Tahtia ei hidasteta – Näytössä teutoniyhtye Ragen uusin kokopitkä ”Seasons of the Black”

Täytyy kyllä heti todeta, että saksalainen teutoniyhtye Rage osaa yllättää tänä vuonna täysin. Jokunen vuosi sitten bändin pääpiru Peavy Wagner ilmoitti pistävänsä pillit pussiin ja lopettavan toimintansa, mutta sitten herra päätti hankkia uusia muusikoita riviinsä ja herätti Ragen uuteen nousuun. Tällöin Peavy ja kumppanit iskivät näytille viime vuonna julkaistun ”The Devil Strikes Again”, mutta sekään ei vielä riittänyt. Töitä ja hikeä on vuodatettu sellaiseen tahtiin, että Rage on saanut valmiiksi ”Seasons of the Black”-albumin. Miehekästä tässä on vielä se, että ”Seasons of the Black” luokittuu yhtyeen 23. julkaisuun.

Seitsemäntoista kappaleen jumbojulkaisu tuntuu aluksi melkoiselta kuuntelukokemukselta, kun tarkastaa ensisilmäyksellä levyä. Kappalemäärästä huolimatta ”Seasons of the Black” kuulostaa erehtymättömästi siltä tutulta ja turvalliselta Ragelta. Teoksiin on jälleen panostettu vahvasti tarttuvilla melodiakoukeroilla ja kertosäkeillä, kuten levyn sinkkusuoritus ”Blackened Karma” sekä ”Serpents in Disguise”. Kolmikko on myös onnistunut tekemään poikkeavampia, hieman tummasävyisempiä ja thrash-pohjaisempia tuotoksia, kuten ”Septic Bite” ja ”Walk Among the Dead”.

Kappaleiden määrä vaikuttaa hyvin pitkälti siihen, että levyltä löytyy valitettavasti niitä täytekappaleita. Tämä ei ole vielä se hauskin osuus, sillä Rage on onnistunut 2010-luvun tuotannoissa hieman ”varastamaan” itseltään joitakin sovituksia aikaisemmista tuotannoista. Hyvänä esimerkkinä on ”Assorted by Satan”-viisun säkeistö, joka kuulostaa todella, todella paljon klassisen ”Firestorm”-kappaleen säkeistöltä, mikä itseäni hieman häiritsee, kun tätä kappaletta kuuntelee. Mikä on mennyt sitten vikaan? Onko uudet ideat loppuneet kesken, jolloin on joutunut varastamaan itseltään joitakin sovituksia? Vai onko kyseessä puhdas vahinko? Tähän kysymykseen ja pohdintaan en ole saanut vastausta, mutta kallistun enemmän ideoiden loppumiseen, sillä tämä vahinko ei ole ensimmäinen kerta Ragelta. Vastaavanlaisen tilanteen voi kuulla myös ”Strings to a Web” (2010) -levyn ”The Beggar’s Last Dime”-kappaleen väliosasta, joka muistuttaa samaan tapaan liikaa ”Soundchaser”-julkaisun (2003) ”Human Metal”-viisun väliosalta. Tämä voi kuulostaa pilkunnussimiselta, mutta kerta itse olen paljon Ragea kuunnellut, niin näitä asioita täytyy tuoda esille, mikäli se paistaa kuunteluaikana läpi.

”Seasons of the Black” lupaa alkupuoliskolla mainiota näytettä, kunnes pidemmän päälle teokset ovat vain tekeleitä, joista ei paljoa jää muistikuvaa. Ei julkaisu ole tyystin huono omien vikojensa vuoksi, mutta kappaleiden määrällä ei tällä kertaa saada laadukasta näytettä tiskiin. Hyvänä puolena voi kyllä todeta, että Rage jaksaa painaa kaasu pohjassa eteenpäin. Ehkäpä saamme kuulla vielä lisää tulevaisuudessa Ragen janoamaa teutonista raivoa.

6½/10

Kappalelista:KaaosZine levyt

01. Season of the Black
02. Serpents in Disguise
03. Blackened Karma
04. Time Will Tell
05. Septic Bite
06. Walk Among the Dead
07. All We Know is Not
08. Gaia
09. Justify
10. Bloodshed in Paradise
11. Farewell
12. Adoration
13. Southcross Union
14. Assorted by Satan
15. Faster Than Hell
16. Sword Made of Steel
17. Down to the Bone

Rage Facebook

Rage Offical Website

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua