Tämä ei ole raportti – Tämä on vain ylistys

Harjavallan ylpeys ja vaihtoehtorockin kruunaamaton kuningas Maj Karma tarjoili Herra Ylpön johdolla jälleen kerran elämyksen Joensuun Kerubissa pimeänä perjantaina. Vajaat puolitoista tuntia kestänyt show sisälsi monia bändin suurimmista hiteistä unohtamatta ”Peltisydämen” esittelyä ja paria harvinaisempaa kappaletta.  Näin tämän hienon yhtyeen viime vuonna kahdesti, joten olin positiivisesti yllättynyt settilistan uniikkiudesta: vaikka samoja biisejä mahtui mukaan paljonkin, muutamalla poikkeavuudella ja biisijärjestyksen suurella rukkaamisella oli merkitystä. Keikka ei tuntunut aiempien kopiolta vaan tutun ainutlaatuiselta kokemukselta, jota voin suositella lämpimästi kenelle tahansa raskaan musiikin ystävälle.

Sananen settilistasta. Kuuteentoista biisiin mahtui enemmän ja vähemmän tunnettuja poljentoja. Setti oli selkeästi kasattu kahden albumin materiaalin eli ”Ukkosen” ja ”Peltisydämen” ympärille. Tilastonikkareille voisin mainita tylsistyttävän faktan: ainoastaan viisi biisiä oli muilta albumeilta. Näistä toimivin palanen oli – yllätys, yllätys – ”Sodankylä”, joka ansaitusti oli encoressa ja antoi yleisön vaipua klassikon hämyisen hiljaiseen tunnelmaan.

Maj Karma. Kuva: Marek Sabogal

 

Mitä jäi käteen? Maj Karman keikalta on aina jäänyt monia biisejä ja hauskoja hetkiä mielen sopukoihin. Perjantailta ensimmäisenä päähän pälkähtää hitit, kuten ”Rukous”, ”Ukkonen”, Kokki, varas, vaimo ja rakastaja”, ja niiden luoma tunnelman nostatus. Mieleenjäävin ja vaikuttavin tuokiokuva liittyykin ”Rukouksen” viimeisiin riveihin, joita laulaessa Herra Ylppö risti kätensä ja kohotti ne ilmaan kuin rukoillen apua korkeimmilta voimilta. Kylmiltä väreiltä ei voinut välttyä. Toisaalta olennainen osa keikkaa olivat myös Ylpön mainiot välispiikit: hän antoi puhelinnumeronsa, jotta yleisö voi lähettää hänelle myöhemmin keikkakuvia. On tainnut puhelin väristä tiuhaan viime päivinä. Lisäksi hän kertoili vaihtoehtoisista totuuksista ja pisti pullon kiertämään yleisön sekaan. Muutenkin koko bändi välitti positiivista energiaa paikalle tulleeseen yleisöön, ja rahoilleen sai varmasti vastinetta.

Minulle – ja kaikille muillekin –  uusi tuttavuus oli ”Johnny Deppin näköinen nainen”, joka toimi todella hyvin, loi hyvää fiilistä ja sai hieman vauhtia keikan loppuun. Uutuutta lukuunottamatta encore olikin historialliselta kalskahtava, jos sitä vertaa muuhun setin rakenteeseen. Setti muuten toimi yllättävän hyvin tietyistä omituisuuksista huolimatta. Lasken “omituisuudet”-kategoriaan sekä ”Ukkosen” että ”Attentaatin” esittämisen verrattain aikaisessa vaiheessa. Toki ne silti kuulostivat helvetin hyvältä ja toimivat yleisöön kuten voi olettaa, eli erinomaisesti. Mainitsemisen arvoisena pidän myöskin ”Kukaan ei huomaa mua” -kappaletta, joka kuulostaa levyllä hyvältä. Meidän kaikkien onneksemme kyseessä oleva herkkä tuotos kuulosti livenä vielä kymmenen kertaa paremmalta: herkkä alku, hienot sanat ja biisin kasvaminen loppua kohden jopa aggressiiviseksi vedoksi tekivät siitä yksinkertaisesti loistavan!

Herra Ylppö. Kuva: Marek Sabogal

Kokonaisuutena keikka oli lämmin, laadukas ja läpeensä ammattimainen esitys asiansa osaavalta yhtyeeltä. Soundit olivat kohdillaan, yhtye oli hyvässä livekunnossa heti Attentaatti-kiertueen avauskeikalla, ja Herra Ylpön karisma oli uskomattoman upeaa katseltavaa… Perjantain bileet loppuivat Herra Ylpön lausumiin sanoihin, joissa hän kiitti yleisöä elävän musiikin kuuntelemisesta. Lopuksi bändin jäsenet jäivät vielä tapansa mukaan kättelemään halukkaat. Mielestäni Maj Karma osoitti ja osoittaa erinomaista toimintaa kaikkia faneja kohtaan. Lukijat, menkää keikalle!

Biisilista:

 1. Sotaa ei tule
 2. Puumiekka
 3. Peltisydän
 4. Rukous
 5. Attentaatti
 6. Arpi
 7. Metallisydän
 8. Pelastakaa lapset
 9. Ukkonen
 10. Luovuttanut enkeli
 11. Kokki, varas, vaimo ja rakastaja
 12. Kukaan ei huomaa mua
 13. Onnellinen loppu
 14. Johnny Deppin näköinen nainen
 15. Sodankylä
 16. Hullu huutaja

Maj Karma Facebookissa

Teksti: Markus Raatikainen

Kommentoi julkaisua