Synkkä sekametallisoppa – arviossa Strigoin debyyttialbumi ”Abandon All Faith”

Paradise Lost -kitaristi Greg Mackintosh purki isänsä kuoleman synnyttämät tuntemukset Vallenfyre-projektissaan, jonka taival päättyi kolmen levyn jälkeen. Laakereille ei ole kuitenkaan jääty lepäämään, vaan rakkautta rosoisempaan death metal -ilmaisuun puretaan tällä kertaa uuden Strigoi-yhtyeen voimin. Bändin debyyttialbumi “Abandon All Faith” julkaistaan 22. päivä marraskuuta.

Strigoi luottaa musiikissaan perusasioihin, vaikka yhtyeen raskaasta ilmaisusta löytyykin mukavasti erilaisia sävyjä. Yhtyeen kohdalla ei voida puhua mistään musikaalisesta kameleontista, mutta bändin raskaasta ruhjonnasta löytyy sen verran erilaisia elementtejä, että lopputuloksesta muodostuu herkullinen sekametallisoppa. Musiikin jämäkkänä ytimenä on vanhan koulukunnan kuolonmetalli, jota maustetaan monenlaisilla lisukkeilla: Seassa on niin punkin raivokkuutta, grindcoren armottomuutta kuin ripaus melodisuutta. Joukosta löytyy myös tuomiometallin hidasta ruhjovuutta sekä synkempää sahausta mustan metallin hengessä. Lopputulos on raskas ja maistuva sekoitus metallimusiikin alalajeja, jotka muodostavat hienosti yhteen pelaavan kokonaisuuden.

“Abandon All Faith” on järeä paketti, jonka 12 kappaletta paukutetaan läpi kolmessa vartissa. Albumin suurin voimavara on sen armoton raskaus, synkkyys ja tiukka asenne. Vahvasta tekemisen meiningistä huolimatta albumin biisikattaus ei vakuuta aivan täysin. Kappalemateriaali on suurimmalta osin toimivaa, mutta sekaan on eksynyt tasapaksumpaakin junttausta. Parempiin hetkiin lukeutuvat muun muassa melodisempaa riffittelyä esittelevä “Phantoms”, doomahtavalla raskaudella päälle möyrivä “Carved into the Skin” sekä death ‘n’ roll -hengessä vyöryvä “Parasite”, joiden avulla myös albumin erilaisten elementtien kirjosta saa hyvän käsityksen. Albumilta löytyy muutama heikompi hetki, mutta myös mielikuvituksettomat siivut solahtavat niin tiiviiksi osaksi tummanpuhuvaa biisikattausta, että nekin kuuntelee vaivattomasti osana albumikokonaisuutta.

Strigoin debyyttikiekko on muutamasta tasapaksusta kappaleesta huolimatta vahva kokonaisuus, joka nostaa yhtyeen kertalaakista viime vuosien kiinnostavimpien kuolonmetallipumppujen joukkoon. Takuuvarmalla näkemyksellä sävelletty ja vimmaisella asenteella esitetty “Abandon All Faith” on pakollista kuunneltavaa jokaiselle kuolonmetallin ystävälle.

8-/10

Kappalelista:
1. The Rising Horde
2. Phantoms
3. Nocturnal Vermin
4. Seven Crowns
5. Throne of Disgrace
6. Carved into the Skin
7. Parasite
8. Iniquitous Rage
9. Plague Nation
10. Enemies of God
11. Scorn of the Father
12. Abandon All Faith

Kommentoi julkaisua