Taisteluvoitto! 10-vuotisjuhlaansa viettänyt Porispere onnistui vaikeuksista huolimatta lähes täydellisesti

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 2.8.2021

Porispere-festivaali palasi viikonloppuna Porin Kirjurinluotoon rajoitetulla kapasiteetilla. Kymmenettä kertaa järjestetty tapahtuma osoitti jälleen vetovoimaisuutensa, sillä perjantai ja lauantai olivat loppuumyytyjä. Kun lasketaan mukaan keskiviikkona järjestetty entisten nuorten tapahtuma Kirvatsin Jytä, Kirjurinluodossa kävi tällä viikolla yhteensä 15 000 vierasta.

Ilmassa riitti riemua ja kutkuttavaa jännitystä, kun kahden vuoden tauon jälkeen päästiin taas tositoimiin. Olavi Uusivirta avasi Porisperen perjantaina valovoimaisesti, minkä lisäksi muun muassa Popeda, Litku Klemetti, The 69 Eyes ja Beast In Black pitivät hienosti huolen festarikansan viihtyvyydestä.

Lauantai avattiin urheilullisissa merkeissä: Lokkilavalle kipusi tuore olympiamitalisti, porilaisuimari Matti Mattsson, jolle myönnettiin Porisperen avain eli elinikäinen sisäänpääsy Porispereen. Musiikin suhteen aurinkoinen päivä oli iloisen monipuolinen. Kotimaisen vaihtoehtorockin pioneeri 22-Pistepirkko oli oma vaikuttava itsensä ja nuoremman polven rock-ohjus Ursus Factory tarjoili hurjapäisen shown. Porirockin suurmiehen Jussi Hakulisen johtama Likaiset Legendat -kokoonpano debytoi Porisperessä esittämällä kavalkadin Yö-yhtyeen vanhoja klassikoita kera bändissä aikoinaan vaikuttaneiden soittajien. Kiintoisasta tuoreesta tulemisesta vastasi Disco Ensemblen, Lapkon ja Children Of Bodomin jäsenistä muodostettu, villin energisesti esiintynyt Moon Shot -yhtye, jonka uran kolmas keikka kuultiin Porisperessä.

Loppuilta sujui yhteislaulun merkeissä. Suomirockin vakaat peruskalliot Happoradio ja Apulanta tarjosivat hämärtyvässä kesäillassa sellaiset hittitykitykset, ettei festarivieraiden tarvinnut tehdä muuta kuin nauttia ja laulaa mukana.

Koronatilanne vaikutti tämän vuoden festivaaliin sillä valitettavalla tavalla, että Huora, Nyrkkitappelu ja Behm joutuivat perumaan esiintymisensä altistumisen ja varotoimenpiteen takia. Yleisesti ottaen tapahtuman järjestelyt kuitenkin toimivat hyvin, ja turvallisuusnäkökohdat oli otettu festivaalialueella ja sen toiminnoissa tarkasti huomioon.

Promoottori Harri Vilkuna voi nyt huokaista helpotuksesta, vaikka koettelemuksia onkin viime aikoina riittänyt.

“Lähtökohdat olivat erittäin hankalat: koko ajan kiihtyvä koronatilanne, voimaan tulleet ravintolarajoitukset, artistien perumiset ja vielä kaupan päälle karsealta näyttänyt sääennuste. Siihen nähden pitää olla todella onnellinen lopputuloksesta. Kyllähän me olimme todella huolestuneita, että miten tässä käy ja miten ihmiset suhtautuvat tapahtumien järjestämiseen vallitsevassa tilanteessa. Vastoinkäymisistä huolimatta olen todella ylpeä siitä, miten suoriuduimme, ja pakahdun ilosta asiakkailta tulleista palautteista sekä siitä onnen tunteesta, mitä artistit, henkilökunta ja koko jengi saivat osakseen pitkän tauon jälkeen.”

Seuraava Porispere järjestetään 5.–7.8.2022.

www.porispere.fi