Sata Kaskelottia, kuva: Mika Vuoto

Tänään kaksi singleä julkaissut Sata Kaskelottia Kaaoszinen haastattelussa

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 17.1.2019
Sata Kaskelottia, kuva: Mika Vuoto

Sata Kaskelottia julkaisi tänään kaksi uutta singleä, ”Silmä kuin silmä” ja ”Päivien kuningas”. Viime vuonna toisen täyspitkänsä julkaissut yhtye lohkoo suomenkielistä metallia vankalla otteella. Tänään julkaistut kappaleet ovat kannanottoja maapallolla vallitsevaan ilmastonmuutokseen ja siihen suhtautumiseen. Kaaoszine tavoitti yhtyeen vokalisti-kitaristi Eetu Kauppisen, joka valotti uusien kappaleiden taustoja, kertoi yhtyeestä sekä paljasti tulevaisuuden suunnitelmia.

Moro! Millä mielin vuosi 2019 on otettu vastaan?

Kauppinen: Terve Aleksi! Vuosi 2019 on alkanut sietämättömän stressin ja paineenomaisen hätäilyn alaisena. Eli ihan niin kuin vuonna 2018, meininki ei ole muuttunut mihinkään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Olette julkaisemassa kaksi uutta singleä torstaina. Kappaleet kantavat nimiä ”Silmä kuin silmä” ja ”Päivien kuningas”. Käsittääkseni kappaleet ovat teemaltaan apokalyptisiä, miten päädyitte tällaiseen teemaan?

Kauppinen: Viime vuonna julkaistu ilmastoraportti oli kylmäävää luettavaa, eikä se tullut oikeastaan yllätyksenä. Todellisuus, jossa elämme on muuttunut. Enemmän hämmästyttää ja kauhistuttaa monien vaikuttajien ja valtaapitävien suhtautuminen siihen: silmät kiinni ja juhlat tappiin vielä oman eliniän päätteeksi. Mihin se lopulta johtaa? Laulut itsessään olivat olleet valmiita jo tovin, ja niiden teemat kommentoivat aikaamme ja tosiasioiden kieltämistä. ”Päivien kuninkaassa” herätään maailmaan sen tuhoutumisen jälkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Julkaisitte viime vuonna toisen albuminne, ”Sydän on vuori”, joka keräsi mediassa mukavasti huomiota. Ovatko tulevat singlet esimakua seuraavalta pitkäsoitolta?

Kauppinen: Eivät, tämä kappalekaksikko on oma itsenäinen kokonaisuutensa. Biisit ovat jossain määrin hitikkäämpiä kuin ”Sydän on vuoren” laulut, mutta ne eivät olisi istuneet levyn kokonaisuuteen niin hyvin. Seuraavaa albumia vasta suunnittelemme, ja se ilmestyy näillä näkymin vuonna 2020.

Sata Kaskelottia on varmaan melko tuntematon monille lukijoillemme, joten haluaisitteko kertoa hieman yhtyeestänne? Mistä homma sai alkunsa ja millä tavalla Sata Kaskelottia erottuu edukseen suomenkielisen rokin kentällä?

Kauppinen: Olen soittanut ja tutkinut laulunkirjoittamista nuoresta lähtien, mutta varsinaisesti yhtye alkoi, kun tutustuimme opiskeluaikoina ja koimme tarvetta päästä tuottamaan maksimaalista melua treenikämpälle. Raskasta ja äänekästä aggression ja apatian purkua. Sittemmin kokoonpano on elänyt ja tullut nykyiseen muotoonsa, toiminta muuttunut professionaalisemmaksi ja tavoitteena alkaa olla pikemmin melumäärän vähentäminen, kuin sen kasvattaminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

En koe musiikkia ylipäätään minään kilpailuna, sehän on ihan vinksahtanut ajatus. Tietty väli siinä tylymmän, suoraviivaisen radiometallijuntan ja kevyemmän rock- ja punkmeiningin välissä mielestäni on, missä me tällä hetkellä ollaan. Monet psykedeelisen raskaan rockin artistit ovat olleet lähellä sydäntä, mutta niin ovat myös jazz, singer/songwriterit ja ambient. Genreaitauksia ei ole tarpeen rakentaa.

Esiinnytte tammikuun aikana Jyväskylän Freetimessa ja Helsingin Kuudennella Linjalla. Milloin ja minne päin Suomea voimme odottaa lisää keikkoja?

Kauppinen: Ensi kesälle on alustavia suunnitelmia vireillä, mutta en voi puhua niistä, tai minut vaiennetaan. Keikka- ja festivaalijärjestäjät, hep!

Kiitos ajastasi Eetu! Millaisia terveisiä haluat laittaa lukijoille?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kauppinen: Rakastakaa itseänne, rakastaa toisianne. Tehkää hyvin, ja tulkaa keikoille!

Sata Kaskelottia Facebookissa

Haastatellut: Aleksi Parkkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy