Tamperelainen Event Relentless joutui härskin huijauksen kohteeksi – myös Interpol osallistui asian selvittelyyn

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 10.7.2020

Tamperelainen, modernia metallia soittava Event Relentless joutui hiljattain kohteeksi kansainvälisessä keikkahuijauksessa, jonka selvittämiseen kului yli vuosi. Yhtye soitti keväällä 2019 klubikiertueen Euroopassa esiintyen kaiken kaikkiaan 15 eri maassa.  Aktiivinen keikkailu alkoi kiinnostaa myös kansainvälisiä keikkajärjestäjiä, ja yhtyettä lähestyikin heinäkuussa 2019 ukrainalainen ohjelmatoimisto, joka halusi järjestää bändille kymmenen keikan mittaisen kiertueen Etelä-Euroopassa.

Event Relentless oli tietenkin saamastaan tarjouksesta innostunut, ja koska ohjelmatoimisto vaikutti nopeasti katsottuna luotettavalta, bändi päätti allekirjoittaa kirjallisen sopimuksen kiertueen tekemisestä. Yhtye sopi pienestä ennakkomaksusta keikkojen ja kalenterin järjestämistä vastaan, ja marraskuussa 2019 yhtyeen piti saada tietää keikkapaikkojen sijainnit, jotta kiertue voitaisiin julkistaa ja keikat soittaa keväällä 2020. Yhtye ei halua paljastaa tarkalleen menttämäänsä summaa, mutta puhutaan kuitenkin alle 2000 euron määrästä. Bändin maksama summa ei kuulosta hääppöiseltä, mutta muistutamme kuitenkin, että summa vastaa Ukrainassa puolen vuoden palkkaa. Maassa kuukauden keskipalkka on reilut 200 euroa.

Marraskuussa 2019 yhtyeen piti saada tietää keikkapaikkojensa sijainnit, jotta kiertue voitaisiin julkistaa. Keikkojen oli tarkoitus tapahtua keväällä 2020. Kun marraskuu koitti ja keikkojen ilmoituspäivä tuli ajankohtaiseksi, ei ohjelmatoimiston yhteyshenkilö enää vastannutkaan sähköposteihin. Ohjelmatoimiston kurjan katoamistempun jälkeen moni yhtye olisi varmasti jo luovuttanut, mutta Event Relentless ei jäänyt toimettomaksi, vaan otti yhteyttä Ukrainan Kiovassa sijaitsevaan Suomen suurlähetystöön, josta bändi ohjattiin KRP:n alaisuudessa työskentelevän Pohjoismaiden poliisiyhteyshenkilön, rikosylikomisario Luodon pakeille. Luodon kautta tehtiin rikosilmoitus keikkahuijauksesta, minkä seurauksena tieto välitettiin Ukrainan Interpolille, joka on Ukrainassa ensisijainen yhteystaho, kun Suomen poliisilla on kyseistä maata koskevaa rikosasiaa.

Interpol otti asian hoidettavakseen kaikista olettamuksista huolimatta, ja nyt kuluvan heinäkuun alussa yhtye saikin hieman yllättäen sähköpostia ukrainalaisen ohjelmatoimiston yhteyshenkilöltä, joka kertoi Interpolin ottaneen häneen yhteyttä ja kertoneen, että häntä vastaan on nostettu syyte petoksesta. Selviteltyään asiaa hetken aikaa ohjelmatoimiston kanssa ukrainalaisen keikkajärjestäjän takaisinmaksu näkyi yhtyeen tilillä 3. heinäkuuta. Vuoden päivät kestänyt tapahtumien sarja päättyi siis lopulta onnellisesti, mutta siihen vaadittiin Suomen keskusrikospoliisin (KRP), kansainvälisen rikospoliisijärjestö Interpolin ja Ukrainan kansallisen poliisin apua.

Event Relentless palaa keikkalavoille näillä näkymin marraskuun puolivälissä, jolloin sen on määrä esiintyä Norjassa. Uusi single ”Goodbye” julkaistaan maailmanlaajuisesti digitaalisena kaikissa major streaming -palveluissa 24. heinäkuuta. Kappaleesta on eilen julkaistu teaser-video, jonka voit katsoa tästä:

Lähde: Aamulehti

Luetuimmat

Uusimmat