”Taidamme olla ZZ Topin ja U2:n kanssa ainoita bändejä, joilla on ollut sama kokoonpano 30 vuotta!” – Haastattelussa Zrockiin sekä Rockperry Reloadiin saapuva ruotsalaissuuruus Backyard Babies

Pienessä Nässjön kylässä Nicken, Pederin, Dregenin ja Johanin muodostaman Backyard Babiesin synnystä tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Useista klassikoiksi nousseista kappaleistaan tunnettu bändi on vuosikymmenten aikana vakiinnuttanut asemansa ruotsalaisten rockyhtyeiden kärkikastissa, eikä suosio näytä hiipumisen merkkejä. Yhtye julkaisi juhlavuotensa kunniaksi maaliskuun 1. päivä uuden studioalbuminsa ”Sliver And Gold”, ja luvassa on myös lukuisia keikkoja Suomessa albumin tiimoilta. Kaaoszine tavoitti yhtyeen kitaristin Dregenin puhelimitse ja kyseli hieman tuoreita kuulumisia albumin julkaisun kynnyksellä. Voit lukea haastattelun kokonaisuudessaan tästä:

Hei! Kuinka vuosi on alkanut?

Dregen: Vuosi on mennyt todella hyvin. Tämän levyn äänittäminen on sujunut nopeammin kuin koskaan ennen. Myös levyn kirjoitus oli todella nopeaa ja se näköjään sopii meille. Se on stressannut, mutta hyvällä tavalla.

Soititteko uusia biisejä livenä?

Dregen: Emme, kiertue alkoi tammikuussa ennen ensimmäistä singleä, joten emme soittaneet uusia kappaleita.

Äänititte siis albumin nopeasti, oliko siihen jokin syy?

Dregen: Vaihdoimme levy-yhtiötä kesken kaiken. Meillä oli kolme todella hyvää kappaletta, jotka menimme äänittämään studioon. Sen jälkeen teimme tuon saman prosessin uudelleen. Ja viimeisenä sävelsimme vielä neljä kappaletta lisää ja äänitimme ne. Äänitimme koko albumin Hansa-studiolla Saksassa.

Bändi täyttää tänä vuonna 30 vuotta, onnitteluni siitä! Tuleeko siitä minkäänlaisia paineita?

Dregen: Kiitos! Ja ei ole tuonut paineita. Luin myös jostain, että ZZ Top, U2 ja Backyard Babies ovat siinä mielessä uniikkeja, että sama kokoonpano on pysynyt kasassa 30 vuotta.

Kuinka tärkeää näet sen olevan bändille, että jäsenistö pysyy samana?

Dregen: En näe sitä kovinkaan välttämättömänä, mutta meille tämä on jo perhe. Kohtelemme toisiamme kuin veljiä, joten totta kai olisi vaikeaa ottaa uusi jäsen bändiin. Emme ole koskaan ajatelleet sitä, että olemme soittaneet 30 vuotta. En olisi 16-vuotiaana uskonut edes eläväni 30 vuoden päästä.

Kun olette soittaneet samalla kokoonpanolla 30 vuotta, luulisi, että egot eivät astu musiikin tielle?

Dregen: Ei, meillä on vain neljä egoa bändissä (naurua). Luin juuri joltain nettisivulta, kun joku tyyppi valitti kuinka minä olen tekemässä lähes jokaista haastattelua. Mutta tämä on minun alueeni bändissä pressikiertueiden kanssa. Peter tekee sitten taas videot.

Kuinka erilainen musiikkimaailma on tänä päivänä?

Dregen: En oikein tiedä. Ennen se oli helpompaa. Alkuaikoina painoimme vinyylit ja kasetit ja soitimme niissä maissa, joissa sitä ostettiin. Emme ole ikinä saaneet oikein rahaa radiosoitoista ja sen sellaisista.

Eli pidät siis suoratoistosta ja fyysisten albumien ostosta?

Dregen: Kyllä, koska voin kuunnella etukäteen albumin ja päättää sitten, että ostanko sen.

Haluaisitko ikinä julkaista musiikkia pledge-kampanjan kautta? Toimitus ja tilaustenkäsittely taitaa kuitenkin olla levy-yhtiöiden heiniä?

Dregen: Minusta tuntuu siltä, että muutaman vuoden päästä se voisi olla mahdollista. Ehkä tarvitsemme viidennen jäsenen hoitamaan nuo hommat.

Tulevan albumin myötä tulette myös Suomeen lukuisille keikoille, joten kuinka Suomi on teitä kohdellut vuosien varrella?

Dregen: Suomi on Backyard Babiesin toinen koti. Soitimme siellä heti, kun pääsimme ulkomaille. Ja ne keikat teimme, vaikka meillä ei ollut demoa enempää materiaalia. Ennen se oli helpompaa, kun lähes joka baarissa oli lava jossakin nurkassa. Ja nykyään on todella vaikea buukata rokkibändiä, kun pitää ruokkia ja majoittaa koko ryhmä.

Lopuksi hieman tulevaisuudesta. Millaisena itse näet Backyard Babiesin tulevaisuuden? Näetkö bändin viettävän vielä joskus nelikymppisiä?

Backyard Babies

Dregen: Otamme päivän kerrallaan, nelikymppisiin asti on helppo nakki. Mutta ehkä tulevaisuus näyttää, päästäänkö 50 tai 60 vuoteen. Haluaisin myös julkaista uuden soololevyn. Voisimme ottaa myös hieman taukoa Backyard Babiesin kanssa, koska meillä on nyt todella kiireistä ja haluan myös kiertää The Hellacoptersin kanssa.

Kiitos Dregen haastattelusta! Onko sinulla vielä viimeisiä sanoja suomalaisille faneille?

Dregen: Kiitos, kiitos! Kuunnelkaa uutta levyämme, kun se ilmestyy. Me näemme tien päällä!

Backyard Babies Suomessa:
To 11.4.2019 Klubi, Tampere
Pe 12.4.2019 The Circus, Helsinki
La 13.4.2019 ZRock 2019 – Zemppi Areena, Kempele (Liput)
La 15.6.2019 Rockperry ReLoad (liput)

https://www.facebook.com/backyardbabies/

Kirjoittanut: Otto Vainionpää

Kommentoi julkaisua