Taas yksi keikkapaikka vähemmän: Hevimesta on nyt hyvästelty

 

Hevimestan hautajaisissa kuolonsäveliä tarjosi oululainen dark metal-bändi Arghkku, sekä illan punk-tarjonnasta huolen piti niin ikään oululainen Aimon fire.
Arghkku on siinä poikkeuksellinen bändi, että jokaisella bändin jäsenellä on oma, syvempi menneisyytensä heviyökerho ja liveklubi Hevimestan kanssa.
– Itse toimin siellä aikoinaan esimerkiksi seitsemän vuotta viinurina, toteaa bändin rumpali Niko Tuhkanen.
– Ja minä taasen olen ollut Hevimestan tekniikka- sekä valovastaavana viimeset 14 vuotta, lisää Arghkkun basisti Otto ”Ode” Porkola. Niin ikään bändin laulaja Jonne Sipilä, sekä kitaristi Janne Satokangas omaavat myös omat historiansa Hevimestan toiminnan parissa.
Lienee siis oikeutettua, että juuri tämä bändi jäi viimeiseksi, joka Hevimestan lauteet pääsi vihoviimeisen kerran lämmittämään.

Tuhkanen ja Porkola toteavat olevan ilmiselvää, että Hevimestan loppuminen merkitsee Oulun kulttuurikentälle suurta kolausta.
– Keikkapaikkoja kun ei muutenkaan ole liiaksi, niin Oulusta kyllä kuolee jotain suurta ja tärkeää Hevimestan myötä pois, huokaa Porkola.
Ilman Hevimestaa ei olisi Arghkkukaan syntynyt. Tuhkanen muistelee bändin syntyä vajaan kymmenen vuoden takaa.
– Tämä bändiprojekti laitettiin alulle ”vahingossa ja humalapäissään” juurikin Hevimestan DJ-kopilla. Ode toimi silloin paikan DJ:nä ja siinä mietittiin, että jotain omaa bändiprojektia voisi alkaa laittamaan pystyyn.
Bändin muut jäsenet löytyivät nopeasti lähipiiristä – eli juurikin heistä, Hevimestassa työskentelevistä muusikoista.
– Ja ei aikaakaan, kun tavasimme treeniksellä Ajattaraa ja omia biisejäkin alkoi nopeasti syntymään, lisää Porkola.
Viime aikoina Arghkku on keskittynyt levytyspuuhiin, mutta paineita levyn julkaisemiselle ei ole asetettu.
– Se ilmestyy, kun ilmestyy. Haluamme tuottaa timanttista settiä, ja sen synnyttäminen ottaa oman aikansa.

Porkola kuvailee ensireaktionsa kuullessaan Hevimestan loppumisesta pyörivän jossain epäuskon ja masennuksen välimaastossa. Hevimesta on muuttanut kolmesti, jonka myötä Porkola on ollut rakentamassa aina uutta paikkaa, missä Hevimesta on toiminut.
Tuhkanen ja Porkola totesivat olevan omanlaisensa kunnia saada mahdollisuus hyvästellä ja kuopata pitkäaikainen metallimusiikkiin painottuva yökerho, joka on eittämättä vakiinnuttanut paikkansa Suomen ikonisimmista keikkapaikoista.
– Kun on elänyt ja hengittänyt jotain touhua vuosia, niin onhan sitä vaikeaa kuvitella elämää ilman.

Eritoten Tuhkanen ja Porkola nostavat esiin huolen siitä, kun Hevimesta on ollut monelle aloittelevalle bändille juurikin se paikka, missä pääsee ensimmäistä kertaa esiintymään.
– Se on kuitenkin monelle pienelle bändille tärkeä asia ja se on usein suuri motivaattori päästä soittamaan liveyleisölle. Vaikka jokunen esiintymispaikka Ouluun jää Hevimestan jälkeen, ei raskaamman musiikin yökerhoa enää täällä ole. Toivottavasti joku ottaa tästä koppia, että pohjoisemmassakin Suomessa olisi edelleen keikkapaikka, missä soittaa ja kuunnella raskaampia säveliä, todetaan yhteisesti.

Teksti: Sini Sulkakoski
Kuvat: Jenna Niemelä