Taidokas ja tasapainoinen progressiivisen hevin albumi – arviossa Mercury X:n ”Imprisoned”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 7.1.2022

Kyllä Ruotsissa on taas osattu. Sen osoittaa Mercury X:n tuorein albumi ”Imprisoned”. Vuonna 2013 Tukholman kupeessa sijaitsevassa Norrtäljessä perustettu heviyhtye on luonut uusimmasta pitkäsoitostaan helposti lähestyttävän progressiivisen metallin albumin, jossa on niin vanhan koulukunnan vivahteita kuin modernin tyylisuunnan elementtejä.

Mercury X on julkaissut esikoisalbuminsa vuonna 2014 ja toisen pitkäsoittonsa kolme vuotta myöhemmin. Ottamatta kantaa sen enempää ruotsalaisyhtyeen aiempaan tuotantoon, eroaa ”Imprisoned” kahdesta edellä mainitusta siten, että tällä pitkäsoitolla on vain viisi kappaletta. Tämä ei tosin tarkoita, että ”Imprisoned” olisi lyhytkestoinen albumi. Pitkäsoitolla on pituutta melkein kolmen vartin verran, mistä suurin kiitos kuuluu nimikkokappaleelle, joka haukkaa 20 minuuttia äänitteestä. Kappaleen kesto ei ole ainoa asia mikä ihmetyttää, vaan se, miten vaivaton sitä on kuunnella.

Sama vaivattomuus leimaa albumin muitakin kappaleita ja sen takia viidestä seitsemään minuuttiin kestävät teokset vain soljuvat toinen toisensa perään. Kappaleiden välillä ei ole dramaattisesti eroja (pois lukien nimikkokappale, joka on oma lukunsa), mutta siitä huolimatta Mercury X on onnistunut tekemään albumin niin, ettei sen äärellä pitkästy. Merkittävin tekijä tässä yhtälössä on se, että ruotsalaisyhtye on tehnyt hallittuja muutoksia kappaleiden tahdeissa ja tunnelmissa. Sen seurauksena kappaleet yllättävät kuulijan, pitävät otteessaan ja ovat hyvin moniulotteisia.

”Imprisoned” on mielenkiintoinen ja taidokas pitkäsoitto. Tästä todisteena riittäisi periaatteessa pelkästään 20-minuuttinen nimikkokappale, joka ei ole kaatunut omaan mahtipontisuuteensa, vaan on tasapainoinen ja hienosti toteutettu. Sama tosin koskee albumin muitakin kappaleita, jotka ovat myös hyvin eteviä teoksia. Tiivistetysti todettuna Mercury X:n kolmas pitkäsoitto on onnistunut kokonaisuus.

Kappalelista:

1. Until The Break Of Day

2. The Light In Your Eyes

3. Lonely

4. Imprisoned

5. The Sound Of Nothing

https://www.facebook.com/MercuryXofficial

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen