Taattua laatua Aeternukselta — kahdeksas albumi ”Heathen” täyttää odotukset

Itsensä ”dark metaliksi” genrettävä, Norjan metallipääkaupungiksikin kutsutussa Bergenissä vuonna 1993 perustettu Aeternus toimittaa kahdeksannen kokopitkän albuminsa kansan kuultavaksi 25-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi. ”Heathen” on aggressiivinen albumikokonaisuus, josta löytyy hengähdystaukoja, vihjeitä raa’asta black metalista, sekä ennen kaikkea melodisen death metalin tunnusmerkkejä.

Albumi alkaa rauhallisesti ”Hedning” -kappaleen akustisella introlla, joka muuttuu nopeasti turpaanvetävän synkäksi riffittelyksi ja murinaksi. ”Heathen” on rakennettu näiden elementtien varaan, ja aina rajun tykityksen jälkeen tuntuu tulevan pieni rauhoittava tauko, joka nostaa tunnelman yhä edellistä raivokkaampaan menoon. Tematiikka ei tunnu niinkään muuttuneen edellisen, vuonna 2013 julkaistun ”…And the Seventh, His Soul Detesteth” -albumin jälkeen. Aeternus kuulostaa yhä samalta.

Levyn kappaleista löytyy sopivasti vaihtelua, eikä joukossa ole täytebiisejä. Mestariteos ”Heathen” ei kuitenkaan ole. Se on laadukas albumi, jollaista pitkän uran tehneeltä Aeternukselta sietää odottaakin, vailla sen kummempia yllätyksiä. Yksi levyn hienoimmista kohdista kuullaan ”How Opaque the Disguise of the Adversary” -kappaleen loppupuolella, kun kitara ja vokaalit muodostavat ratkeamattoman liiton, joka saa melkein herkistymään. ”Boudica” -kappaleella on ilo kuulla koko levyn parasta antia riffittelyn osalta.

Aeternuksen ”Heathen” on albumi, johon yhtyeen fanit ovat varmasti tyytyväisiä. Se vetää turpaan ja silittää sen jälkeen päätä. ”Heathen” on hyvä levy, jonka kuuntelee mielellään kerran jos toisenkin.

8/10

Kappalelista:

1. Hedning
2. The Sword of Retribution
3. Conjuring of the Gentiles
4. The Significance of Iblis
5. How Opaque the Disguise of the Adversary
6. Boudica
7. ’Illa Mayyit

Kommentit