Tampereen vanhasta tavara-asemasta yli 1 000 hengen tapahtumakeskus – ovet auki keväällä 2023

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 22.2.2022

Elävän musiikin tarjonta Tampereen ydinkeskustassa rikastuu entisestään, kun Tampereen Kulttuurikamari Oy avaa rautatieaseman kupeeseen uuden tapahtumakeskuksen. Yli 1 000 hengen konsertti- ja tapahtumasali syntyy vanhan tavara-aseman historialliseen ja suojeltuun jugend-rakennukseen, joka sijaitsee moukarinheiton päässä Tullikamarin kulttuurikehdosta.

Tampereen ydinkeskustaan aukeaa keväällä 2023 uusi ja taatusti ainutlaatuinen tapahtumakeskus. Rautatieaseman kupeessa sijaitsevaan vanhan tavara-aseman jugend-rakennukseen syntyy yli 1 000 hengen sali konsertteja ja muita tapahtumia varten.

Tavara-aseman ottaa haltuunsa Tampereen Kulttuurikamari Oy, joka vastaa myös lyhyen kävelymatkan päässä olevan Tullikamarin Pakkahuoneen ja Klubin toiminnasta. Uusi tapahtumakeskus rikastaa keskustan kulttuuritarjontaa entisestään, minkä lisäksi se mahdollistaa Tampereen Kulttuurikamarin konserttien ja muun tapahtumatoiminnan jatkumisen tavara-asemalla Tullikamarin peruskorjauksen aikana.

Tullikamari saa pikkusisaren

Tampereen vanhan tavara-aseman tulevaisuudesta on väännetty pitkään ja hartaasti. Vuonna 1907 valmistunut tiilirakennus pelastui aikoinaan purku-uhan alta kansanliikkeen ansiosta, ja valtakunnan uutisaiheeksi se nousi viimeistään heinäkuussa 2020, kun väliseinistä ja katosta riisuttu jugend-vanhus kärrättiin kolmisenkymmentä metriä kaakkoon noin kolme tuntia kestäneessä siirto-operaatiossa.

Tampereen Kulttuurikamari oli jo pitkään etsinyt Tampereen ydinkeskustasta korvaavaa tilaa, jossa jatkaa konserttien ja tapahtumien järjestämistä Tullikamarin suunnitellun peruskorjauksen aikana.

Tavara-asema nousi esiin yhtenä mahdollisuutena hiukan yllättäen, kun alustavat suunnitelmat rakennukseen kaavaillusta panimo- ja ravintolatoiminnasta peruuntuivat. Promoottori Tero Viikari kertoo hankkeesta seuraavaa:

”Puhelimeni soi alkukesästä. Siellä kysyttiin, että kiinnostaisiko, kun meillä olisi vapaana tämmöinen tavara-asema. Kiinnostihan se.”

Tullikamari saa tavara-asemasta itselleen samanhenkisen, arvolleen sopivan pikkusisaren; suojelluilla ja historiallisesti arvokkailla tiilirakennuksilla on ikäeroa vain noin kuusi vuotta.

Tampereen Kulttuurikamarille tavara-asema avaa puolestaan aivan uudenlaisia näkymiä. Kaksi näköyhteyden päässä toisistaan sijaitsevaa salia mahdollistaa tiiviin yhteistyön ja entistä runsaamman ja monipuolisemman tapahtumatuotannon.

Viikarin mukaan tavara-asemasta on tarkoitus luoda paikka, jolla on oma, vahva identiteettinsä siinä missä Tullikamarillakin.

– Tullikamari ja tavara-asema tulevat tukemaan ja täydentämään toisiaan, mutta toimimaan ennen kaikkea omilla vahvuuksillaan. Alkuvaiheessa eli niin kauan kuin Tullikamarin remontti jatkuu tavara-asema tulee kuitenkin toimimaan eräänlaisena ”Pakkahuone II:na” eli pääasiallisesti suurten konserttien ja tapahtumien järjestämispaikkana.

Viikarin mukaan tavoitteena on ”mahdollisimman sujuva kapulanvaihdos” eli tapahtumatoiminta siirtyy Tullikamarilta tavara-asemalle samalla hetkellä, kun remontti keväällä 2023 alkaa. Peruskorjauksen on arvioitu jatkuvan ainakin kesään 2024 asti.

Ainutlaatuinen rakennus kulttuurikäyttöön

Vanhan tavara-aseman kiinteistön omistaa A. Ahlström Kiinteistöt, tontin puolestaan Tampereen kaupunki. Ratapihankadun rakennushanketta vie eteenpäin Jatke Pirkanmaa Oy.

Tampereen Kulttuurikamari vuokraa samassa yhteydessä käyttöönsä myös tavara-aseman kupeessa sijaitsevan vanhan rautatieläisten asuinrakennuksen. 1900-luvun alussa rakennettuun puutaloon tulee alkuvaiheessa muun muassa toimistotiloja sekä ravintolatoimintaa.

Viikari kutsuu tavara-aseman saamista tapahtumakäyttöön harvinaiseksi onnenpotkuksi. Kovin usein ei pääse suunnittelemaan uutta tapahtumakeskusta historialliseen rakennukseen, jossa ei ole edes väliseiniä luovuutta kahlitsemassa.

”Pääsimme mukaan suunnittelupöytään ja olemme pystyneet vaikuttamaan lopputulokseen. Arvostamme suuresti, että A. Ahlström Kiinteistöt oli valmis vuokraamaan näin ainutlaatuisen rakennuksen kulttuurikäyttöön.”

A. Ahlström Kiinteistöt näkee Tampereen Kulttuurikamarin erinomaisena toimijana tähän uniikkiin rakennukseen. A. Ahlström Kiinteistöjen toimitusjohtaja Peter Ahlström kertoo aiheesta seuraavaa:

”On mielestämme hienoa, että rakennus avautuu kaikkien kaupunkilaisten käyttöön. Ahlströmillä on pitkät perinteet historiallisten rakennusten omistamisesta ja hyödyntämisestä.”

Jatke Pirkanmaa Oy:lle Ratapihankadun hanke on ollut erittäin mieluisa kaikessa ainutlaatuisuudessaan. Jatke Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hannus toteaa:

”Uusi tapahtumakeskus avaa vanhan tavara-aseman kaikkien ulottuville ja täydentää Tampereen kaupunkikuvaa. On erittäin hienoa olla mukana rakentamassa yhteisöllistä ja vetovoimaista tapahtumakeskusta.”

Havainnekuva (Tampereen Kulttuurikamari Oy)