Ode Of Discrage kuva Christian Pirskanen

Synkkyydestä valoa kohti: Ode Of Disgracen uusi ”Orbis”-EP kuunneltavissa

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 15.1.2022

Järvenpääläinen metalcore-yhtye Ode Of Disgrace julkaisi perjantaina ”Orbis”-nimisen EP:n, jonka sanoitusten draaman kaari kulkee synkistä ajoista kohti valoa. EP:n viimeinen kappale ”Aurora” vie kuulijan vertaiskuvallista auringonnousua kohti. Ode Of Disgrace on mahdollista nähdä 25. päivä helmikuuta Shedissä, Järvenpäässä. Lavalle nousee myös I At Last.

Ode Of Disgracen rumpali Lauri Halme kertoo julkaisun päätösbiisistä:

”’Auroran’ sanoitukset ovat suurelta osin vertauskuvalliset ja kertovat valon kamppailusta pimeyttä vastaan, ikuisesta vastakkainasettelusta näiden kahden välillä. Kappaleen sanoitukset kertovat myös tienhaarassa olevasta ihmisestä, joka on elämää mullistavan päätöksen edessä: jatkaako tiellä, joka vääjäämättä johtaa kärsimykseen ja pimeyteen, vai ottaako askel kohti uutta valoisampaa tulevaisuutta? Sävellyksenä ’Aurora’ mukailee sanoituksiaan. Synkkiä ja aggressiivisia riffejä yhdistettynä mahtipontiseen ja uutta toivoa maalailevaan kertosäkeeseen, jossa Aurinkoa odotetaan nousevaksi ja tuomaan uutta elämää pimeyden keskelle.”

Kappaleiden nimet on käännetty latinaksi eheän kokonaisuuden luomiseksi. ”Orbis” tarkoittaa ympyrää tai kehää, ja julkaisun nimenä se edustaa toistuvia tilanteita ja ilmiöitä ihmiselämässä, joita sanoitusten teemakin käsittelee.

Orbis-EP:llä käsitellään yhtenäisessä kokonaisuudessa sanoittajien henkilökohtaisia aiheita ja kokemuksia sekä havaintoja nykymaailmasta ja -ajasta. Sanoitukset on pääasiallisesti muotoiltu siten, että jokainen kuuntelija ja sanoitusten lukija voi muodostaa oman käsityksensä tarinan aihepiiristä ja sen vertauskuvien tarkoituksesta. Satunnaisesti sanoituksissa ilmenevät suoraan ilmaistut asiat on tarkoitettu luettavaksi sellaisina kuin [ne ] ovat. Tietynlaista yhteiskunta- ja moraalikritiikkiä on upotettu niin vertauskuvallisiin kuin suoriin ilmaisuihin sanoituksissa. Henkilökohtaiset aiheet on pääasiallisesti verhottu vertauskuvallisiin tai jopa hieman vääristyneisiin ilmaisuihin.”

-Lauri Halme

Artikkelikuva: Christian Pirskanen