavana oli vuorossa mahtimarssi ”Death Bride”, joka on ehdottomasti yksi henkilökohtaisista suosikeistani. Hynninen kiemurteli omassa maailmassaan kuin transsitilassa, tulkiten biisejä kuitenkin loistavasti. Hänen aikainen materiaali soi setissä enemmistönä, mutta keikalla kuultiin myös vanhempia biisejä, kuten debyytillä olevat ”Baron Samedi”, ”Rise From Hell” ja ”Death Walking”.

Encoreissa kuultiin ”Babalon Working” sekä raivoisa loppukaahaus eli Terveet Kädet –laina ”Tornion Kevät” muutettuna ”Turun Kevät” -muotoon. On suuri harmi, että bändiä ei tässä muodossa enää nähdä, mutta bändi on suhtautunut lungisti asiaan, joten eivätköhän hommat järjesty tulevaisuudessakin.

Spiritus Mortis

Spiritus Mortiksen hypnoottisen synkästä ja kaihoisasta tunnelmasta huolimatta ilta oli kertakaikkisen loistokas. TVO:n hämäryys ja luolamaisuus tarjosi bändeille oivat puitteet aina miksaajan taakse sijoitettua hirttoköyttä myöden.

Whatever Motherfuckers: Scum Rock//Two – Faced World//Lucky Bastard//Faces//Fallout/Deathamine//Lock Your Own Chains//Deathrow//Murder Blues//Ignorance Is Bliss

Initiated: Celebrate The Dead//Acts Of Flesh//Thirst//Sisters Of The Night//Black Light//Seed Of Evil//One Step Too Far//The Touch//World On Fire//Rites Of Passage

Spiritus Mortis: The Man Of Steel//Death Walking//Holiday In Cemetary//Death Bride//Curved Horizon//Baron Samedi//Jesus Christ, Son Of Satan//Divined Wind//Rise From Hell//Encoret: Babalon Working//”Turun Kevät”

Teksti: Nikki Jääsalmi
Kuvat: WM & Initiated: Ville Ruusunen, SM: Nikki Jääsalmi

Kommentoi julkaisua