Taitoa ja osaamista riittää, mutta lopputulos jää löyhäksi – arviossa tanskalaisen Xenoblightin debyyttijulkaisu ”Procreation”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 24.3.2019

Tanskan suunnasta rantautuu progressiivista thrash/death metalia soittava nuori yhtye Xenoblight. Alun perin koko työnimi on syntynyt muutaman vuoden takaisesta Velociter -projektista. Tällä bändillä eivät yhteisymmärrykset ole tuottaneet tulosta, jolloin koko paketti ja siinä sivussa miehistö pistettiin uusiksi. Uusi, päivitetty kokoonpano uudella nimellä, Xenoblight on syntynyt. Tällä kertaa rattaat ovat lähteneet sen verran paremmin pyörimään, että ensimmäinen virallinen omakustanteinen kokopitkä ”Procreation” on saatu pihalle.

Albumin musiikki on juuri sitä mitä yhtyeen mainostama genre kuvaa. Levy on pullollaan teknisiä ja odottamattomia kompinkäännöksiä, joiden parissa riittää yhtä paljon opeteltavaa kuin MAOL-taulukkokirjassa olevien kaavojen muistamisessa. Musiikillisesti Xenoblight muistuttaa nopealla analyysillä Destructionin ja Vektorin sekasikiöltä.

Koska ”Procreation” on pitkä liuta melkoista teknillisen osaamisen sirkusta, levyn kuunteleminen vaatii todella paljon keskittymistä. Ensimmäisellä kuuntelulla koko levy menee helposti ohi, jolloin jää vain ihmettelemään. Muutaman kuuntelukerran jälkeen useista albumin kappaleista, kuten ”Descension”, ”Shapeshifter” ja ”Nocturnal Manifestations”, jäävät vain satunnaiset kohdat mieleen. Tällaiset kohdat ovat erityisesti melodiset, hieman Vital Remainsin tyyliset kitaraliidit ja rumpalin taidonnäytteet. Muuten kappaleet eivät herätä mitään kummoisia ajatuksia.

Albumin äänimaailma on jälkenä asiallinen omakustanteiseksi levyksi. Harmi vain, että ainoat plussat tulevat näistä. Yleiset ongelmat piilevät levyn sävellyksissä, joita on todella vaikea lähestyä. ”Procreation” on lopputuloksena hieman pliisu tuotos, joka unohtuu melko helposti muiden lukuisten metallijulkaisujen joukkoon.

6/10

Kappalelista:

1. Procreation (Intro)
2. Descension
3. Shapeshifter
4. Obsidian Chromatism
5. Xenoblight
6. Nocturnal Manifestations
7. Transcendence
8. Kill Yourself
9. Predominance
10. Virus

Xenoblight Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Luetuimmat

Uusimmat