Taidokkaat aloitukset ja lopetukset: arviossa kotimaisen Dead Shape Figuren ”Refinement Of Hatred” -EP

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 25.9.2021


Kotimainen death thrashia soittava  julkaisi elokuun lopulla ”Refinement Of Hatred” -EP:n Inverse Recordsin kautta. EP sisältää neljä maistuvaa biisiä, jotka käynnistyvät ja päättyvät erittäin vakuuttavasti. Itseäni yleensä yksinkertainen, tai ennen kaikkea selkeys miellyttää, jonka vuoksi Dead Shape Figuren kappaleiden sisältö tuntui liian monisyiseltä. Joku voisi sanoisi sekavalta, mutta ihan sinne asti se ei kuitenkaan mennyt. Tarttuvat rytmit, hyvät pysähdykset ja iskut, mutta osan kokeiluista ja vaihdoksista olisin säästänyt ideoina seuraaviin biiseihin.

Etenkin ”Firebreather” muutti muotoaan liian tiheästi ja usein, lukuisin tehokeinoin. Biisin kahden minuutin kohdalla alkanut kaaosmainen hetki sopi tunnelmaan, mutta senkin vaikutus jäi vaillinaiseksi, kun se ei saanut tilaa teholleen.

Dead Shape Figure kuitenkin osoitti julkaisun toisella kappaleella, että pystyy pitämään selkeän linjan alusta loppuun. ”Potrait of a Dogmatic Idiocy” tarjosi varmaa, selkeää menoa. Biisirakenne tuntui hiotulta ja se säilytti perustansa, kuin ilman kompromisseja kaikki ylimääräinen olisi jätetty suosiolla pois. Sanoitusten sovitus nousi tämän kappaleen aikana hyvälle tasolle, kun siihen en muissa saanut otetta ensimmäisten kuuntelujen aikana. Ehdoton suosikkibiisini, jonka mielellään livenä kuulisin.

Päätöskappale olisi yksinkertaisempana voinut nousta lempparikseni. Se oli vaikein biisi mutustella, ja kuuntelin sitä eniten, kun yritin pohtia pidinkö eri kohdista vai en. Kokonaisuuden sisään pääsin mukaan vasta minuutin kohdalla, mutta silloin se tapahtui voimalla. Muutaman kerran aloin irtaantua tunnelmasta, mutta parin minuutin kohdalta alkanut jumaltaruston kaltainen herättely veti kiinnostukseni takaisin.

Mytologinen maailma tunkeutui korvakäytäviin, miellyttävän miehen äänen kera. Tunnelma oli vahvaa sekä hienoa. Laulu pysytteli monessa kohtaa taustalla tai vähintään kitaran tasolla, nousematta etualalle, joka ehkä olikin tarkoitus. Kappale lopetti EP:n hienosti ja siitä jäi mahtipontisen mukava fiilis.

Minusta tuntuu, että julkaisu paranee joka kuuntelukerralla. Itselläni jo neljännen kuuntelun aikana kappalehaaraumat eivät niin pahasti sotkeneet ajatuksiani. Älkää siis missään nimessä jättäkö yhteen soittokertaan.

7/10


”Refinement Of Hatred” -EP:n kappalelista:
1. The Phantom Deceit
2. Portrait Of A Dogmatic Idiocy
3. Firebreather
4. Stupidity Breeds False Idols